Cuplu, probleme cuplu

Lista articolelor despre cuplu si probleme cuplu pe AflaCum.ro

Articole despre cuplu si probleme cuplu

Citeste cele mai noi articole despre cuplu si probleme cuplu publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre cuplu si probleme cuplu, pe AflaCum.ro!

Un nou-nascut poate cauza probleme intre tinerii parinti? Nu ne place sa o spunem, dar da, se intampla. De fapt, viata de cuplu se schimba radical, odata cu aparitia celui mic. Creste nivelul de stres si scade nivelul de satisfactie, vreti nu vreti! Exista, din fericire, solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

6 probleme frecvente in cuplu, dupa nasterea unui copil:

1. Se aduna atributiile. Creste starea de nervozitate. Se inmultesc conflictele. Inainte de sosirea bebelusului, probabil ca amandoi ati avut locuri de munca. Lucrurile se schimba dupa nasterea celui mic. Unul dintre voi(mama, cu precadere) va ramane acasa si se va ocupa de cresterea celui mic. In schimb, tatal va merge zilnic la serviciu. Seara, se va intaorce lipsit de energie, fara chef de a ajuta in vreun fel. In loc sa ii scoti ochii pentrua cest comportament cumva firesc, mai bine i-ai cere sa faca ceva anume. Poti sa-i dai frumos si indicatii clare despre cum sa faca acel lucru. Cel mai probabil, va raspunde pozitiv. Dupa ce duce sarcina la bun sfarsit, ofera-i un multumesc. Nu pentru a-l felicita, ci pentru a-i arata ca il apreciezi!

Relatiile sunt greu de gestionat, mai ales odata cu trecerea timpului. Se spune ca perioada critica in cuplu se instaleaza undeva la 7 ani de la debutul relatiei. Unele studii indica faptul ca marile probleme in cuplu, in marea lor majoritate, apar intre 5 si 8 ani de la momentul de start. Exista chiar si semne clare ca relatia nu mai functioneaza deloc asa cum trebuie.

Semne ale problemelor de cuplu:

1. Esti adesea surprins/a de partenera/ul tau, dar nu intr-un mod pozitiv. Daca te enerveaza cam tot ce spune ea/el, inseamna ca exista o mare problema. Probabil, existao lipsa atat de puternica de comunicare, incat ai incetat chiar sa pastrezi legatura cu jumatatea ta. Nu e intamplator. Oamenii se schimba, se maturizeaza, asa ca si gusturile si parerile se pot modifica radical. Daca observi ca sistemul tau de valori e total diferit de al omului pe care il iubesti , trebuie sa iti pui semne de intrebare. Incearca sa il/o intrebi cum se descurca, ce anume a mai facut la serviciu in ultimele zile. Si mai eficient ar fi sa stati impreuna la un film si sa dezbateti pe marginea lui.

Simti ca relatia ta nu mai functioneaza? Nu cauta un vinovat, ci cauzele! Doar asa vei gasi si solutiile de salvare. Sau, macar, vei stii daca e cazul sa continui sau nu. Daca judeci in ansamblu situatia, s-ar putea sa constati cu surprindere ca vina iti apartine.

Iata cele mai frecvente situatii in care o persoana isi saboteaza relatia de iubire, fara sa constientizeze.

1. Relatiile trecute inca te bantuie. Una dintre cele mai frecvente erori intr-o relatie, este comparatia; comparatia dintre prezent si trecut, adica dintre partenerul/a actual/a si cei/le de dinainte. O astfel de gandire iti poate otravi sufletul. Nu uita: daca ai o astfel de tentatie, gandeste-te mai intai la faptul ca oamenii sunt diferiti. Practic, nicio relatie nu seamana cu alta, desi in aparenta lucrurile pot arata exact invers. Si nu in ultimul rand retine: un om care traieste in trecut va cunoaste nefericirea si ii va distruge sufletul si celui de langa el.

Relatia ta nu mai functioneaza? Simti ca barbatul de langa tine e tot mai distant, te ignora din ce in ce mai des? Nimic nu e intamplator. Partenerul tau de viata nu trece, cu siguranta, printr-o perioada prea buna. Si in mod evident are unul sau mai mult motive pentru care se comporta astfel.

