Obiceiuri, taierea motului

Lista articolelor despre obiceiuri si taierea motului pe AflaCum.ro

Articole despre obiceiuri si taierea motului

Citeste cele mai noi articole despre obiceiuri si taierea motului publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre obiceiuri si taierea motului, pe AflaCum.ro!

Primul eveniment major din viata unui copilas care a fost botezat este taierea motului pentru baieti, respectiv ruperea turtei in cazul fetelor. In timp ce botezul este un eveniment religios care se desfasoara la biserica, iar slujba este oficiata de un preot, la taierea motului lucrurile stau altfel, acesta fiind doar un obicei care se practica prin traditie in mai toate zonele din tara noastra.

Fie ca esti mama de baiat, fie ca esti mama de fata, daca vrei sa iei motul copilasului la varsta de un an, trebuie sa stii ce accesorii sa pregatesti pentru aceasta petrecere. Te poti consulta si cu nasa, care va indeplini ritualul de taiere a motului/rupere a turtei, dar in principiu, pentru a respecta traditia ai nevoie de urmatoarele lucruri:

- cutiuta pentru pastrarea suvitei de par. Aceasta poate fi realizata din lemn sau din material metalic. Cu siguranta ai cel putin una acasa de la botez,

Un obicei se formeaza in timp. Unele studii arata ca o actiune devine automatism dupa 21-23 zile; altele releva faptul ca s-ar intampla asta dupa mai bine de 2 luni. Oricat ar dura pana la instalare, obiceiul devine greu de stavilit. Asa ajungem, de exemplu, sa ragaim prea zgomotos in public sau sa ne trezim cu degetul in nas printre oameni...

Din punctul de vedere al etichetei, obiceiurile inestetice sunt inadmisibile. Totusi, nu toate aceste apucaturi care pun la indoiala nivelul de educatie sunt nocive pentru organismul propriu. Din contra! Unele sunt chiar sanatoase...

Cum sa te comporti in societate. Obiceiuri inestetice, dar sanatoase:

Obiceiurile sunt parte din viata fiecarui om. Cele comune sunt impartasite de majoritatea dintre noi. Ne vine in minte un exemplu celebru: bautul cafelei de dimineata. Foarte putine persoane nu au acest obicei. E, insa, o rutina sanatoasa? Vom vedea in cele ce urmeaza.

Exista obiceiuri comune pe care ar fi bine sa le schimbam. Iata lista scurta a acestora. Am ales doar obiceiurile foarte raspandite:

1. Aplicarea deodorantului in timpul zilei. Deodorantul este un prieten de nadejde.. Ne fereste de momentele stanjenitoare din societate, mai ales in locuri precum lifturile. Stiai, insa, ca ar trebui sa il aplicam noaptea? Deodorantele obisnuite nu ajuta, de fapt, la combatarea transpiratiee, ci doar mascheaza putin mirosul. Pe de alta parte, antiperspirantele astupa temporar glandele sudoripare, astfel incat transpiram mai putin intens. Ingredientele active din antiperspirante au o sansa mai mare de a intra in glande pe timp de noapte!

Obiceiurile cotidiene de alimentatie si de ingrijire a corpului sunt parte din viata omului modern. Unele dintre ele sunt imperios necesare. Vorbim despre spalatul fructelor inainte de a fi consumate sau de exercitiile fizice. Alte obiceiuri , insa, nu sunt deloc atat de eficiente pe cat credem multi dintre noi. Despre acestea din urma, vom scrie, astazi.

7 obiceiuri gresite pe care multi oameni le considera utile:

Administrarea de multivitamine. Consumul de multivitamine nu reduce riscul de a dezvolta anumite boli si nu are niciun efect asupra memoriei tale. Mai multi oameni de stiinta din SUA au ajuns la aceasta concluzie, dupa ce au efectuat o serie de teste clinice la care au participat peste 450 000 oameni. Rezultatele altor cercetari indica faptul ca administrarea de multivitamine poate avea chiar efecte negative asupra sanatatii.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de intreaga suflare ortodoxa pe 23 aprilie, in fiecare an. In popor, acest sfant este cunoscut sub numele de San-George. Sfantul Gheorghe este zeul vegetatiei, protector al naturii inverzite, dar si al oilor si vitelor. De aceasta sarbatoare se leaga anumite traditii si obiceiuri pe care multi romani credinciosi le respecta cu sfintenie. 

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe:

- ramurile verzi. In aceasta zi de sarbatoare, romanii au la usa/poarta ramuri verzi, care au rolul de a proteja animalele si recolta de fortele raului. Aceste ramurele sunt puse in stalpii casportilor si caselor de stalpul familie, adica de un barbat. Pe vremuri, ramurile erau pastrate tot anul pentru a fi folosite ca leacuri impotriva bolilor. In alte zone, ramurile erau date drept hrana animalelor. Astfel, acestea erau protejate de cele malefice.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut si ca Sfantul Dumitru- Izvoratorul de Mir, este considerat patronul pastorilor sau cel care desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Crestinii(ortodocsi si cataloci) il sarbatoresc pe 26 octombrie.

Sfantul Dumitru a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa ce tatal sau a decedat, Dimitrie a fost numit guvernator al Tesalonicului.

La cativa ani distanta,  imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, iar asta l-a maniat peste masura. Venit la Tesalonic, Maximian l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate zvonurile legate de el. Acesta a marturisit, fara teama, ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Acest curaj i-a adus, din pacate, o pedeapsa aspra: a fost inteminat si ucis cu sulita.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Desi taierea motului nu este un obicei religios, ci o traditie din popor care marcheaza implinirea varstei...