Gradina

Esti gospodar si iti place sa faci singur lucrurile in gradina? Ai nevoie de sfaturi pentru a fi un gradinar perfect? Citeste articolele noastre si descopera cum poti face singur lucrurile pentru a avea o gradina perfecta. Dar inainte sa te apuci de treaba, achizitioneaza uneltele  specifice unui gradinar!

Crearea unei gradini hidroponice este o modalitate eficienta de a cultiva plante fara sol, folosind, in schimb, o solutie de nutrienti care ofera toate elementele esentiale de care plantele au nevoie pentru a creste.

Afanarea solului in sezonul de toamna este importanta pentru a pregati solul pentru iarna si pentru a crea conditii bune pentru plantarile de primavara.

Mozaicul tomatelor, stiintific Tobacco mosaic virus in tomatoes - TMV, este o viroza (provocata de virusi) foarte periculoasa, care afecteaza intreaga planta. TMV imbolnaveste mai ales soiurile si hibrizii de tomate care nu prezinta rezistenta genetica la acest virus.

Cartoful este una dintre cele mai populare plante din gradina gospodarului roman! Se cultiva pe suprafete mari, insa nu e usor de ingrijit. Asta si pentru ca se poate confrunta cu diverse boli si daunatori. Despre acestea in cele ce urmeaza.

Un solar este foarte important, daca doresti sa obtii o recolta bogata si fara riscuri majore de imbolnavire a plantelor. De asemenea, in solar poti creste legume in extrasezon si chiar poti obtine recolte din categorii ce necesita conditii speciale de clima.

Ceapa are nevoie de fertilizare, mai ales daca solul nu este foarte bogat in nutrienti. Exista diversi fertilizatori in comert, insa majoritatea nu sunt ecologici. Exista, din fericire, si optiuni sanatoase, care te vor ajuta sa imbogatesti recolta fara sa introduci substante nocive in plante.

Stirul este considerat de multi o simpla buruiana, care are proprietati toxice pentru porci sau vite. Pentru om , in schimb, aceasta este o planta bogata in minerale si vitamine. In Muntii Buzaului, de exemplu, oamenii de rand consuma stir in mod frecvent, mai ales in ciorbe. Ne referim la stirul rosu sau Cezar, care se gaseste din plin in zona montana a judetului Buzau. Poti creste, insa, stir rosu si la tine in gradina! E rezistent la conditiile de clima si se inmulteste fara probleme din propriile seminte.

Pastarnacul este o radacinoasa foarte populara in Romania. Se foloseste in supe si mancaruri specifice, avand un gust aparte pe care il putem descrie simplu ca fiind minunat. Daca vrei sa ai pastarnac in gradina, dar nu stii cum se cultiva, te ajutam cu acest articol.

Sfecla rosie in gradina? O idee excelenta pe care trebuie sa o pui in practica, daca nu ai facut-o deja. Aceasta radacinoasa cu gust aparte, este o sursa nemaipomenita de vitamine, antioxidanti si minerale. Sfecla rosie nu e dificil de crescut, daca tii cont de niste pasi suficient de simpli.

Azaleea este un arbust ornamental exotic cu flori rosii, roz sau albe. A devenit foarte popular si in Romania, fiind plantat de multi gospodari de la noi. Daca si tu doresti aceste flori superbe la tine in curte, iti oferim un ghid complet despre inmultirea azaleei. Exista 3 metode in acest sens.

Ceapa este una dintre cele mai comune legume din gradina gospodarului roman. E usor de pus, nu e foarte dificil de intretinut si ofera un gust special in multe mancaruri. Astazi, iti vom prezenta metoda de cultivare a cepei din arpagic in perioada clasica, adica cea de primavara.

Usturoiul se planteaza, in mod obisnuit, in perioada de toamna, pentru ca bulbii sa se dezvolte suficient pana in primavara pentru recoltare. Exista, insa, gospodari care planteaza usturoiul primavara. Despre aceasta metoda, in materialul de mai jos.

Iti place sa ai pomi fructiferi in gospodarie? Daca da, atunci credem ca nu ar trebui sa-ti lipseasca aromatul cais, un pom cu origini vechi in Asia Centrala. E un fructifer pretentios la sol si clima, dar odata ce a prins te vei bucura de fructele sale sanatoase si gustoase, dar si de coloratura florilor sale bogate.

Bananierul este un copac tropical arborescent cu frunze foarte mari si fructe comestibile de forma alungita, dispuse in ciorchine. Poate fi crescut si in Romania, in aer liber, avand nevoie, evident de ingrijire speciala.

Coacazii se dezvolta foarte bine in aproape orice tip de sol, daca li se ofera ingrijirea adecvata. De obicei, exista cateva greseli comune ce afecteaza in mod decisiv recolta de coacaze, mai ales daca ne referim la coacazul negru.

Bujorii se planteaza conform obiceiului la final de vara si inceput de toamna, dupa dezradacinare si divizare. Nu e deloc gresit. Dar ce te faci, insa, daca gasesti puiet doar prin februarie, asa cum se obisnuieste la noi?! N-o sa astepti evident toamna ca sa plantezi bujorii, ci o vei face in martie sau la inceput de aprilie. Plantarea de primavara e aproape identica cu cea de toamna. Exista, insa, mici diferente.

Patrunjelul este o planta legumicola foarte folosita in bucataria romaneasca, atat pentru frunzele sale, cat si pentru radacina. Dupa umila noastra parere, orice gospodar care are si o palma de pamant ar trebui sa puna macar 2-3 randulete de patrunjel. Recomandam plantarea patrunjelului in cele doua variante ale sale: de frunze si de radacina.

Pentru a pune pe picioare o ferma ai nevoie de cunostinte serioase in domeniul cresterii animalelor. Nu e , insa, suficient. Daca , de exemplu, cresti animale mari,vei avea nevoie de gard electric. In mare, e nevoie de aplicarea a 3 masuri de protectie pentru ca ferma ta sa punctioneze la parametri optimi.

Ti-ai luat de curand casa la curte? Se intampla sa ai si o bucata de pamant pe care vrei sa cultivi legumele preferate? Daca da, trebuie sa stii ca una dintre activitatile esentiale este aratul. Exista 4 metode de a ara. Despre toate, in cele ce urmeaza.

Trifoiul ornamental, stiintific Oxalis Triangularis, este o planta perena cu frunze unice si atragatoare, in forma de triunghi, cu o nuanta de culoare variabila, care poate fi verde inchis, purpuriu sau rosu-violet. Frunzele se inchid in timpul noptii si se deschid iar in timpul zilei. Oxalis dezvolta flori delicate, in forma de cupa, de culoare alba sau roz, care apar in perioada de inflorire.