Ajiaco. Ingrediente pentru 6 portii:
- 2 piepturi de pui sau 4 pulpe.
- 2 litri de apa sau supa de pui.
- 3 tipuri de cartofi (daca ai acces la ele): 2 cartofi albi (pentru consistenta), 2 cartofi galbeni (se topesc usor si ingroasa supa), 2 cartofi rosii (isi pastreaza forma).
- 2 stiuleti de porumb taiati in bucati.
- o ceapa tocata.
- 2 catei de usturoi tocati.
- o legatura de guascas (sau oregano/patrunjel, daca nu gasesti guascas).
- 200 ml de smantana.
- 100 g de capere.
- sare, dupa gust.
- piper, dupa gust.
Ajiaco. Mod de preparare:
- pune pieptul sau pulpele de pui intr-o oala mare cu apa si un praf de sare.
- fierbe la foc mic timp de 30-40 de minute.
- scoate puiul, lasa-l sa se raceasca si apoi rupe-l fasii.
- adauga cartofii. In zeama ramasa, adauga cartofii taiati cubulete si lasa-i sa fiarba pana se inmoaie (aproximativ 20 minute).
- adauga bucatile de stiuleti si guascas/oregano/patrunjel.
- continua fierberea inca 15-20 minute.
- ingroasa supa. Cartofii galbeni ar trebui sa se fiarba si sa se sfarame, ingrosand astfel supa. Daca vrei o consistenta mai densa, poti zdrobi cativa cartofi manual.
- adauga puiul. Pune puiul fasii inapoi in supa si lasa-l sa mai fiarba 5 minute.
- potriveste mancarea de sare si piper.
- serveste cu smantana si capere. In fiecare bol, pune un pic de smantana si cateva capere pentru un gust autentic. Ajiaco se serveste traditional cu avocado, orez alb si banane prajite (patacones). Este o supa consistenta, ideala pentru zilele reci.
Citeste si: Cum sa faci arepas - turte de porumb. Reteta columbiana