Ingrediente:
- 8 mere medii;
- o jumatate de lamaie;
- un cubulet de unt;
Ingrediente umplutura:
- 55 g de migdale fara coaja macinate;
- 55 g de zahar pudra;
- 55 g de unt la temperatura camerei;
- un sfert de baton vanilie (un sfert de lingurita de pasta de vanilie);
- o lingura de rom (cognac);
- 10 g de faina alba;
- un ou mic.
Ingrediente decor:
- fulgi de migdale;
- merisoare cu suc de rodie.
Mod de preparare:
- freaca cu mixerul untul cu zaharul pudra (daca folosesti zahar pudra vanilat, nu mai adauga pastaie de vanilie) si miezul de la vanilie pana devine cremos (aproximativ 3 minute).
- adauga in fir subtire oul batut, amestecand fara oprire pana se incorporeaza.
- adauga romul si apoi migdalele macinate si mixeaza pana se incorporeaza.
- la sfarsit, incorporeza faina. Va rezulta o crema de migdale groasa, care sta pe lingura destul de mult.
- taie capace merelor, deasupra.
- scoate cotoarele merelor, folosind ustensila specifica.
- stropeste interiorul merelor si capacul cu suc de lamaie.
- asaza merele intr-o tava.
- umple mijlocul merelor cu crema de migdale. Pune, apoi, inca o lingurita deasupra.
- asaza capacele pe crema. Daca merele aveau codite, le poti infige la locul lor.
- pune cateo bucatica de unt pe fiecare mar.
- introdu merele la cuptor, la 180C, timp 40 minute. Umplutura va curge un pic pe marginea merelor, dar nu e o problema. Sunt gata cand crema care se vede pe langa capacul marului e usor rumena.
Cum sa le servesti:
- asaza cate un mar pe farfurie.
- daca vrei, poti sterge cu un servetel de hartie marginea merelor, surplusul scurs pe exterior.
- daca merele nu aveau codita, poti adauga frunze de menta in loc.
- presara fulgi de migdale (pot fi usor prajiti) in jur si apoi cateva merisoare. Sunt bune caldute sau reci.