Curcan la punga. Ingrediente pentru 12 portii:
- un curcan intreg dezghetat(sa fie un crucan de macar 5 kg);
- 2 linguri (30 grame) de faina universala;
- o ceapa mare, taiata felii;
- un sfert de cana (60 ml) de unt topit/margarina/ulei vegetal;
- o lingura (15 grame) de condimente pentru carne de pasare;
- o lingura (15 grame) sare;
- o lingurita (5 grame) piper negru macinat;
- 5 cesti (1,25 litri) de umplutura ppentru curcan la alegere (optional).
Curcan la punga. Mod de preparare:
- dezgheata curcanul. Scoate curcanul din congelator, cu trei zile inainte de preparare si muta-l intr-o tava pe un raft din frigider. Alternativ, poti dezgheta curcanul in apa rece. Scoate curcanul din congelator cu sase ore inainte si pune-l(in amabalaj) cu pieptul in jos, intr-o chiuveta curata. Acopera curcanul cu apa rece si schimba apa la fiecare 30 minute.
- preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Pozitioneaza un gratar pe randul al doilea de jos al cuptorului. Elimina orice alt gratar din cuptor pentru a fi sigur ca punga are loc sa creasca pe masura ce se gateste curcanul. Punga nu trebuie sa atinga partea superioara sau laterala a cuptorului. Prin atingere, punga se va topi! Scoate si tava pentru copt si prajit din cuptor. Tava trebuie adanca de cel putin 5 cm si suficient de mare pentru ca punga sa nu atarne in laterale!
- indeparteaza gatul si maruntaiele. Scoate curcanul din ambalaj. Cu un cutit bine ascutit indepartaza ggatul si maruntaiele. Pentru a preveni o posibila contaminare cu bacterii periculoase, curata curcanul intr-o chiuveta curata. Pastreaza gatul si maruntaiele intr-o punga la congelator. Le vei folosi intr-o alta reteta!
- spala curcanul. Baga curcanul sub jet de apa rece si spala-l bine. Usuca apoi curcanul, folosind prosoape de bucatarie. In niciun caz, nu refolosi aceste prosoape!
- umple curcanul, daca doresti. Poti gati atat curcanul umplut, cat si pe cel neumplut, folosind aceasta metoda. Retine ca umplerea curcanului va creste timpul total de gatire.
- leaga picioarele si aripile. Pune curcanul pe o foaie mare de copt, apoi leaga-i picioarele si aripile de trunchi cu sfoara alimentara din bumbac. Astfel, aceste parti ale corpului nu se vor usca prea repede in comparatie cu restul curcanului!
- unge curcanul. Foloseste o perie de silicon pentru a unge uniform curcanul cu unt topit/margarina topita/ulei vegetal. Untul asigura o mai buna rumenire in comparatie cu uleiul sau margarina!
- imbiba curcanul in condimente. Amesteca intr-un castron sarea, piperul si condimentele pentru carne de pasare. Freaca pielea curcanului cu acest amestec, intinzandu-l pe intreaga sa suprafata! Poti folosi si alte condimente precum praf de usturoi, boia de ardei sau busuioc.
- da punga cu faina. Pune faina in punga pentru cuptor. Agita punga pana cand faina se raspandeste uniform. Pune punga in tava. Faina are rolul de preveni arderea carnii(lipirea sa de punga).
- adauga ceapa in punga. Intinde in mod uniform felii de ceapa pe fundul pungii. Ceapa va adauga aroma curcanului pe masura ce acesta se gateste in propriile sucuri.
- aseaza punga. Fa asta, avand grija ca gura pungii sa fie orientata spre capatul tavii, fara sa fie indreptata in sus!. Nicio parte a pungii nu trebuie sa atarne peste marginile tavii!
- inchide punga. Strange usor punga la gura si apoi prinde-o cu clipsul. Daca punga nu e dotata cu clips, o poti lega cu sfoara alimentara. La final, impinge gura pungii sub curcan , pentru ca aceasta sa nu atarne peste marginea tavii!
- fa gaurile potrivite in punga. Cu un varf de cutit da 6 gauri pe partea superioara a pungii. Gaurile ar trebui sa aiba intre 1,2 si 2,5 cm. Acest proces va impiedica explozia pungii din cauza acumularii de abur. Aburul va iesi permanent prin respectivele gaurele!
- introdu un termometru de bucatarie(pentru gatit) in curcan. Introdu acest termometru in pulpa, dar nu prea adanc( sa nu atinga osul).
- da curcanul la cuptor. Baga curcanul in cuptor si gateste-l intre 2 ore si un sfert, 2 ore si 3 sferturi sau pana cand termometrul indica 82 grade Celsius! Important: timpul de gatire variaza in functie de greutatea curcanului. Iata indicatorii: timp de gatire 90 minute- 120 minute pentru un curcan cu greutatea intre 3,6 si 5,4 kg; timp de gatire 120 minute- 150 minute pentru un curcan cu greutatea intre 5,4 kg si 7,2 kg; timp de gatire 150 minute- 180 minute pentru un curcan cu greutatea intre 7,2 kg si 9 kg; timp de gatire 180 minute- 210 minute pentru un curcan cu greutatea intre 9 kg si 10,8 kg. Important: aceste valori sunt valabile pentru gatirea curcanului fara umplutura! Pentru un curcan umplut, intervalele de gatire cresc cu 30-45 minute!
- lasa curcanul sa se odihneasca. Scoate curcanul din cuptor si mai lasa-l in punga 10-15 minute.
- scoate curcanul din punga. Ai grija cum deschizi punga astfel incat sa nu te arzi! Aburul e inca foarte aprig! Pentru a-ti usura munca, taie punga cu atentie, apoi infige cateo furculita in fiecare capat al curcanului, ridicandu-l incet si punandu-l pe un platou!
- serveste-l fierbinte! Taie curcanul dupa bunul-plac si consuma-l cald, cu o garnitura , daca doresti!
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum se prepara umplutura pentru curcan