Este posibil cand stii cum. Exista multe femei slabe si sanatoase care mananca in fiecare zi fara a se simti vinovate pentru ca stiu ceea ce e sanatos si ceea ce e de evitat.
Se pare ca nu toti carbohidratii sunt la fel. Cand mananci tipuri simple sau rafinate, acestea se transforma rapid in zaharuri in organism, determinand glicemia sa creasca rapid. Cand glicemia creste, se elibereaza insulina, care impinge glucoza(alt nume pentru zaharul din sange) in afara sangelui, in celulele adipoase.
Dar daca alegi sa consumi carbohidrati “greu digerabili”, zaharul va fi digerat si eliberat in circulatia sangvina lent, lucru care va mentine stabila glicemia si ii va da organismului tau un nivel sustinut de energie, pe care corpul il poate folosi in loc sa-l depoziteze in celulele adipoase(lucru care e de fapt cresterea in greustate, nu-i asa?).
Te poti intreba care carbohidrati sunt cei mai buni pentru consum. Iata cum vei putea manca mai multi carbohidrati sanatosi, care se digera lent si totusi vei putea slabi.
Mananca ovaz la micul dejun. Ovazul contine carbohidrati foarte sanatosi, care iti vor da un impuls de energie chiar de dimineata si vor satisface pofta papilelor tale gustative de ceva “cu aroma de nuca” si delicios. E important sa mananci doar OVAZ INTEGRAL 100%, fara chimicale sau arome adaugate. Ovazul instant, pentru microunde nu e cu carbohidrati sanatosi pentru ca a fost procesat mecanic (ceea ce inseamna ca zaharurile intra rapid in circulatie si determina cresterea insulinei si depozitelor de grasime) si apoi incarcat cu chimicale (care nu sunt sanatoase pentru tine sau corpul tau).
Multi oameni prefera ovazul care e gata in 5 minute pentru ca are un gust mai bun, dar daca esti in graba dimineata, versiunea gata intr-un minut e foarte buna. Doar asigura-te ca iei ovaz pe care TREBUIE sa-l gatesti cu apa fiarta pe foc, pentru ca ovazul instant e la fel de daunator ca prajitura dimineata!
Incepe-ti ziua cu un bol sanatos de ovaz integral cu degradare lenta si iti vei incepe ziua cu bine.
Alege orez brun in locul painii. Orezul brun este o alta cereala integrala(inseamna ca nici o parte a cerealelor nu a fost procesata sau extrasa mecanic) si astfel se digera lent. Acest lucru iti va asigura un nivel sustinut de energie de-a lungul zilei, in loc sa ai acea explozie de energie si apoi o cadere ca la zahar, paine sau carbohidrati procesati.
Orezul brun inca are invelisul, care ii da culoarea bruna, iar de aici ai fibre, vitamine si minerale. Cand indepartezi invelisul exterior, boaba alba din interior are carbohidrati puri, fara fibre care sa incetineasca procesul de digestie. De aceea orezul alb se transforma imediat in zaharuri in organism si cauzeaza eliberarea insulinei si cresterea depozitelor de grasime. Iar in loc de paine la sandvich si crutoane la supe....foloseste prajituri de orez brun! Ele au carbohidrati neprocesati, deliciosi, lent-digerabili si sanatosi, care-ti vor satisface pofta de rontait si aroma de alune, fara cresterea rapida a glicemiei si stocarea grasimilor pe solduri, fese, burta si coapse.
Mananca igname tot anul. Multi dintre noi mananca igname doar la ocazii speciale, dar acestea reprezinta carbohidrati sanatosi, cu absorbtie lenta, pe care le poti savura de-a lungul intregului an. Ignamele sunt atat de bune pentru tine si atat de dulci in mod natural, ca nu e nevoie sa pui deasupra unt, zahar sau bezele. E atat de usor sa faci cateva gauri cu furculita intr-o ignama, sa o rulezi in folie de aluminiu si sa o coci in cuptor timp de o ora la 350 de grade. Adauga apoi praf de scortisoara sau nucsoara si voila! E un carbohidrat delicios si sanatos, pe care il poti manca oricand in timpul zilei ca sa-ti reglezi nivelul de energie si totusi sa poti slabi.
Fa-ti de cap cu legumele verzi. Vezi, tocmai de aceasta e atat de nesanatos sa elimini complet carbohidratii din alimentatie. Cele mai sanatoase alimente sunt carbohidrati. Legumele verzi sunt singurele mancaruri din care nu poti manca prea mult. Fa-ti de cap! Infrupta-te cu spanac, varza, ardei verzi, dovlecei, fasole verde, mazare, broccoli... ar trebui sa mananci mult din orice are acea culoare verde viu, vibrant, stralucitor.
Legumele verzi sunt pline de antioxidanti care iti ajuta sistemul imunitar (un sistem imunitar bun este foarte important pentru slabire) si iti ofera multe fibre, vitamine si minerale de care celulele organismului tau au nevoie pentru a ajunge inapoi la greutatea normala si adecvata.
Cum sa combini legumele verzi?
Adauga cate legume poti la fiecare masa din zi. Incepe-ti ziua cu o omleta cu spanac, ciuperci, ceapa verde si rosii. Mananca dupa-masa o salata plina cu broccoli, ardei verde si avocado, iar seara usturoi sote si ulei de masline cu varza creata, rapita sau alte feluri de varza.
Experimenteaza cu diferite mirodenii pentru a face fiecare fel special si diferit. In curand vei tanji dupa legume verzi in fiecare zi pentru ca vei deveni dependent de energia extraordinara, de viata care pulseaza in tine, vazandu-ti in acelasi timp corpul cum devine tot mai suplu pe masura ce grasimile se topesc.
Aceste sfaturi pentru slabit te vor ajuta sa cunosti carbohidratii buni de consumat. Consumul de carbohidrati sanatosi te poate ajuta sa slabesti.