Dieta pe varste

Dieta pe varste

Dieta pe categorii de varsta a fost conceputa in functie de necesitatile nutritive pe care le solicita organismul pe masura ce inaintam in varsta.

Daca o tanara de 20 de ani inca nu isi face griji pentru resursele de energie, pentru silueta sau pentru sanatatea oaselor, incepand cu varsta de 30 de ani, multe femei se impart intre familie si serviciu, de aceea trebuie sa consume alimente sanatoase care ii confera energie intreaga zi.

Dieta pentru energie

Destinata femeilor ocupate care au intre 30 si 40 de ani, dieta pentru energie este compusa astfel incat sa furnizeze toate elementele nutritive de care are nevoie o persoana grabita. Dieta este compusa din 6 mese lejere care se prepara usor si se mananca in maxim  15 minute, cu exceptia cinei.

Meniul zilei ideale (total calorii: 2000)

Ora 7.00: una sau doua cesti de cafea decofeinizata cu lapte, o felie de paine prajita si gem. Aceste alimente confera energie si pastreaza calciul in oase.

Ora 10.30: Consuma un iaurt mic, jumatate de nectarina si un suc de portocale daca ai nevoie de mai multa energie. Sucul de portocale natural sustine acumularea calciului in oase.

Ora 12.00: Inlocuieste chipsurile si alte gustari nesanatoase cu un sandvis cu branza si legume crude. Acestea furnizeaza corpului energie si calciu.

Ora 16.00: Daca la ora dupa-amiezii, inainte de finalul programului de serviciu obisnuiai sa te delectezi cu o ceasca de cafea aromata, probabil deveneai irascibila si obosita dupa aceea. Pentru a primi energie din alimente, se cuvine sa consumi la aceasta ora o ceasca de lapte degresat cu cereale si fructe.

Ora 19.00: Incheie ziua cu o cina bogata, dar usor digerabila care nu perturba somnul.

La ultima masa din zi este permis sa te delectezi cu 100 grame carne de pui la gratar cu salata, un pahar de bere si, optional un mar si o felie de paine graham.

Atentie! Pe parcursul intregii zile este important sa nu uiti de apa. Consuma cel putin sase pahare de apa sau minim 2 litri de apa pana la ora cinei.

Dieta pentru silueta

Incepand cu varsta de 40 de ani, portiile de mancare trebuie reduse pentru ca hrana se digera mai lent. Chiar daca nu ai timp sa gatesti si sa iei o masa obisnuita, inlocuieste snacks-urile, sandvisurile si merdenelele cu alimente usoare, care nu ingrasa.

Meniu pentru mentinerea siluetei (aprox. 1500 calorii):

8.30: un bol de fulgi de ovaz cu lapte si un pahar cu suc de portocale. Fibrele din ovaz aduc energie organismului, facandu-l sa elimine colesterolul, iar sucul de portocale ofera vitamina C, un antioxidant foarte bun.

12.30: Consuma la pranz un amestec mexican de legume, care sa contina si fasole rosie, iar ca desert, mananca un mar. Fasolea rosie are multe fibre, care te satura repede; in plus, acidul folic este excelent pentru inima. Marul este si el satios si bun pentru inima.

16.00: Rontaie un morcov daca iti este foame. Aceasta leguma bogata in vitamina A si betacaroten contine glucide si da senzatia de satietate; in plus, aduce organismului multi antioxidanti.

19.00: Inlocuieste carnea rosie cu peste bogat in Omega 3 si adauga la ora cinei legume si paine integrala. Omega 3 protejeaza inima si poti sa scazi in acest fel si din calorii. Legumele si painea integrala reduc riscul bolilor de inima.

Dieta pentru oase (2000 calorii)

La 50 de ani, o femeie se afla in pragul menopauzei. Pentru a preveni anumite stari negative influentate de schimbarile care se produc in organism, este imperios necesar sa alegi o dieta sanatoasa pentru a-ti proteja oasele.

Meniu pentru oase puternice

8.30: Incepe ziua cu o portie sanatoasa de cereale integrale cu miere sau fructe uscate in care sa strecori 2 linguri de seminte de in. Bogate in fitoestrogeni, semintele de in vor diminua severitatea bufeurilor. Adauga la portia de dimineata un mar si un suc de portocale pentru ca antioxidantii din continutul fructelor previn bolile care afecteaza celulele. Poti incheia micul dejun consumand o cafea cu lapte.

13.00: doua felii de paine cu ton, salata, dressing cu grasimi vegetale sau iaurt si o limonada.

16.00: fistic sau caju si cafea decofeinizata sau apa. Reducand cantitatea de cofeina, scapi de bufeuri.

19.00: doua felii de pizza cu ciuperci, o salata cu broccoli si morcov si un ceai de plante. Cosnumand aceste alimente la ultima masa din zi, vei aduce organismului antioxidanti puternici, vitamine (A, C) si fitoestrogeni care diminueaza simptomele menopauzei.

Mai tarziu de ora 20.00 singurul lucru permis este un pahar cu apa inainte de culcare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Patrunjelul reprezinta o bomba de vitamina C, fiind de 4 ori mai bogat in acest compus organic...
Proteinele joaca un rol major in organism, fiind importante si in pierderea in greutate. Carnea slaba precum...
Multe persoane vor sa scape rapid de kilogramele in plus. Daca te afli intr-o situatie asemanatoare, nu...