Cum sa mananci sanatos. Evita aceste specii de peste

Cum sa mananci sanatos. Evita aceste specii de peste

Pestele reprezinta o hrana delicioasa si sanatoasa. Asta daca provine dintr-un mediu sanatos! Din pacate, pe piata de specialitate exista mult peste care reprezinta un pericol pentru sanatatea umana. Desprea acest subiect, in cele ce urmeaza.

Cum sa mananci sanatos. Evita aceste specii de peste:

1. Somn importat. Somnul poate creste la dimensiuni considerabile. Pentru a accelera cresterea, multi piscicultori hranesc somnul cu hormoni. Metoada este aplicata din plin mai ales in tarile asiatice. In schimb, poti consuma fara probleme somn crescut in libertate. Are o valoare nutritionala mai mare si nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Aflandu-te in Romania, ar fi pacat sa nu incerci celebrul somn de Dunare!

2. Macroul contine cantitati insemnate de mercur, un element chimic extrem de nociv, care se acumuleaza in organizand, provocand diverse boli. Daca iti place macroul, cauta varianta de Atlantic: e mai putin periculoasa!

3. Tonul contine, la randu-i mult mercur; in special cel negru si cel rosu. Mai mult, tonul crescut in libertate e putin spre deloc in magazine. Motivul? E o specie aproape disparuta…Asadar, pestele provine din ferme unde este hranit cu hormoni si antibiotice.

4. Tilapia. Concentratiile de grasimi daunatoare din acest peste sunt aproape la fel de mari precum cele din untura. Consumul in exces de tilapia poate creste in mod exagerat nivelul de colesterol, facand organismul mai sensibil la alergeni.

5. Anghila e un peste gras care absoarbe cu usurinta deseurile industriale si agricole din apa. Speciile americane au cel mai inalt nivel de intoxicatie cu deseuri. Anghilele europene sunt, de asemenea, contaminate cu cantitati insemnate de mercur.

6. Pangasius. Pangasiusul pe care il vedem in magazine e adus, in mare parte , din Vietnam, de pe raul Mekong, unul dintre cele mai contamintate corpuri de apa din lume! In plus, fileul de pangasius contine un nivel ridicat de nitrofurazona si polifosfati (agenti cancerigeni).

7. Tilefish. Vorbim despre pestele cu cel mai mare nivel de contaminare cu mercur!

8. Bibanul de mare contine mult mercur. De asemenea, unii vanzatori de pe piata de profil vand file de pangasius/alt peste ieftin pe post de file de biban de mare...

9. Escolar/peste uleios. Acest peste e plin de gempylotoxin - o substanta ceara care nu este metabolizata deloc. Toxina nu face prea mult rau, dar poate provoca indigestie. Pentru a reduce nivelul de gempylotoxina, prajeste pestele sau prepara-l la gratar.

Citeste si: Cum recunosti un peste proaspat?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...
Esti mare amator de peste? Daca da, azi avem pentru tine o reteta speciala, cu orgini evreiesti....
Peste la tigaie de zici ca-i facut ca la cuptor? Da. Se poate. Daca pui in practica...