Cum sa faci sarmale lenese. O reteta un pic diferita de cea clasica

Cum sa faci sarmale lenese. O reteta un pic diferita de cea clasica

Sarmale lenese! Cu siguranta orice roman a auzit de aceasta reteta minunata. Azi ne vom concentra, insa, pe sarmalele lenese un pic diferite fata de cele clasice. Nu am facut decat sa schimbam anumite ingrediente, astfel incat sa obtinem o reteta mai de toamna. De exemplu, am inlocuit morcovul cu dovleacul.

Sarmale lenese de toamna. Ingrediente pentru bulgur:

- un pahar de bulgur;

- 3 pahare de apa;

- olingurita de sare;

- 3 cubulete de unt;

Sarmale lenese de toamna. Ingrediente pentru sos:

- 2 cepe;

- 200 grame de dovleac decojit;

- un ardei gras;

- 3 rosii / 2 linguri de pasta de tomate;

- o jumatate de litru de apa;

- o frunza de dafin;

- verdeata, dupa gust;

- sare, dupa gust;

- piper negru macinat, dupa gust.

Sarmale lenese de toamna. Ingrediente pentru sarmale:

- 350/400 grame de varza;

- un galbenus de ou;

- 500/600 grame de carne tocata (de pui, vita sau porc).

Sarmale lenese de toamna. Mod de preparare:

- taie varza fideluta, apoi marunteste-o bine cu un cutit;

- clcoteste apa, apoi toarn-o peste varza;

- lasa varza la inmuiat cam 10 minute;

- prepara bulgurul. Pune bulgurul spalat intr-o oala, apoi adauga 3 pahare de apa si o lingurita de sare. Pune vasul pe foc si si fierbe bulgurul, pana se face. Adauga untul;

- da carnea, dovleacul si ceapa prin masina de tocat carne (in castroane separate).

- prepara sosul. Prajeste nitel ceapa intr-o tigaie incinsa cu ulei vegetal. Adauga dovleacul si prajeste-l 4-5 minute. Scoate o jumatate din prajeala intr-un castron si las-o la racit;

- taie ardeiul gras cat poti de marunt;

- adauga ardeiul maruntit la prajeala din tigaie si mai prajeste amestecul cateva minute;

- asezoneaza amestecul cu sare dupa gust;

- amesteca intr-un castron suficient de mare carnea tocata cu varza scursa de apa, galbenusul de ou si prajeala din castron;

- asezoneaza tocatura cu sare si piper negru macinat dupa gust;

- da rosiile prin razatoare sau paseaza-le in blender;

- adauga rosiile in tigaie si amesteca;

- lasa sosul sa fiarba putin, pana se evapora tot lichidul in exces;

- modeleaza parjoale din tocatura obtinuta si pune-le intr-un vas incapator de gatit, uns cu ulei vegetal;

- dupa ce sosul a ramas fara lichid, toarna circa jumatate de litru de apa in el si adu-l in punctul de fierbere;

- opreste focul;

- pune vasul cu parjoale (sarmale lenese) pe foc si toarna sosul peste ele;

- da focul la mic, pune capacul si lasa mancarea in jur de 40 minute;

- adauga la urma verdeata tocata marunt si o frunza de dafin;

- opreste focul si lasa sarmalele lenese sa se odihneasca 10 minute sub capac;

- consuma-le alaturi de bulgur!

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci parjoale

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Varza acra este un aliment recomandat pentru sanatate si apreciat de romani mai ales in timpul Craciunului. ...
De Craciun masa festiva este umpluta cu o multime de preparate apetisante, incat este greu sa le...
Pentru aceasta reteta se aleg ciuperci, hribi sau manatarci. Sarmalele cu orez se pot face din varza...