Codul bunelor maniere, comportament social

Lista articolelor despre codul bunelor maniere si comportament social pe AflaCum.ro

Articole despre codul bunelor maniere si comportament social

Citeste cele mai noi articole despre codul bunelor maniere si comportament social publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre codul bunelor maniere si comportament social, pe AflaCum.ro!

Regulile de conduita sunt, in general, destul de simple si cunoscute de majoritatea oamenilor cu o minima educatie. Cu toate acestea, nu e gresit sa ne amintim de ele, din cand in cand; mai ales de cele pe care tindem sa le neglijam.

1. Uscarea umbrelei. Poate cei foarte tineri nu stiu, dar umbrela nu se deschide in interior. Uscarea se face, conform regulilor de conduita, intr-un suport pentru umbrele.

2. Deplasarea in cuplu pe strada. Barbatul nu cara niciodata geanta de umar a partenerei. 

Comportamentul adecvat in societate iti va aduce intotdeauna o eticheta buna. Felul in care servesti masa, spre exemplu, cand esti alaturi de colegii de munca, alaturi de prieteni sau de iubita arata nivelul de educatie si mai ales de autoeducatie pe care il detii.

Oriunde te-ai afla in socieate, este bine sa te comporti cu moderatie. Astfel, vei reusi sa faci o impresie buna, indiferent de contextul in care te regasesti. Iata cateva reguli de conduita:

IN RESTAURANT

Un obicei se formeaza in timp. Unele studii arata ca o actiune devine automatism dupa 21-23 zile; altele releva faptul ca s-ar intampla asta dupa mai bine de 2 luni. Oricat ar dura pana la instalare, obiceiul devine greu de stavilit. Asa ajungem, de exemplu, sa ragaim prea zgomotos in public sau sa ne trezim cu degetul in nas printre oameni...

Din punctul de vedere al etichetei, obiceiurile inestetice sunt inadmisibile. Totusi, nu toate aceste apucaturi care pun la indoiala nivelul de educatie sunt nocive pentru organismul propriu. Din contra! Unele sunt chiar sanatoase...

Cum sa te comporti in societate. Obiceiuri inestetice, dar sanatoase:

Stereotipurile sunt situatii care se repeta in familie, in societate, la locul de munca, pana cand devin stari de normalitate, banalitati pe care le punem in practica in mod automat. Cele mai multe stereotipuri sunt utile si chiar pot salva vieti. Exemplu: cainii vagabonzi te pot ataca, in orice moment, asa ca evita-i sau treci cu atentie pe langa ei. Sunt, insa, stereotipuri care nu ne ajuta cu nimic, ba chiar ne pun piedici in evolutie. Despre acestea, in materialul de mai jos.

Vechi stereotipuri care ne afecteaza vietile:

Batranii trebuie respectati, in orice conditii. Respectul pentru varsta provine din vremuri de demult in care generatiile mai in varsta erau singurele surse de cunoastere a lumii inconjuratoare. In zilele noastre, informatia nu mai are limite. Mai mult, experientele generatiilor anterioare sunt depasite pas cu pas. Spre exemplu, bunica are de invatat de la nepoata. Cea mica ii poate arata batranicii cum se folosesc anumite gadgeturi. In schimb, crosetatul bunicii s-a demodat. Sigur ca orice om, oricat de batran ar fi, terebuie tratat cu politete. Respectul, insa, se castiga, e bazat pe fapte. Daca un pensionar isi jigneste, sa zicem, rudele si vecinii, nu e demn de respect. Poate doar de mila! Stereotipul despre respectarea obligatorie a persoanelor in varsta poate fi, de asemenea, periculos. Un pusti care se bazeaza pe acest stereotip, nu va fi capabil sa refuze vreodata un adult, fie acesta chiar si un strain! Iar daca adultul e rau intentionat se poate ajunge chiar la o rapire!

De ce o persoana moderna ar trebui sa cunoasca etichetele, codul bunelor maniere? Am putea spune ca viata e prea scurta, prea intensa si plina de stres, pentru a tine cont de astfel de reguli. Nu e chiar asa! Normele comportamentale nu se demodeaza niciodata si arata ce fel de persoana esti, ce nivel de educatie ai.

Sunt multe etichete si e aproape imposibil sa tii cont de toate. Anumite reguli de baza sunt esentiale si te definesc ca persoana. Iata care sunt acestea:

Salutul. Un salut adecvat este foarte important. Prima impresie se bazeaza pe acesta, motiv pentru care este util sa tii cont de etichete:

Starea de urgenta se apropie de final. Cel putin, asta ne promit politicienii. Pe 15 mai, se va iesi din aceasta stare. Odata cu acest moment, vor aparea si anumite masuri de relaxare. Cel mai important: niciun roman nu va ma fi nevoit sa scrie o declaratie pe proprie raspundere, atunci cand se deplaseaza.

Masurile de relaxare vor fi luate treptat, asa cum am fost anuntati inclusiv de seful statului, in nenumarate randuri. Spre exemplu, in prima etapa, parcurile vor fi deschise. Nu si restaurantele. Vom merge la serviciu fara sa mai avem nevoie de o declaratie pe proprie raspundere. Declaratia va fi , insa, inlocuita de masca de protectie, obiect ce va deveni obligatoriu in toate spatiile publice inchise!

Intreaga lista cu masuri oficiale ne va fi comunicata, cu siguranta, la momentul respectiv. In schimb, noi, cei de la Aflacum, ne-am propus, azi, sa iti oferim cateva sfaturi cu privire la comportamentul social pe care speram sa il adopti dupa 15 mai.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii au, uneori, tendinta de a face lucruri gresite. Din pacate, isi dau seama prea tarziu sau...
Statisticile ne arata ca traim intr-o lume sigura, cea mai sigura din istoria omenirii. Cu toate acestea,...
Societatea impune reguli de comportament. Fara acestea, evolutia umana ar fi imposibila. Unele dintre aceste dovezi de...
O persoana isi formeaza o prima impresie despre tine in doar 7 secunde! Daca nu esti atent,...