Cum se prepara umplutura pentru curcan

Cum se prepara umplutura pentru curcan

Carnea de curcan constituie o alternativa la cea de porc, mai ales de sarbatori, cand pregatim multe feluri de mancare.

Curcanul umplut este o reteta ideala de Craciun. Iata cum se prepara umplutura:

Ingrediente ( pentru 15 portii):

• 2 franzele
• 115 g de unt
• 20 ciuperci champignon
• 20 ciuperci pleurotus
• 4 tije mari de telina
• 2 cepe albe
• 3 catei de usturoi
• ¼ cana de patrunjel proaspat sau  ⅛ cana de patrunjel uscat
• ¼ cana de frunze de salvie proaspete sau ⅛ cana de salvie uscata
• 1.2 l de supa de pui
• sare si piper, dupa gust
• Optional puteti folosi carnati, nuci, alune, branza de capra sau fructe.

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 135ºC.

Taiati painea in cuburi, de aproximatv 2 cm.

Prajiti painea. Puneti cuburile pe o tava si introduceti-le in cuptorul preincalzit, pana cand se usuca (10-15 min.)

Taiati legumele ( telina, ceapa, ciupercile si usturoiul) in cubulete mici si maruntiti frunzele de patrunjel si de salvie.

Sotati ciupercile intr-o treime din cantitatea de unt indicata, intr-o cratita cu fund gros, timp de 7 minute, amestecand ocazional, pana cand devin aramii.

Adaugati legumele, ierburile aromatice si condimentele. Topiti restul de unt peste ciupercile din cratita si adaugati restul ingredientelor. Acoperiti cratita si lasati ingredientele sa se inmoaie, timp de 5 minute.

Adaugati cuburile de paine si supa fierbinte de pui peste ingredientele din cratita si amestecati-le bine.

Decideti daca doriti sa gatiti umplutura in interiorul curcanului sau separat. Daca doriti sa o gatiti separat, puneti-o intr-o tava adanca unsa, acoperiti-o cu folie de aluminiu si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 160ºC, timp de 30 de minute. Indepartati folia de aluminiu si lasati umplutura la cuptor inca 10 minute, ca sa se rumeneasca frumos de-asupra. Optional, puteti presara nuci maruntite, branza de capra sau parmezan razuit, dupa ce indepartati folia.

Daca doriti sa gatiti umplutura in curcan, atunci trebuie sa stiti ca trebuie sa o introduceti fierbinte si sa evitati umplerea in exces a acestuia. Cantitatea de umplutura trebuie sa fie de 360 de g la  fiecare kg al pasarii.

Coaceti curcanul la 160ºC si inainte de a-l scoate din cuptor, verificati daca temperatura interioara este de 74ºC. Timpul de gatire difera in functie de marimea pasarii. Un curcan de 3.6 kg necesita un timp de coacere de 3 ore, iar unul de 10 kg trebuie sa stea in cuptor timp de 5 ore.

Lasati curcanul sa se odihneasca timp de 20 de minute, inainte de a-l servi, pentru ca sucurile sa se redistribuie uniform, fragezind carnea.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Curcanul umplut este o reteta apetisanta si satioasa numai buna pentru gurmanzi. Aceasta reteta poate fi preparata...
Pieptul de curcan gatit incet, intr-un aragaz lent(slow cooker), se poate transforma intr-o delicatese. Daca te pricepi...
Un somn odihnitor sta la baza bunei functionari a intregului organism. Iata ce alimente sunt indicate si...