1. Mere. Un mar pe zi te poate ajuta sa slabesti. Un mar de marime medie contine circa 95 calorii si 5 grame de fibre. Coaja marului este, de asemenea, o sursa bogata de acid ursolic, un compus vegetal natural care arde grasimile. Mai mult, un studiu a demonstrat ca femeile care au adaugat trei mere mici (200 calorii) in dieta zilnica au pierdut mai mult de 2,5 kilograme in 12 saptamani - mai mult decat s-a intamplat inc azul altor diete ce nu se bazeaza pe fructe.
2. Sparanghel. O ceasca de sparanghel contine 40 calorii, 4,5 grame de proteine si 4 grame de fibre. Practic, aceasta leguminoasa iti va potoli senzatia de foame si nici nu vei risca sa te ingrasi! Sparanghelul este, de asemenea, o sursa excelenta de vitaminele A, C, K si fier.
3. Fasole. Fasolea este metabolizata lent, astfel incat va ajuta la pierderea in greutate si te va face sa te simtit satul/a. O jumatate de ceasca de fasole contine aproximativ 110 calorii si 7 grame de proteine, cam aceeasi cantitate de proteine pe care o contine o uncie de pui sau de peste(aproape 29 grame). Fasolea este, de asemenea, un aliment bogat in nutrienti care ofera antioxidanti, fier, potasiu si zinc.
4. Fructele de padure sunt sarace in calorii, bogate in fibre si iti vor satisface pofta de dulce, fara adaos de zahar. Conform unui studiu, consumul unei gustari din fructe de padure(65 calorii) in timpul zilei a scazut pofta de mancare pentru masa de seara. Participantii au mancat cu 133 calorii mai putin la cina decat subiectii care au consumat tot 65 calorii din alimente zaharate.
5. Citrice. Portocalele, grapefruit-ul sunt fructe satioase si sanatoase. O portocalie medie contine doar 60 calorii si 3 grame de fibre, in timp ce un grapefruit are in jur de 100 calorii si 4 grame de fibre. Datorita conntinutului bogat de apa si fibre, citricele au valori mici ale indicelui glicemic si pot ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.
6. Branza de vaca are un continut ridicat de proteine si se asorteaza cu alimente dulci, precum fructele proaspete, dar si cu salate sau cu legumele preferate. Consumata echilibrat, branza de vaca este hranitoare si nu ingrasa. Varianta cu 4% grasime contine doar 110 calorii pe portie, in timp ce varianta cu 2% contine circa 90 calorii.
7. Ouale sunt ieftine, usor de preparat si hranitoare. Un ou mare contine in jur de 70 calorii, 13 nutrienti esentiali si 6 grame de proteine de inalta calitate. Studiile arata ca un mic dejun echilibrat, bazat pe oua, va oferi senzatia de satietate, astfel incat peste zi nu vei mai consuma in mod exagerat calorii. Asdar, nu vei risti sa te ingrasi!
8. Napi, spanac, rucola. Aceste plante contin doar aproximativ 25-30 calorii/ceasca si sunt bogate in fibre.
9. Iaurt grecesc. Datorita continutului ridicat de proteine si a nivelului scazut de zahar, iaurtul grecesc iti va stapani pofta de mancare. Acest tip de iarut contine de doua ori mai multe proteine si jumatate din zaharul pe care il contin iaurturile traditionale. Un studiu efectuat pe aproximativ 8 500 de adulti europeni a aratat ca iaurtul slabeste! Mai exact, participantii la studiu care consumau iaurt zilnic aveau cu 38% mai putine sanse sa devina obezi decat subiectii care mancau iaurt o data, maximum de doua ori pe saptamana.
10. Cartofi. Perceptia conform careia cartoful este vinovat pentru kilogramele in plus este gresita! Modul in care preparam cartoful face diferenta. Prajiti, transformati in chipsuri si combinati cu smanatana din belsug, cartofii devin periculosi pentru sanatate. Daca il gatim adecvat, banalul cartof nu numai ca nu e periculos, ci ne si ajuta sa slabim! Un cartof mediu contine circa 160 calorii, 4 grame de fibre si reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si potasiu. Mai mult, cartofii sunt satiosi, datorita amidonului si fibrelor.