5G, tehnologie revolutionara! Vezi ce functii noi vei avea pe telefon

5G, tehnologie revolutionara! Vezi ce functii noi vei avea pe telefon

Telefonia mobila evolueaza pe zi ce trece, ca de altfel intreaga lume a electronicii! Asa se face ca de la retelele 4G, in doar cativa ani, vom ajunge la 5G!

Tehnologia 5G va permite utilizatorului sa descarce filme HD, sa vada continut 4k sau 8K  pe telefonul sau, in doar cateva secunde!

Ce reprezinta 5G?

E sistemul de conectivitate mobile si wireless de generatie noua. Reprezinta o faza importanta a standardelor de telecomunicatii mobile, dincolo de standardele actuale 4G/IMT. 5G are viteze superioare fata de 4G.

Cerinte pentru reteaua 5G:

- viteza datelor trebuie sa fie mult mai rapida – actualmente, retelele 4G sunt capabile de a efectua download de un gigabit pe secunda, dar in practica nu se ajunge la o asemenea viteza. Cu 5G viteza de download ar putea creste la 10 Gbps.

- latenta foarte mica! Se refera la timpul necesar unui dispozitiv de a trimite pachete de date unui alt dispozitiv. In prezent, la 4G rata de latenta este de aproximativ 50 de milisecunde, dar 5G va reduce latenta aproape de o milisecunda.

- o lume mai conectata – The Internet of Things! Este de asteptat sa creasca enorm in urmatorii ani si va avea nevoie de o retea care poate sa gazduiasca miliarde de dispozitive conectate. Reteaua 5G va avea acest obiectiv si, de asemenea, va fi capabila de a atribui banda in functie de necesitatile aplicatiei si ale utilizatorului.

Cand apare 5G?

Verizon dezvolta deja tehnologia 5G, in Statele Unite ale Americii, iar in Europa se ocupa Nokia si Orange. Cei doi giganti colaboreaza pentru a dezvolta tehnologii noi in Europa. Cei doi colosi ai telefoniei mobile dezvolta, pe langa tehnologia de viitor 5G, si tehnologia 4.5G. De asemenea, se urmareste realizarea unei retele stabile care sa suporte foarte multe dispozitive. In viitor, se vrea conectarea tuturor produselor smart, de la haine si pana la roboti. Dynamic Network Slicing se numeste proiectul care isi propune ca toate aceste dispozitive sa se conecteze la un singur echipament. In 2017, vom putea folosi tehnologia 4.5G, urmand ca in scurt timp sa primim 4.9G, un derivat care va suporta viteze gigabit si o latenta de maxim 10ms. La scurt, timp ar trebui sa apara si mult asteptatul 5G!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Modul in care incarci telefonul este important pentru factura la energie electrica, siguranta ta, dar si pentru...
Telefonul mobil este un mare purtator de microbi! In vremuri de coronavirus, acesta reprezinta un real pericol...
Telefonul mobil este un accesoriu fara de care nu ne putem imagina lumea moderna! Utilitatea sa este...