Dieta pentru diabet zaharat nu trebuie sa fie complicata. Aceasta inseamna pur si simplu a manca o varietate de alimente, in cantitati controlate. Cheia susccesului la o dieta pentru diabetul zaharat este consistenta. Aceasta dieta se axeaza pe alimente sanatoase si nutritive, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale. Corpul unui diabetic poate raspunde rapid la excesul de calorii si aportul de grasimi, care poate duce la o crestere nedorita a zaharului din sange. Si in loc sa folosesti restrictii, o dieta care contine alimente fara grasimi si calorii reduse, este cel mai bun plan de alimentatie nu numai pentru dibetici, dar si pentru restul persoanelor de asemenea.
Iata cateva exemple pentru o alimentatie pentru diabet zaharat:
- Planifica-ti mesele si pregateste-ti o rutina pentru orele de masa. Luarea meselor la ore fixe, ajuta la controlul diabetului in aportul de carbohidrati. Un numar regulat de mese pot de asemenea sa ajute la reglarea nivelului de zahar din sange.
- Selecteaza cele mai sanatoase alimente. Legumele, fructele si cerealele integrale, sunt cele mai sanatoase alimente pentru un diabetic. Ai grija sa le incluzi pe toate in fiecare masa. Dietele de success au urmat intotdeauna aceasta regula, asa ca ar trebui sa iei in considerare adaugarea acestor alimente in dieta ta.
- Cere ajutor unui nutritionist. Nutritionistii iti pot oferi informatii valoroase cu privire la modalitatile de a face o dieta pentru diabet, si cum sa alegi alimentele potrivite pentru dieta. Pot de asemenea ajusta si regla o dieta recomandata, in functie de sanatatea, modul de viata si gustul fiecarui diabetic.
- Ia act de aportul de carbohidrati. Calculeaza aportul total de carbohidrati la fiecare masa. Acest lucru te poate asigura ca nivelul zaharului din sange se afla in limite sigure, dupa fiecare masa. Aceasta te ajuta la prevenirea nevoii de a lua insulina.
- Adauga varietate la alegerile alimentare. Diabeticii nu trebuie sa manance acelasi tip de hrana la fiecare masa. Include o varietate de alimente, pentru a ajuta la atingerea nevoilor tale nutritionale. Verifica cateva retete dietetice, pentru a-ti face o idee despre mesele pe care le poti prepara.
- Alege alimente bogate in fibre. Fibre, cum ar fi nucile, graul integral, legumele si fructele ajuta la scaderea bolilor cardiace si ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange. Adaugand 25-30 grame de fibre la fiecare masa, este un mare plus la o dieta.
- Mananca peste proaspat. Pestele este o sursa importanta de proteine si vitamine. In afara continutului nutritiv, o dieta pe baza de proteine este de asemenea bogata in acizii grasi omega 3, care reduc grasimile din corp.
- Fa exercitii. Exercitiile regulate pot arde si regla excesul de zahar din corp. Exercitiile si o dieta corespunzatoare te pot ajuta sa ti sub control diabetul mai usor.
- Alege alimente cu continut scazut de colesterol. Dietele sarace in colesterol pot controla lipidele si celulele grase, care provoaca cresterea nivelului zaharului din sange. Poate de asemenea sa reduca complicatiile cardiovasculare cu aproximativ 20-50 de procente. Alegand felii subtiri de carne si alegerea laptelui degresat in locul produselor lactate integrale, te pot ajuta sa obti o dieta scazuta in colesterol.
Suferind de diabet, nu inseamna ca trebuie sa mananci alimente speciale. Doar se traduce in a manca in cantitati moderate, pentru a evita complicatiile. Crearea unui plan de alimentatie sanatos folosind alimente sanatoase, facand exercitii regulate si controlul greutatii corporale, te pot ajuta sa ti sub control diabetul.