Sarmale lenese de toamna. Ingrediente pentru bulgur:
- un pahar de bulgur;
- 3 pahare de apa;
- olingurita de sare;
- 3 cubulete de unt;
Sarmale lenese de toamna. Ingrediente pentru sos:
- 2 cepe;
- 200 grame de dovleac decojit;
- un ardei gras;
- 3 rosii / 2 linguri de pasta de tomate;
- o jumatate de litru de apa;
- o frunza de dafin;
- verdeata, dupa gust;
- sare, dupa gust;
- piper negru macinat, dupa gust.
Sarmale lenese de toamna. Ingrediente pentru sarmale:
- 350/400 grame de varza;
- un galbenus de ou;
- 500/600 grame de carne tocata (de pui, vita sau porc).
Sarmale lenese de toamna. Mod de preparare:
- taie varza fideluta, apoi marunteste-o bine cu un cutit;
- clcoteste apa, apoi toarn-o peste varza;
- lasa varza la inmuiat cam 10 minute;
- prepara bulgurul. Pune bulgurul spalat intr-o oala, apoi adauga 3 pahare de apa si o lingurita de sare. Pune vasul pe foc si si fierbe bulgurul, pana se face. Adauga untul;
- da carnea, dovleacul si ceapa prin masina de tocat carne (in castroane separate).
- prepara sosul. Prajeste nitel ceapa intr-o tigaie incinsa cu ulei vegetal. Adauga dovleacul si prajeste-l 4-5 minute. Scoate o jumatate din prajeala intr-un castron si las-o la racit;
- taie ardeiul gras cat poti de marunt;
- adauga ardeiul maruntit la prajeala din tigaie si mai prajeste amestecul cateva minute;
- asezoneaza amestecul cu sare dupa gust;
- amesteca intr-un castron suficient de mare carnea tocata cu varza scursa de apa, galbenusul de ou si prajeala din castron;
- asezoneaza tocatura cu sare si piper negru macinat dupa gust;
- da rosiile prin razatoare sau paseaza-le in blender;
- adauga rosiile in tigaie si amesteca;
- lasa sosul sa fiarba putin, pana se evapora tot lichidul in exces;
- modeleaza parjoale din tocatura obtinuta si pune-le intr-un vas incapator de gatit, uns cu ulei vegetal;
- dupa ce sosul a ramas fara lichid, toarna circa jumatate de litru de apa in el si adu-l in punctul de fierbere;
- opreste focul;
- pune vasul cu parjoale (sarmale lenese) pe foc si toarna sosul peste ele;
- da focul la mic, pune capacul si lasa mancarea in jur de 40 minute;
- adauga la urma verdeata tocata marunt si o frunza de dafin;
- opreste focul si lasa sarmalele lenese sa se odihneasca 10 minute sub capac;
- consuma-le alaturi de bulgur!
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci parjoale