Dieta dupa nastere. Aspecte cele mai importante. Tine cont ca de starea ta de sanatate depinde si cea a bebelusului. Iar daca reusesti sa alaptezi, iti iei de pe cap o mare grija.
Dieta dupa nastere. Diversitate alimentara. Pentru a alapta cu succes si sanatos, e indicat sa mananci diversificat, pentru a asigura necesarul nutritiv atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Sigur ca organismul tau e construit pentru a oferi imediat din propriile rezerve si a le trece in lapte, acoperind astfel necesarul nutritiv pentru bebe. Asta inseamna, insa, ca organismul tau va avea de suferit, in cazul in care nu te hranesti cum trebuie.
Asadar, echilibrul e cuvantul de ordine in perioada de dupa anstwere. Fara diete extreme sau infometare, dar nici o alimentatie agresiva! Iata cateva sfaturi in acest sens:
Mananca putin, des si divers. In aceasta perioada necesarul de calorii e mai mareTotusi, asta nu inseamna sa mananci fara oprire! incearca putin din fiecare: : legume, fructe, carne si peste, leguminoase, lactate si chiar si unele grasimi. Si nu uita: hidrateaza-te bine de tot! Apa trebuie sa stea la baza hidratarii.
Cat sa mananci? Nu dubla cantitatea, chiar daca mai auzi astfel de idei. Numarul de calorii pe care e indicat sa-l consumi in cotidian nu trebuie sa fie decat cu vreo 400-600 kcal mai mare decat cel normal pentru o persoana sedentara (1.200 kcal).
Alimente care stimuleaza lactatia. Din meniul tau zilnic nu ar trebui sa lipseasca verbina, feniculul, lintea, anasonul stelat.
Alimente care influenteaza in mod negativ lactatia. Patrunjel, macris, salvie, varza verde. De asemenera, ar fi bine sa eviti pe cat posibilul cafeaua, ceaiul negru tare, cola, alcoolul si tutunul. Acestea contin substantele stimulantece trec in lapte si ajung la copil.