Cum sa obtii pudra din legume in propria bucatarie?

Cum sa obtii pudra din legume in propria bucatarie?

Gustul mancarurilor este adesea imbogatit de gospodine cu diverse ierburi uscate, condimente si pulbere pe baza de legume si carne. Deoarece vegeta sau delikatul din comert are adesea in componenta prea multa sare, coloranti si conservanti nocivi pentru sanatate, ideal este sa preparam in bucataria proprie pudra din legume.

Obtinute dintr-o combinatie de legume sau dintr-un singur fel de vegetale, aceste pulberi dau savoare mancarurilor si sunt hranitoare pentru intreaga familie. Ele se folosesc la aromatizarea supelor, orezului, fripturii si a altor preparate culinare din bucataria traditionala romaneasca sau din meniul international.

Cum sa obtii pudra din legume in propria bucatarie? Citeste cativa pasi si urmeaza-i ca atare pentru a obtine prin deshidratare si maruntire cele mai aromate legume simple sau combinate la domiciliul personal.

Atunci cand vrei sa obtii pudra vegetala din legume in propria bucatarie, tine cont de faptul ca legumele mixte furnizeaza rezultate interesante, dar mai practic este sa intrebuintezi un singur tip de legume pentru ca se usuca mai uniform, mai ales daca esti novice in ale bucatariei.

Pasi de urmat:

1

Curatati legumele triate pentru deshidratare. Perfectiunea cosmetica este inutila, dar indepartarea zonelor afectate, a impuritatilor si a partilor invinetite este obligatorie pentru a procesa doar legume sanatoase. Nu incercati sa dati legumelor o forma anume pentru ca ele vor fi maruntite, asa ca puteti sari peste aceasta operatiune.

2

Fierbeti legumele pentru a le pastra culoarea fara a folosi coacerea sau alt proces termic, asa cum procedeaza majoritatea gospodinelor. Este indicat sa rupeti vegetalele in bucati mici pentru a le toca mai usor atunci cand este cazul. Maruntind materia vegetala, veti pisa mai usor legumele care in final vor fi procesate in pudra vegetala.

3

Pregatiti legumele maruntite pentru deshidratare. Urmati instructiunile producatorului pentru timpul de uscare. Daca aveti posibilitatea, folositi un aparat special pentru deshidratare.

4

Cand deshidratarea este completa, lasati legumele maruntite sa se raceasca. Timpul de uscare difera din cauza cantitatii, respectiv grosimii legumelor folosite.

5

Puneti in functiune rasnita de cafea boabe si eventual o sita fina pentru a separa praful de legume de bucatile mai mari, imediat dupa acestea s-au uscat. Apoi treceti particulele de legume din nou prin rasnita de cafea pana se transforma in vegeta.

6

La final, aranjati vegeta de casa obtinuta in borcane mici, sigilate ermetic.

Daca ati maruntit sfecla rosie, veti obtine o pudra de culoare rosu inchis, praful de morcovi are culoare portocalie, pe cand din zarzavaturi veti obtine o pudra de culoare similara cu a vegetalelor folosite. Nu uitati, ca adaugate in preparatele culinare gatite in propria bucatarie, prafurile din legume sunt hranitoare si gustoase, comparativ cu mixurile vegetale cumparate din magazine si imbogatite cu coloranti alimentari.

Pentru un colorit natural, deshidratati mai multe soiuri de legume, in functie de sezon si de preferintele intregii familii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vegeta de casa cu legume uscate este o alternativa sanatoasa la adaosul universal pentru mancaruri pe care...
Esti un mic producator de fructe si legume? Daca da, probabil iti castigi existenta din aceasta activitate....
Vrei o gustare delicioasa si usoara de seara? Avem reteta ideala. Ne referim la gogoselele cu legume....