Obiective turistice in Buzau. Calatorie prin Tara Luanei, poarta lui Dumnezeu

Obiective turistice in Buzau. Calatorie prin Tara Luanei, poarta lui Dumnezeu

Judetul Buzau face parte din regiunea istorica Muntenia, fiind situat in sud-estul Romaniei. In aceasta zona minunata regasesti aproape toate formele de relief, de la formatiuni muntoase, pana la ses, iar obiectivele turistice abunda. Nici nu se putea altfel intr-un judet in care exista legenda fascinanta a Tarii Luanei.

Obiective turistice in Buzau:

Tara Luanei se afla, conform legendei, in Muntii Buzaului, in zona localitatilor Colti, Bozioru si Braesti. Denumirea metaforica este rodul unei legende foarte vechi. Se spune ca demult in Muntii Buzaului domnea un rege batran si intelept, pe nume Luana, ale carui cetati ajungeau pana la cer. Aparatorii cetatilor erau viteji fara frica de moarte care luptau pentru dreptate, iar regele le vindeca ranile cu apele fermecate din Valea Izvoarelor. Vrajmasii aflati in care de foc au doborat Soarele Luanei, Pamantul s-a cutremurat din incheieturi, iar pe locul cetatii, scoarta terestra a ramas pustiita, semne care se mai vad si in zilele noastre. Asadar, merita din plin sa vizitezi o zona incarcata de mistere, cu asezari rupestre din vechi timpuri, dar si cu monumente ale naturii.

Herghelia Cislau este unica in tara noastra, deoarece aici se cresc rasele Pursange Englez si Gidran. Herghelia,  construita in 1894, se afla la 45 km de municipiul Buzau, pe DN 10.

Barajul Siriu este un alt obiectiv de o frumusete aparte! Aventurierii , pescarii dar si amatorii de fotografie au ce face aici! Pe o suprafata de 10 km , se intind apele lacului de acumulare. Barajul Siriu se gaseste pe DN 10, la aproximativ 70 km de municipiul Brasov si tot cam atatia distanta de municipiul Buzau.

Lacul Vulturilor sau Lacul Fara Fund se afla la 1420 metri altitudine, pe versantul Malaiala din Muntii Siriului. Zona este de o frumusete aparte, asa ca merita sa o vizitezi.

Muntele de Chihlimbar. In Tara Luanei, regasim Muntele de Chihlimbar, unic in lume. Ambra neagra se gaseste in foarte putine locuri, dar comuna Colti este singurul loc de pe Mapamond de unde s-a extras in cantitati industriale. Oamenii zonei povestesc cu mandrie ca de aici a fost extras chihlimbarul daruit Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii intr-un medalion.

Sarata Monteoru este statiune balneara din 2016, insa e un loc vizitat de turisti de multi ani. Aici se face tratament cu namol, iar bazele sunt pline de ape minerale care trateaza diverse afectiuni. Tot aici exista si un sit arheologic, unde s-a descoperit cultura Monteoru, veche din Epoca Bronzului!

Vulcanii Noroiosi reprezinta, probabil, cel mai popular obiectiv turistic din Buzau. Aici, intr-un decor parca selenar, pamantul bolboroseste sub presiunea acumularii de gaze naturale, care in contact cu panza freatica si solul argilos formeaza un noroi cenusiu. Paclele Mari si Paclele Mici, care seamana cu vulcanii, se intind pe o suprafata de 30 hectare, localitatile Scortoasa si Berca.

Lacul Mocearu are o vechime de 150 ani si se intinde pe 10 hectare, inconjurat de arbori care protejeaza parca zona de intemperii. Ajungi in superba destinatie pe traseul Buzau-Sapoca-Vintila Voda-Lopatari, apoi vei urca pe un drum de tara, circa 7 kilometri. Te poti caza la pensiune, la cort sau la casutele din lemn de pe malul lacului.

Drumul Vinului. Vinurile din dealurile Buzaului sunt renumite. Zonele viticole din judet sunt reunite sub numele de Drumul Vinului. Traseul de circa 70 kilometri incepe in localitatea Vernesti si se termina in Sahateni. Pe Dealul Mare vita de vie parca nu se mai termina, sunt 26 crame cu traditie si vinuri alese.

Platoul Meledic se afla la 60 km de municipiul Buzau. In zona, vei gasi o rezervatie naturala, 47 pesteri, un lac cu apa dulce si cea mai mare pestera din lume. 6S Meledic, asa a fost numita pestera din Cartea Recordurilor, care are 1000 metri lungime. In 1983, titilul a fost preluat de pestera Malham din Israel, ce are o lungime de 3 kilometri. Pestera cu sare din Platoul Meledic este cea mai mare din Europa. Din pacate, nu este deschisa pentru vizitare.

Focul Viu de la Lopatari este un fenomen pe care nu-l vezi in fiecare zi. Ce se intampla? Gazele naturale din interiorul pamantului crapat ies la suprafata si intra in contact cu razele solare, luand foc! Imaginea este si mai spectaculoasa pe timp de noapte!

Citeste si: Obiective turistice in Bistrita Nasaud. Natura si cultura, aproape de Carpatii Orientali

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mergem astazi in estul tarii, mai exact in judetul Vaslui, parte a regiunii istorice Moldova. Vasluiul este...
Periplul nostru prin minunata Romanie continua. Azi, ajungem langa Marea Neagra, la granita cu Ucraina, mai exact...
Judetul Timis face parte din Regiunea Istorica Banat, fiind un teritoriu de granita cu Ungaria si Serbia....