Iata 10 superalimente care scad nivelul colesterolului:
1. Fulgii de ovaz sunt alegerea ideala pentru micul dejun, deoarece scad nivelul colesterolului, reducand absorbtia acestuia in sange si creand o senzatie de satietate prelungita.
2. Migdalele contin grasimi monosaturate sanatoase, grasimi polinesaturate si fibre, care cresc nivelul colesterolului bun, reducandu-l pe cel al colesterolului rau.
3. Sucul de portocale scade nivelul colesterolului, imbunatatind profilul lipidelor din sange in cazul celor care sufera de hipercolesterolomie, datorita continutului ridicat de vitamina C, folat si flavonoide. Consumati zilnic 2-3 pahare de suc proaspat de portocale.
4. Somonul este bogat in acizi omega-3, care impiedica cresterea nivelul colesterolului rau, scazand nivelul trigliceridelor si crescand nivelul colesterolului bun.
5. Boabele si produsele din soia contin proteine, benefice in cazul persoanelor care sufera de colesterol marit, precum si grasimi polinesaturate, fibre, vitamine si minerale.
6. Ceaiul verde, consumat zilnic, reprezinta una dintre cele mai simple modalitati de scadere a nivelul colesterolului, datorita compusilor ce previn absorbtia acestuia in sistemul digestiv si ajuta la eliminarea sa din organism.
7. Uleiul de masline este bogat in grasimi monosaturate, care ajuta la scaderea nivelului coelsterolului, prevenind aparitia bolilor de inima si a infarctului.
8. Avocado este o sursa importanta de grasimi monosaturate, ce reduc nivelul colesterolului rau in cazul persoanelor supraponderale sau obeze, crescand nivelul colesterolului bun.
9. Usturoiul reduce nivelul colesterolului, prevenind aparitia cheagurilor de sange, scazand tensiunea si protejand impotriva bolilor de inima.
10. Ciocolata amaruie este eficienta in scaderea colesterolului rau, imbunatatind nivelul colesterolului bun din sange, datorita continutului ridicat de antioxidanti si flavonoide, ce impiedica lipirea peretilor arteriali si formarea cheagurilor de sange.
Sfaturi:
• Tineti-va greutatea sub control.
• Renuntati la fumat.
• Faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.
• Consumati alcool cu moderatie.
• Adoptati o alimentatie saraca in grasimi.
• Evitati alimentele prajite, grasimea, excesul de carbohidrati si zaharurile procesate.
• Evitati carnea rosie, lactatele integrale, galbenusurile de ou si alimentele procesate, deoarece acestea maresc nivelul colesterolului rau.