Salata de dovlecei. Ingrediente:
- 1,5 kilograme de dovlecei/zucchini;
- 3 morcovi;
- 3 ardei grasi;
- o capatana de usturoi;
- o jumatate de legatura de busuioc;
- o lingurita de coriandru macinat;
- o lingura de boia de ardei dulce;
- ardei iute, dupa gust;
- o lingura de sare neiodata;
- 4 linguri de zahar;
- 80 mililitri de otet (9%);
- 80 mililitri de ulei rafinat de floarea-soarelui.
Salata de dovlecei. Mod de preparare:
- spala dovleceii si da-i pe razatoare, astfel incat sa obtii fasii subtiri si lungi.
- fa la fel cu cu morcovii.
- taie ardeii grasi in fasii subtiri si lungi.
- zdrobeste/marunteste busuiocul.
- pune ingredintele pregatite pana acum intr-un castron adanc.
- adauga zaharul otetul si sarea.
- adauga coriandrul, boiaua de ardei dulce, ardeiul iute taiat in rondele subtiri si usturoiul trecut prin presa de usturoi, punandu-le in mijlocul castronului.
- toarna uleiul incins peste ele, astfel incat sa elibereze aroma si gustul.
- amesteca serios salata.
- las-o putin cat sa se imbine toate ingredientele si sa se marineze pentru circa 3 ore.
- aseaza salata in borcane de 500 mililitri.
- adauga marinada ramasa in castron in borcane, pana le umpli bine.
- infige o frigare pana la fundul borcanelor (de cateva ori), pentru a elimina bulele de aer din interior.
- pune capace sterilizate borcanelor, dar infileteaza-le partial.
- pune borcanele intr-o cratita inalta, cu fundul tapetat cu o carpa curata.
- adauga apa rece in cratita, astfel incat sa acoperiti 3 sferturi din inaltimea borcanelor cu ea.
- sterilizeaza salata pentru 20 minute, la foc mic, din momentul clocotirii apei.
- scoate borcanele din apa si strange biine capacele.
- intoarce borcanele cu capacele in jos si acopera-le cu o haina groasa/patura pana cand se racesc.
- pune conservele la pastrare intr-un roc intunecat si racoros(beci, pivnita)
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa prepari SALATA de GULII