Studiu. Obezitatea in timpul sarcinii poate afecta creierul copilului

Studiu. Obezitatea in timpul sarcinii poate afecta creierul copilului

Legatura dintre mama si copil este cea mai intensa in natura umana. Aducerea pe lume a unui copil provoaca schimbari majore in viata femeii, care nu va mai fi la fel. Dincolo de bucuria purtarii unei fiinte in pantece, exista un element fundamental pentru acest nou rol: responsabilitatea. Nu ne referim doar la parenting si la educatie, ci si la protejarea sanatatii copilului in timpul sarcinii.

Obezitatea in timpul sarcinii. Un studiu recent sugereaza ca exista o legatura intre obezitatea materna in timpul sarcinii si problemele in dezvoltarea intelectuala viitoare a copilului. Greutatea unei femei in timpul sarcinii reprezinta o preocupare atat pentru ea cat si pentru obstetricianul sau. Cresterea in greutate trebuie sa fie treptata si sa se incadreze in limitele sanatoase pentru fiecare perioada de gestatie. Printre complicatiile pe care obezitatea le poate provoca la femei in timpul sarcinii se numara hipertensiunea arteriala, preeclampsia si diabetul gestational.

Poti afla, cu usurinta, daca ai o greutate optima. Scrie pe Google urmatoarea expresie : calculator indice masa corporala. Vei gasi o multime de site-uri unde poti calcula acest indice!

Obezitatea si riscurile de sarcina. Atunci cand o femeie se ingrasa peste masura, ea si cei din jur cred ca doar sanatatea sa este pusa in pericol. Din pacate, poate fi afectat si copilul! Preeclampsia, de exemplu, poate fi riscanta pentru sarcina. Desi , de obicei, mamele cu aceasta afectiune nasc fara complicatii, exista riscul unei nasteri premature sau, in anumite cazuri, al unui avort spontan.

Studiu. Legatura dintre obezitatea in sarcina si riscurile asupra dezvoltarii copilului. Cativa specialisti de la Milman School of Public Health din cadrul Universitatii Columbia au descoperit, pe baza unui studiu, ca exista legatura intre obezitatea unei mame in timpul sarcinii si unele dificultati in dezvoltarea ulterioara a copilului sau.

Studiu. Pasi

Mai multi epidemiologi, nutritionisti si cercetatori in domeniul sanatatii mediului au studiat 368 mame si copii, atat in timpul sarcinii, cat si cand copiii au implinit 3 si respectiv 7 ani. Cei 368 subiecti au avut acelasi rang economic si social. S-au luat in considerare etnia, starea civila, nivelul de educatie si coeficientul intelectual al mamelor. De asemenea, s-a acordat atentie perioadelor de gestatie in care s-au nascut copiii si conditiilor de mediu la care au fost expusi.

Citeste si: Esti proaspata mamica? Afla ce se intampla cu organismul tau dupa nastere

Dietele mamelor in timpul sarcinii si daca bebelusii au fost sau nu alaptati nu au facut parte din analiza.

Cand copiii au implinit 3 ani, s-au facut teste pentru evaluarea abilitatilor lor motorii. Aceleasi teste au fost efectuate 4 ani mai tarziu, cand au implinit 7 ani.

Rezultatele studiului

In cadrul analizelor pe copiii de 3 ani, cercetatorii au examinat abilitatile motorii si au remarcat ca obezitatea mamelor in sarcina era legata de cazurile in care abilitatile motrice ale copiilor erau mai lente. Pe scurt, mamele supraponderale au avut copii mai lenti.

La reexaminarea facuta la varsta de 7 ani, s-a descoperit ca baietii mamelor supraponderale/obeze in timpul sarcinii aveau un coeficient intelectual mai mic decat al baietilor nascuti din femei cu o greutate normala. Aceasta diferenta a fost de 5 puncte sau mai mult si s-a produs doar la copiii de sex masculin!

Concluziile studiului

Desi oamenii de stiinta au gasit o legatura intre obezitatea materna in timpul sarcinii si problemele la copiii mentionati, nu a fost posibil sa se stabileasca motivul/ motivele pentru care se intampla acest fenomen.

Pe de alta parte, studiul a avut in vedere mediul in care a trait fiecare copil. S-a constatat, astfel, ca impactul obezitatii materne in timpul sarcinii asupra IQ-ului unui copil a fost mai mic atunci cand acesta a crescut intr-un mediu optim(un camin confortabil).

Citeste si: Cum sa devii mama dupa 40 ani

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Obezitatea este o problema care afecteaza o mare parte din populatia globului, inclusiv copii si adolescenti. Aceasta...
Citeste prospectul medicamentului Tiroton, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Deficit...
Citeste prospectul medicamentului Regenon retard 60 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. ...