Exercitiile de mare intensitate(HIIT), cum ar fi inotul, escaladarea unui munte sau alergarile lungi, ajuta la buna functionare a inimii. Un studiu in care au fost implicate femei cu capacitate buna la efort si femei cu capacitate slaba la efort a reliefat faptul ca subiectii din cea de-a doua categorie aveau de patru ori mai multe sanse sa moara din cauza bolilor cardiovasculare in comparatie cu cei din prima categorie. Practic s-au facut ecocardiograme care au aratat predispozitia la efort, calculandu-se cu exactitate echivalentii metabolici(MET). Echivalentul metabolic reprezinta raportul dintre rata metabolica a unei persoane in repaus si rata metabolica a unei persoane care efectueaza o activitate fizica. 1 MET este echivalent cu rata metabolica in care consumul de oxigen este de 3,5 ml oxigen per kilogram de greutate corporala si minut
Tot in carula celuiasi studiu s-a ajuns la concluzia ca persoanele cu predispozitie mica la efort au de doua ori mai multe sanse sa moara de cancer comparativ cu persoanele foarte active din punct de evdere fizic. Femeile care au participat la studiu au varste cuprinse intre 50 si 75 ani. Cercetatorii au urmarit subiectii pentru aproximativ 5 ani. Nu s-a luat in calcul ce anume facea fiecare femeie pentru a-si imbunantati conditia fizica. Practic, nu se stie cum si cat de intens s-au antrenat.
Beneficiile exercitiilor fizice viguroase:
- organismul este provocat si capabil sa se pregateasca pentru nivelul urmator. Mai exact, un exercitiu intens va face posibil in viitorul apropiat un alt exercitiu si mai intens;
- creste fluxul de sange catre muschi - care transporta oxigen si combustibil - dar permite si cresterea masei musculare si a fortei;
- grasimea este transformata in combustibil;
- regleaza nivelul de insulina, ceea ce reduce riscul de diabet de tip 2;
- consuma mai putin timp ca exercitiul de intensitate mica/medie. Este mai intens, dar mai scurt;
Exerctiile fizice intense, posibile la orice varsta. Desi sunt mai usor de pus in rpactica la 20-30 ani, aceste exercitii pot fi adaptate in functie de orice varsta. Pentru persoanele de varsta a treia sunt chiar mai importante decat pentru cei tineri. Un studiu a demonstrat asta! Un grup de batrani au fost supusi unui antrenamentul alternativ intens moderat (HIIT), constand in pedalarea rapida si lenta pe bicileta fixa de trei ori pe saptamana. Tot exercitiul dura 10 minute, din care 3 minute erau de incalzire. Pedalarile rapide si lente se succedau. Practic, subiectii dse odihneau in timp ce pedalau mai incet. Oamenii de stiinta au descoperit ca subiectii au incetinit declinul masei musculare in aceasta perioada!
La femei, exercitiile viguroase constante pot lupta impotriva osteoporozei care se instaleaza de obicei la varsta a treia.
Asadar, HIIT este un exercitiu alternativ, care , spun specialistii, e la fel de eficient precum un exercitiu viguros continuu, cum ar fi , de exemplu, mersul pe munte timp de o jumatate de ora. De altfel, multi pasionati de miscare considera HIIT atractiv din doua motive: sesiunile de exercitiu pot fi scurte si exista o perioada integrata de recuperare de joasa intensitate.
Exercitii fizice viguroase. Important :
- exercitiile viguroase pot oferi beneficii mai mari ca antrenamentele mai putin intense, dar exista si unele dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj este reprezentat , culmea, de adrenalina. Persoanele care se antreneaza intens, simt mereu nevoia de mai mult! Astfel, se poate ajunge la exagerari si chiar la vatamari corporale. Pentru a nu risca, angajeaza un antrenor de fitness si respecta programul impus de acesta.
- adreseaza-te medicului inainte de a incepe un program cu exercitii fizice intense;
- aculta-ti corpul. Cand simti ca nu mai poti, opreste-te! Nu forta limitele!
- creste treptat intensitatea exercitiilor, indiferent ce alegi sa faci!
- persoanele in varsta cu diverse probleme de mobilitate pot apela la un set de exercitii mai usoare. Nu uita: miscarea e foarte importanta pentru sanatate!
Citeste si: Cum sa te comporti in sala de sport. 8 exemple de ASA NU!