Ulei din ficat de cod vs ulei de peste. Afla care este mai sanatos

Ulei din ficat de cod vs ulei de peste. Afla care este mai sanatos

Acizii grasi omega-3 aduc foarte multe beneficii in organism. Acestia reduc riscul de boli precum: infarct, diabet de tip 1, anumite tipuri de cancer, glaucom si accident vascular cerebral. Practic, acizii omega-3 sunt esentiali pentru functionarea corpului, insa organismul nu e capabil sa-i produca. Prin urmare, este important sa obtinem suficienti astfel de nutrienti din surse externe.

Poti asigura necesarul de acizi Omega-3 din hrana( peste gras, nuci, seminte) sau din suplimente alimentare(pilule pe baza de ulei de peste sau de ulei de ficat de cod). Despre cele din urma, in cele ce urmeaza.

Beneficii ale uleiului din ficat de cod:

- ofera o cantitate importanta de vitamina D, importanta mai ales pentru cei care intra rara in contact cu razele solare. Uleiurile din ficat de cod ofera circa 400 UI de vitamina D. Aportul zilnic recomandat de vitamina D pentru adulti este de 600 UI;

- trateaza rahitismul. In zilele noastre, aceasta deficienta mai este prezenta doar in zonele sarace. Pe vremuri, rahitismul(deficit major de vitamina D) se trata cu ajutorul uleiului din ficat de cod;

- intareste imunitatea si mentine o vedere buna. Aceste suplimente pe baza de ulei din ficat de cod contin vitamina A. Atentie, insa! Consumata exagerat, vitamina A poate fi toxica;

- remediu popular pentru inducerea travaliului si gestionarea constipatiei.

Beneficii ale uleiului de peste(obtinut din pesti grasi precum ton, hering, hamsii):

- aceleasi beneficii precum uleiul din ficat de cod;

- continut mai mare de Omega 3, deoarece pestele din care este obtinut este mai gras decat codul;

Ulei din ficat de cod vs ulei de peste: Care este mai bun?

- ambele ofera beneficiile acizilor grasi Omega-3 fara a fi necesar sa maresti consumul saptamanal de peste gras!

- amandoua previn glaucomul, imbunatatesc functiile inimii, scad riscul de tulburari mentale, dar si pe cel de cancer(anumite tipuri);

- uleiul de peste e mai bogat in Omega 3, cel din ficat de cod contine si vitamina A.

Important! Persoanele alergice la peste si fructe de mare, trebuie sa contacteze medicul de familie inainte de a incepe sa ia astfel de suplimente!

Ce trebuie sa mai stii despre suplimentele Omega-3? Exista trei tipuri de acizi grasi Omega-3: acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul alfa-linolenic (ALA). Primele doua provin,in principal, din peste, in timp ce ALA este obtinut, in general din plante, cum ar fi seminte de in si nuci. Suplimentele Omega-3, cum ar fi uleiul de ficat de cod si uleiul de peste, ofera suficiente cantitati de EPA si DHA.

Acizii grasi omega-3 sunt foarte importanti pentru sanatatea inimii. Ei pot reduce riscul de boli cardiovasculare si pot preveni formarea cheagurilorde sange.  De asemenea, ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului. Pot fi benefice si in diete.

Sunt suplimentele Omega 3 sigure? Efectele secundare sun rare si usoare. Reactiile adverse pot fi: gust neplacut, respiratie urat mirositoare, cefalee, greata, diaree sau arsuri la stomac.
Trebuie sa mai stii ca suplimentele Omega-3 pot interfera cu medicamentele de subtiere a sangelui coagularea sangelui.

Citeste si: Ce pesti sunt bogati in acizi Omega 3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Citeste prospectul medicamentului Ulei peste cu vitaminele A SI D2 si afla pentru ce este indicat si...
Esti mare amator de peste? Daca da, azi avem pentru tine o reteta speciala, cu orgini evreiesti....
Peste la tigaie de zici ca-i facut ca la cuptor? Da. Se poate. Daca pui in practica...