Cum sa faci sashimi

Cum sa faci sashimi

Sashimi este un preparat delicios din peste ce isi are originea in indepartata Japonie. Se serveste cu sos wasabi, sos de soia, legume proaspete si orez. Azi, iti prezentam reteta originala de sashimi!

Cum sa faci sashimi. Ingrediente:

- 110 grame de somon proaspat;

- 110 grame de somon proaspat;

- 110 grame de hiramasa(peste coada galbena) proaspat. Daca nu gasesti asa ceva in pietele specifice de la noi, inlocuieste-l cu somon sau ton;

- o legatura de coriandru clatit si maruntit;

- 15 mililitri de ulei de susan;

- o ridiche alba japoneza(daikon);

- un castravete;

- un morcov;

- un sfert de avocado;

- o jumatate de lamaie proaspata;

- 4 frunze de shiso;

- o bila de 1,3 centimetri de wasabi;

- 59 mililitri de sos de soia

- 230 grame de orez sushi(optional).

Cum sa faci sashimi. Alegerea ingredientelor:

- cumpara peste proaspat. Somonul, tonul si hiramasa folosite la sashimi trebuie sa fie foarte proaspete! La noi e dificil sa gasim peste marin proaspat. Nu imposibil. Hipermarketurile si alte magazine de specialitate comerrcializeaza uneori variantele proaspete ale acestor pesti. Poti gasi , de asemenea, oferte online. Ai grija, insa, sa alegi un site popular. E mai de incredere! Nu uita: pestele proaspat are pielea umeda si stralucitoare, ochi limpezi, carne ferma la atingere si mirosul specific de mare;

- alege legume proaspete pe care sa le asortezi cu sashimi. Sashimi se serveste cu: ridichi Daikon(ridichi albe japoneze), castraveti, morcovi, avocado si frunze de shiso;

- condimente pentru sashimi: lamaie, ghimbir murat, wasabi si sos de soia;

- orez sushi. Orezul este optional, dar poate fi o completare pe placul tau. Gateste orezul conform instructiunilor de pe ambalaj. Lasa, apoi, orezul sa se raceasca complet, inainte de a-l folosi. Fa bile de orez de maximum 2,5 cm fiecare. Daca doresti, poti asezona orezul cu o lingurita (5 ml) de otet de orez, o jumatate de lingurita (3 g) de sare si trei sfertui de lingura (12 g) de zahar.

Cum sa faci sashimi. Mod de preparare:

- foloseste un cutit bine ascutit pentru a felia pestele. Nu utiliza un cutit zimtat sau unul neascutit, deoarece vei farama pestele!

- unge bucata de ton cu ulei de susan si coriandru;

- prajeste tonul(optional). Il poti folosi si crud! Daca alegi sa-l prajesti, da-l prin ulei de susan, apoi prin frunze de susan tocate marunt, iar la final prajeste-l pe fiecare parte cate 15 secunde, la foc mare, intr-o tigaie antiaderenta;

- scoate tonul si pune-l pe fundul de tocat;

- prajeste tonul si coada galbena(optional);

- taie pestele in felii de 0,64 - 1,27 cm. Pune bucata de peste pe fund si feliaz-o cu miscari rapide. La somon, tine cutitul in unghi de 45 de grade fata de fundul de taiat. Feliile vor iesi astfel usor inclinate;

- aseaza feliile pe un rand. Odata ce ai terminat de taiat pestele in felii, aseaza-l intr-un rand care sa semene cu un evantai;

- procedeaza la fel pentru fiecare tip de peste;

- toaca ridichile daikon, morcovii si castravetii. Da-le printr-o razatoare pentru branza;

- pune legumele maruntite intr-un castron/ intr-o punga de plastic si baga-le la frigider pana le vei folosi. Le vei asea pe centrul farfuriei, in gramajoare separate;

- taie lamaia, avocado-ul si castravetii in felii subtiri de 0,64 cm. Apoi, aranjeaza feliile in fata legumelor maruntite, astfel incat sa arate ca un evantai;

- pune feliile de sashimi in evantai deasupra legumelor maruntite. Odata ce ai terminat de aranjat legumele, e timpul sa adaugi feliile de sashimi in farfurie. Tine cont de culoarea pestelui atunci cand ii alegi locul in farfurie. De exemplu, ai putea pune tonul rosu deasupra ridichiei albe daikon, somonul portocaliu deasupra castravetilor maruntiti si coada galbena deasupra morcovilor maruntiti.

- daca servesti sashimi cu orez, pune felii individuale de sashimi pe fiecare bila de orez sau pastreaza orezul separat si combina-l cu pestele in timp ce mananci;

- adauga ghimbir, frunze de shiso si o bila de wasabi, daca doresti. Acestea sunt condimente traditionale pe care le poti adauga in farfurie. Pune-le pe marginea farfuriei, astfel incat sa fie usor de folosit. De exemplu, pune bila de wasabi langa feliile de lamaie, ghimbirul murat langa avocado si frunzele de shiso langa feliile de castraveti.

- toarna sosul de soia intr-un castron mic. Sosul de soia este, de asemenea, un condiment traditional pentru sashimi. Pozitioneaza minibolul la marginea farfuriei, pentru a-l putea folosi cu usurinta.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci Nigiri Somon

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Chiftelele de somon reprezinta o alternativa supergustoasa la fileul obisnuit de somon. Nu trebuie sa fii chef...
Vrei sa prepari o cina usoara, dar hranitoare si gustoasa, in acelasi timp? Daca da, aceasta reteta...
Somonul este un peste care face parte din familia Salmonidae, fiind inrudit cu pastravul, morunul si lipanul....
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare