Cum sa te feresti de escroci. Semne pe care nu trebuie sa le ignori

Cum sa te feresti de escroci. Semne pe care nu trebuie sa le ignori

Era noilor tehnologii are un impact pozitiv asupra vietii, dar aduce si diverse probleme. Escrocii si hackerii sunt la tot pasul si incearca prin diverse metode sa fure date personale si banii din conturile naivilor. De multe ori se intampla fara ca victima sa constientizeze.

Din fericire, exista semne care sa te avertizeze ca esti in lupa unui escroc. Iata care sunt acestea:

1. Bateria telefonului se consuma rapid. Daca nu ai provocat defectiunea telefonului(telefon scapat in apa, supraincalzire etc), iar dispozitivul nu e nici uzat din cauza vechimii, bateria ar trebui sa tina dupa standardele impuse de producator(le gasesti in cartea de instructiuni a telefonului mobil). Daca, peste noapte, bateria se consuma rapid, este posibil sa fi devenit tinta unui atac de tip hacker. Mai exact, un software rau intentionat si invizibil a fost instalat de catre hackerul respectiv in fundal. Astfel, bateria se consuma mult ma repede decat in mod obisnuit. Consecintele pot fi: o pierdere de date, utilizarea gresita a informatiilor personale si pierderi financiare.

2. Primesti complimente excesive in mediul online. In era internetului si a retelor sociale, comunicarea online este la cote inalte. Atentie, asadar, cu cine interactionezi! Ai de-a face u oameni pe care nu ii cunosti! Daca o persoana cu care vorbesti incepe comunicarea cu complimente iesite din comun, exista riscul ca aceasta sa aiba motive ascunse. Daca o astfel de persoana iti cere adresa, asistenta financiara sau pretinde ca a devenit de curand vaduv/a cu copii, renunta comunicare! Toate acestea sunt semne ca ti se pregateste o inselatorie.

3. Un potential angajator iti cere bani. Daca ai gasit un loc de munca, dar noul tau potential angajator iti cere sa trimiti niste bani , refuza si eventula suna la politie! Uneori, escrocii vor cere bani ca garantie a locului de munca, pentru a-ti rezerva respectivul job sau pentru a plati un asa-zis curs de formare sau o certificare pentru a obtine eligibilitatea. Nu pica in capcana!Un angajator legitim nu va avea niciodata astfel de pretentii!

4. Un proprietar nu iti poate arata casa. Oriunde te-ai afla, uneori este greu sa gasesti o cazare buna fara sa pierzi bani. Exista escroci care se dau proprietari! Daca vorbesti cu un potential proprietar care pretinde ca detine casa, dar nu o poate arata fizic, deoarece nu se afla in oras si poate distribui doar fotografii/videoclipuri, trebuie sa sistezi orice negociere, deoarece te afli in mijlocul unei inselatorii! De obicei, acesti escroci promit sa-ti trimita cheia dupa plata chiriei. In realitate, vei trimite banii si nu vei primi nimic in schimb!

5. Interfata telefonului se schimba din senin. Intr-o era a tehnologiei aflata in plina expansiune, exista hackeri speciliazati in furtul de date. Uneori nici nu realizezi ca ai fost tinta unui astfel de atac. Unul dintre semnele care arata ca ti-a fost spart telefonul este schimbarea culorii si formei simbolurilor sau temelor.

6. Metoda la ananghie. Daca un membru al familiei sau un prieten, trimite un mesaj prin care iti cere bani rapid, deoarece s-ar afla intr-o situatie limita, nu o face! Chiar daca resimti un soc, incearca sa ramai lucid/a. Intreaba-te, in primul rand, de ce nu te-a sunat persoana apropiata. Apoi, suna imediat respectiva persoana! Daca nu raspunde, insista. Cel mai probabil , un hacker i-a spart contul si incearca sa faca bani, folosindu-se de emotiile tale!

7. Metoda datoria. Mai nou, de cand exista probleme la nivel european cu combustibilul si electricitatea, pe fondul razboiului din Ucraina, escrocii cauta sa profite de naivitatea oamenilor, folosindu-se de elementul panica. Mai exact, ti se trimite un mesaj pe telefon prin care ti se imputa o datorie catre firma furnizoare de electricitate/gaze. Sub textul bine scris si care pare sa aiba toate elementele unui mesaj oficial, este adaugat un link unde ar trebui sa platesti presupusa datorie. Nu musca momesala. Singurele datorii de plata sunt cele care vin pe factura!

Citeste si: Cum impiedici un HACKER sa-ti umble in TELEFON. Urmeaza acesti pasi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hackerii pot accesa cu usurinta cam orice dispozitiv tehnologic conectat. Asadar, nici telefonul tau mobil nu este...
Internetul este locul in care, multi dintre noi, discutam cu prietenii, dezvoltam site-uri, lucram, invatam lucruri noi...
Unde exista internet, exista si posibilitatea ca telefonul tau sa fie piratat de catre hackeri. Nu s-a...