Cum poate fi falsificat laptele:
- lungire – adaugare de apa;
- scoaterea grasimii;
- mascare – adaugare de diversi conservanti;
- amestescare – se amesteca lapte provenit de la mai multe animale.
Cum sa verifici calitatea laptelui(daca laptele e falsificat):
- lapte lungit. Cand i se adauga apa, laptele este apos, are gust neplacut, nu miroase a lapte si are o nuanta albastruie;
- metoda incalzirii. Tine laptele intr-o camera bine luminata, fara mirosuri, la o temperatura de maximum 20 grade Celsius. Incalzeste laptele. Trebuie sa ramana lichid, sa aiba o culoare galbuie si un gust placut. Ina ceasta situatie, laptele nu e falsificat;
- lapte cu grasimi inlocuite. Producatorii pot folosi pentru ilocuirea grasimii naturale: untura de porc, seu topit de bovine, uleiuri vegetale. In aceste cazuri, laptele e galben inchis, iar la suprafata se depune un strat de culoare maro inchis.
- lapte cu antibiotice. In lapte mai pot ajunge si antibiotice! Nu direct, ci prin intermediul animalelor bolnave care sunt tratate cu diverse antibiotice!
Gusturi nefiresti ale laptelui:
amar - hranirea animalelor cu plante amare, cum ar fi, pelin, frunze de castan, absint sau lupin
amarui/astringent - se intampla cand recipientele de depozitare a laptelui sunt descoperite, expuse la raze UV (se descompun proteine si se formeaza unele peptone care dau acest gust)
gust sarat – in acest caz, glanda mamara a animalului este afectata astfel incat creste cantitatea de cloruri eliminate in lapte.
Citeste si: Cum sa faci lapte condensat de casa