1. Branza de vaci. numiti producatori de lactate adauga amidon, ceea ce incheaga produsul final.
Cum sa verifici branza: adauga cateva picaturi de iod in branza si amesteca bine. Daca amestecul devine albastru, atunci ai in fata un cas de calitate indoielnica si nu branza de vaci.
2. Lapte. Din pacate, majoritatea producatorilor de lapte adauga lapte normalizat(adus la un continut de grasime stabilit <1,5%; 1,8%; 2,5%; 3% si 3,5%> prin adaugarea de lapte smantanit sau partial smantanit) in produsul lor. Astfel, laptele scos la vanzare devine degresat.
Cum verifici: pentru a detecta un lapte contrafacut, amesteca-l cu o bautura distilata( whisky, tequila, vodca, rom, gin, brandy) intr-un raport de 1:2. Daca laptele e de calitate, se vor forma fulgi in 5-7 secunde. Daca laptele e contrafacut, va dura mult mai mult.
3. Fructe confiate(cristalizate). Fructele confiate sunt fierte in sirop de zahar, apoi uscate. Nu uita: fructele confiate autentice nu se prezinta niciodata culori vii.
Cum verifici: introdu fructele confiate in apa calda: daca devin incolore sau se dizolva complet, inseamna ca producatorul te-a pacalit cu ceva gelatina si cu anumiti coloranti alimentari.
4. Unt. Fii atent! Unele tipuri de unt contin uleiuri vegetale precum cel de palmier, care-l transforma in margarina.
Cum verifici: Pune o bucata de unt in apa clocotita. Se va topi rapid si va forma un strat pe suprafata. Margarina, in schimb, se va face bucati.
5. Orez alb. Unele companii inlocuiesc orezul cu rasina sintetica si cartofi. Orezul va arata natural, dar nu va avea un gust pe masura.
Cum verifici: pune o lingura de orez pe foc. Orezul contrafacut va mirosi a plastic si va elimina un fum negru.
6. Caviar. Caviarul este un produs de lux pentru multi dintre noi. Cu toate acestea, chiar si printre brandurile de caviar exista unele falsuri. Caviarul contrafacut este alcatuit din alge marine. Desi arata bine si are un gust natural, nu este real.
Cum verifici: Pune caviarul in apa clocotita. Daca este produsul e autentic, proteina se va strange si va forma o pata alba. Cel fals se va dizolva.
7. Miere. Producatorii de miere vin cu tot felul de idei pentru a mari greutatea produsului final - adauga amidon, gelatina sau chiar de clei de oase!
Cum sa verifici: Dizolva o lingura de miere in apa si adauga cateva picaturi de otet. Daca amestecul incepe sa face bule si sa sfaraie, mierea nu e naturala(cel mai probabil contine clei de oase).
8. Vin. Nici vinurile nu sunt ferite de falsuri. Aceste tipuri de produse pot fi facute din pulbere de vin(bentonita) sau sunt pastilate, asa cum am auzit, probabil, cei mai multi dintre noi.
Cum verifici: Toarna putin vin peste o lingura de bicarbonat de sodiu. Reactia chimica va produce o substanta albastra, iar asta inseamna ca bautura ta e autentica. Produsul pe baza de pulbere de vin isi va schimba culoarea.
9. Pestele este un produs care se altereaza repede, asa ca ai mare grija cand il cumperi!
Cum verifici: Ochii si pielea(solzii) pestelui trebuie sa aiba o culoare uniforma, iar branhiile trebuie sa fie rosii. Pestii perimati vor avea aripioare inegale, branhiile negre si un miros nu prea placut. Din pacate, unii comercianti de peste ascund aceste semne: elimina urechile, taie capul si aripioarele pestelui. Daca gasesti astfel de produse, mai bine evita-le!