Cum sa verifici calitatea laptelui

Cum sa verifici calitatea laptelui

Laptele din comert nu e mereu cea mai buna alegere. Poate fi falsificat cu usurinta prin inlocuirea unuia sa a mai multor ingrediente specifice. Una dintre cele mai cunoscute falsificari este adaugarea de apa, cunoscuta si ca lapte lungit.

Cum poate fi falsificat laptele:

- lungire – adaugare de apa;

- scoaterea grasimii;

- mascare – adaugare de diversi conservanti;

- amestescare – se amesteca lapte provenit de la mai multe animale.

Cum sa verifici calitatea laptelui(daca laptele e falsificat):

- lapte lungit. Cand i se adauga apa, laptele este apos, are gust neplacut, nu miroase a lapte si are o nuanta albastruie;

- metoda incalzirii. Tine laptele intr-o camera bine luminata, fara mirosuri, la o temperatura de maximum 20 grade Celsius. Incalzeste laptele. Trebuie sa ramana lichid, sa aiba o culoare galbuie si un gust placut. Ina ceasta situatie, laptele nu e falsificat;

- lapte cu grasimi inlocuite. Producatorii pot folosi pentru ilocuirea grasimii naturale: untura de porc, seu topit de bovine, uleiuri vegetale. In aceste cazuri, laptele e galben inchis, iar la suprafata se depune un strat de culoare maro inchis.

- lapte cu antibiotice. In lapte mai pot ajunge si antibiotice! Nu direct, ci prin intermediul animalelor bolnave care sunt tratate cu diverse antibiotice!

Gusturi nefiresti ale laptelui:

amar - hranirea animalelor cu plante amare, cum ar fi, pelin, frunze de castan, absint sau lupin

amarui/astringent - se intampla cand recipientele de depozitare a laptelui sunt descoperite, expuse la raze UV (se descompun proteine si se formeaza unele peptone care dau acest gust)

gust sarat – in acest caz, glanda mamara a animalului este afectata astfel incat creste cantitatea de cloruri eliminate in lapte.

Citeste si: Cum sa faci lapte condensat de casa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei un desert delicat, supergustos si nu foarte costisitor? Daca da, aceasta reteta este pentru tine. Ne...
Deficitul de calciu din organism(hipocalcemie) poate provoca probleme de sanatate precum crampe musculare, piele uscata cu scuame...
Laptele de capra este mai putin popular in Romania, probabil si pentru ca nu e la fel...