Iata de ce poate un barbat ajunge sa isi ignore jumatatea. Nu iti ramane decat sa lecturezi, sa identifici sursa comportamentului, iar, la final, sa cauti solutia potrivita.

1. E dependent de munca. Daca partenerul tau petrece prea mult timp muncind, e oarecum firesc sa nu primesti atentia cuvenita. Partea buna? Nu o face cu un scop ascuns si nu vrea sa te raneasca! Partea proasta? Daca nu reusesti sa cauti parghiile optime pentru a-l determina sa petreaca mai mult timp cu tine, relatia voastra ar putea intra in colaps. Spune-i, pe un ton calm, ce te deranjeaza si ce consideri ca nu functioneaza. Daca te iubeste, va cauta solutii.

Unul din trei oameni prefera sa doarmă singur! O reactie cumva fireasca a omului modern, bombardat de stres. De ce multe persoane aflate intr-un cuplu aleg sa doarma separat? Printre principalele cauze ale separarii de peste noapte se afla sforaitul si preferintele de temperatura. Este, insa, cu adevarat sanatos sa dormiti in paturi diferite? Iata cateva raspunsuri in cele ce urmeaza.

Cuplu. De ce e bine sa dormiti, uneori, in paturi separate:

1. Este posibil sa va odihniti mai bine. Alegerea unor spatii separate de odihna poate creste calitatea somnului. Veti dormi amandoi mai profund si astfel va veti simti mai odihniti a doua zi. Potrivit unui realizat in 2017 de americanii de la The Better Sleep Council, peste 25% dintre cupluri opteaza pentru paturi separate, iar unele prefera chiar sa doarma in camere diferite. Sondajul a mai reliefat faptul ca femeile sunt mai sensibile la tulburarile de somn.

In orice cuplu exista ideea de bine si de rau. Unele persoane considera ca neintelegerile, indiferent de subiect, sunt daunatoare, iar altele sunt convinse ca diferentele de opinie dezvolta relatia. In functie de comportament, psihologii au identificat 5 tipuri de cupluri. Iata care sunt acestea si ce impact au asupra persoanelor implicate:

1. Nonconflict. Daca tu si partenerul/a tau/a faceti tot posibilul pentru a mentine lucrurile intr-un echilibru perfect, atunci faceti parte din categoria cuplurilor care evita conflictul. Amandoi aveti interese personale, asa ca fiecare crede ca relatia este destul de buna. Va abtineti de la a exprima nevoile relationale. Oamenii din acest tip de cuplu nu cauta avantaje personale, ci mai degraba se concentreaza pe zone de acord. Totusi, ar fi cazul sa nu evitati conflictul la infinit, deoarece exista sansa ca partenerul/a sa inceapa sa caute atentie in alta parte. Asta se traduce, intr-un final, prin infidelitate.

2. Volatil. Simti si crezi ca relatia ta e extrem de pasionala si plina de emotie? In acest caz, faci parte din cuplul volatil. Impartasesti punctul de vedere cu partenerul/a tau/a cu usurinta, deoarece te bazezi pe respect, umor, integritate si bunavointa. Relatia voastra se dezvolta pe comunicare, empatie, momente de tachinare, onestitate si mult umor. Nu este de mirare ca psihologii considera acest tip de cuplu ca fiind cel mai sanatos.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Unii dintre noi suntem pasari de noapte, iar altii, persoane care se conduc dupa principiul cine se...
Viata de cuplu ar fi mai putin dificila, daca am avea o agenda cu raspunsuri pentru orice...
Orice femeie cauta relatia perfecta, acea conexiune puternica alaturi de barbatul iubit. Tocmai din dorinta de a...
Neintelegerile, tensiunile, certurile apar in orice cuplu, mai devreme sau mai tarziu. Important este sa inveti cum...
Ai probleme in relatie? Ai vrea sa stii ce trebuie schimbat pentru ca in cuplul tau sa...
Resentimentele apar intr-o casnicie atunci cand se instaleaza lipsa de comunicare. Mariajul se poate destrama din cauza...