Cum se calculeaza ovulatia

Cum se calculeaza ovulatia

Ovulatia are loc la un moment dat al ciclului menstrual, atunci cand un ovul matur este eliberat din ovar, este preluat de tubul falopian si are sansa sa fie fertilizat, daca intra in contact cu un spermatozoid.

Asadar, aceasta este perioada optima de concepere a unui copil. Iata cum se calculeaza ovulatia, folosind diferite metode:

1. Metoda calendarului:
Tineti o evidenta a ciclului menstrual. Aceasta metoda este cea mai exacta, insa nu este deloc usoara. Observati ciclurile menstruale in fiecare luna cu ajutorul unui calendar, incercuind prima zi de menstruatie si urmarind durata ciclului, care este in medie de 28 de zile.

Faceti un tabel cu durata ciclului. Dupa ce ati notat informatii despre cel putin 8 cicluri, puteti introduce datele intr-un tabel, care sa cuprinda ziua din luna in care a inceput menstruatia (in prima coloana) si numarul de zile din ciclul respectiv ( in cea de-a doua coloana).

Folositi acest tabel pentru a prezice perioada fertila din ciclul curent. Este dificil sa determinati ziua exacta de ovulatie, folosind doar metoda calendarului, insa acest lucru este folositor pentru a stabili zilele in care sunteti fertile, numarul acestora diferind de la o femeie la alta.

2. Metoda mucusului cervical
Este bine sa intelegeti rolul mucusului cervical. Acesta este o substanta protectoare de pe cervix, care isi schimba textura in momente diferite ale ciclului. Organismul feminin produce mai mult mucus in jurul datei ovulatiei, pentru a facilita fertilizarea ovulului. Daca invatati sa urmariti acest aspect, veti putea sti cand sunteti la ovulatie.

Notati-va schimbarile de la nivelul mucusului, pe un calendar. Verificati acest aspect in fiecare zi, dupa ce se termina menstruatia si notati schimbarile care au loc pe parcursul ciclului.

Interpretati textura mucusului pentru a determina ziua in care sunteti la ovulatie. Aceasta are loc atunci cand mucusul cervical este cel mai fluid si mai alunecos, iar cand cervixul redevine uscat, fertilitatea se afla in punctul cel mai scazut.

3. Urmarirea temperaturii bazale:  
Cumparati un termometru pentru temperatura bazala. Timpul cel mai fertil este chiar inainte de ovulatie. Temperatura corpului creste putin chiar dupa ce ovulatia are loc si ramane ridicata pe tot parcursul ciclului, pana la urmatoarea menstruatie. Fertilitatea maxima are loc in zilele din ciclul de dinaintea cresterii temperaturii. Datorita faptului ca schimbarea de temperatura este aproape insignificanta, termometrele obisnuite nu o vor depista, asadar este indicat sa cumparati un termometru digital, de la farmacie.

Luati-va temperatura zilnic, la aceeasi ora, deoarece aceasta se schimba pe parcursul zilei. Ideal este sa o luati dimineata, dupa cel putin 5 ore de somn, inainte sa va ridicati din pat. Notati temperatura cu 1/10  de un grad. Notati pe graficul in care tineti evidenta, schimbarile de temperatura cauzate de boala, somn agitat si medicamente ce scad febra.

Tineti un grafic al temperaturii, care sa contina valorile zilnice. Puteti gasi exemple de asemenea grafice online.

Interpretati valorile de pe grafic. Urmariti temperatura timp de cateva luni si observati in ce zi creste aceasta. Cel mai probabil ovulatia are loc inainte de acest moment, deci perioada fertila este chiar dupa aceasta data. Avand informatiile necesare in acest sens, veti putea sti in ce zile ale ciclului sunteti la ovulatie.

4. Testul de ovulatie:  
Cumparati un test de ovulatie, de la farmacie. Acest kit va depista cantitatea de hormon luteinic din urina, care creste cu o zi sau doua inainte de ovulatie. Testele de ovulatie sunt asemanatoare cu cele de sarcina si se prezinta sub forma unui betisor, pe care trebuie sa urinati.

Moderati-va consumul de apa cu cateva ore inainte de a face testul, deoarece urina foarte concentrata sau prea diluata poate afecta rezultatul. Pentru un rezultat optim, evitati cofeina si alcoolul, deshidratatrea sau consumul excesiv de apa si asteptati pana cand vi se umple vezica, in ziua in care faceti testul.

Interpretati rezultatul testului. Urinati pe betisor si asteptati pana cand va aparea o linie noua in zona delimitata. O linie inchisa la culoare, ca si cea de control, indica faptul ca probabil sunteti la ovulatie, iar o linie de culoare deschisa, arata opusul acestui fapt.

Repetati testul, daca este necesar, in fiecare zi, din partile ciclului in care puteti fi la ovulatie. Daca ati ratat ovulatia in ciclurile anterioare si va puteti permite procurarea mai multor teste, faceti testul de oculatie de 2 ori pe zi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca incercati sa concepeti un copil si metodele traditionale nu dau roade, puteti sa va folositi de...
Ovulatia este acel stadiu al ciclulului ovarian care consta in eliminarea ovulului matur din ovar. Altfel spus,...
Citeste prospectul medicamentului Pergonal 1000, flacon injectabil si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...