Pentru a evita consumul de oua provenite de la gaini bolnave, trebuie sa cunosti aceste aspecte:
1. Gainile nu sunt vegetariene. O gaina crescuta in libertate are la dispozitie o gama larga de alimente: gandaci, insecte, rozatoare, serpi si tot ceea ce mai pot gasi prin curte si este suficient de lent pentru a putea fi mancat.
2. Hrana consumata de gaina se reflecta in calitatea oului produs de aceasta. Nutrientii de care se bucura o gaina bine hranita sunt transmisi mai departe catre ouale sale. Pentru a obtine acesti nutrienti, o gaina trebuie sa aiba acces la mult spatiu deschis, sa fie libera, sa se miste si sa aiba aer proaspat. O gaina care sta inchisa toata viata nu va oferi oua de calitate superioara.
3. Cum sa recunosti un ou sanatos:
- grosimea cojii - daca un ou se crapa cu usurinta, la o simpla atingere, nu-l cumpara! Coaja acestuia e saraca in nutrienti, ceea ce inseamna ca gaina a fost hranita impropriu. Un ou sanatos nu se sparge cu una cu doua.
- culoarea galbenusului - culoarea unui ou provenit de la o gaina sanatoasa este portocaliu/oranj; nicidecum alb-galbuie, asa cum cred locuitorii din zonele urbane.
- densitatea galbenusului - cu cat galbenusul este mai dens, mai rotund, mai gros, cu atat oul e mai sanatos. Gainile hranite diversificat si crescute in libertate nu fac niciodata oua cu galbenusul subtire.
- gustul oului - incearca sa faci rost de oua de la tara, chiar daca nu ai rude intr-o astfel de zona. Mananca un astfel de ou si vei sesiza, fara dificultate, superioritatea gustului. Oul provenit de la gaina crescuta sanatos este intens, inconfundabil. In schimb, oul de comert, provenit de la gaina crescuta in spatiu inchis, are un gust fad.