Cum sa iti dai seama daca un avocado e alterat. Examineaza fructul:
1. Verifica bine coaja de avocado. Daca exista mucegai vizibil sau un miros ranced, avocado nu trebuie consumat, ci aruncat.. Daca avocado este batut sau are zone zdrobite, cel mai probabil s-a stricat.
2. Verifica-i culoarea. Culoarea unui avocado depinde si de soi. Cel mai comun soi de avocado, Hass, prinde o culoarea verde inchis sau chiar purpuriu, atunci cand este copt. Daca un avocado Hass se innegreste, inseamna ca e trecut. Cele mai multe alte soiuri de avocado disponibile in comert, cum ar fi Bacon, Fuerte, Gwen, Pinkerton, Reed si Zutano, pastreaza culoarea verde la nivelul cojii chiar si atunci cand sunt coapte.
3. Apasa usor pe coaja. Nu trebuie sa pesi cu putere pe coaja unui avocado! Un fruct copt va ceda usor la o simpla apasare. Daca aceasta apasare lasa crestatura in coaja, inseamna ca acel avocado nu e proaspat.
4. Rupe tija(nu recomandam, dar unele persoane fac asta). Daca tija se misca usor, ar trebui ca acel avocado sa fie copt. Odata ce tulpina este indepartata, se dezvaluie si culoarea fructului. Totusi, aceasta metoda nu iti ofera siguranta ca fructul respectiv este bine copt. In plus, ruperea tijei de avocado te cam obliga sa cumperi fructul in cauza. Asta, doearece, daca il lasi pe raft, se va altera repede...
5. Taie-l. Daca ai deja avocado acasa, taierea sa e cel mai rapid mod de a-l verifica. Fructul ar trebui sa fie verde deschis. Daca pulpa este, in schimb, neagra/maro, acel avocado nu trebuie consumat. Daca exista unele vanatai minore, izolate, de un maro deschis, avocado este ok.
6. Gusta-l. Dupa inspectia vizuala, e timpul sa gusti fructul!Avocado ar trebui sa fie cremos, bland si de un dulce subtil. Orice alt gust sau lipsa gustului sunt semne ca acel fruct e alterat.
Cum sa mentii proaspat fructul de avocado:
1. Evita fructul prea copt. Daca un avocado a atins maturitatea optima, dar nu il consumi imediat, pastreaza-l la frigider. Un avocado copt poate dura aproximativ 3-4 zile la temperatura camerei sau 7-10 zile daca este refrigerat.
2. Pastreaza fructul taiat in folie de plastic sau intr-un vas ermetic. Un avocado taiat nu trebuie sa ia prea mult contact cu aerul. Infoliaza-l sau baga-l intr-un recipient etans. Il poti pastra astfel 2-3 zile. Pentreu a mentine si mai bine culoarea naturala, toarna putin suc de lamaie peste fruct. Continutul usor acid va ajuta la incetinirea procesului de oxidare. Avocaod e comestibil si dupa ce oxideaza. Cuirata suprafata devenita maro cu o lingurita. Dedesubt, pulpa ar trebui sa vie verde deschis.
3. Congeleaza-l. Piureul de avocado rezista in congelator pana la 4 luni. La fel, trebuie introdus in folie de plastic sau intr-un recipiet etans.
Citeste si: Cum sa pastrezi un avocado verde