Cum a evoluat tehnologia. Prima vs ultima versiune. FOTO

Cum a evoluat tehnologia. Prima vs ultima versiune. FOTO

Tehnologia s-a dezvoltat cu o viteza aiuritoare, in ultimii 40-50 ani. Daca ne uitam la prototipurile sau versiunile unor obiecte care existau acum un secol, cu greu vom putea sa intelegem cum a fost posibila evolutia. Primele versiuni pot parea nesofisticate, amuzante sau ciudate, dar au pregatit calea viitoarelor tehnologii.

1. Costumul de baie. Desi asa cum se arata in frescele antice, femeile din baile grecesti si romane purtau costume de tip bikini, doamnele din secolele XVIII-XIX in Anglia purtau halate cu maneci lungi, precum si ciorapi pentru inot pentru a-si pastra modestia si pielea...alba. Astazi, costumele de baie sunt foarte mici si unele chiar...functionale. in 2006, designerul din New York, Andrew Schneider a introdus un bikini solar cu benzi fotovoltaice atasate. Acest model poate incarca telefonul cand termini de inotat!

2. Mouse-ul pentru computer. Primul mouse pentru computer a fost inventat de Douglas Engelbart in 1960 si a fost numit Indicator de pozitie X-Y pentru un sistem de afisare. Mouse-ul era dreptunghiular si facut din lemn. Mouse-ul modern de jocuri(R.A.T.7, spre exemplu) este metalic, conectat prin USB si reglabil in lungime pentru a se potrivi aderentei.

3. Caruciorul pentru bebelusi. Primul carucior pentru micuti a fost inventat in 1733 de William Kent. Fusese creat pentru a fi tras de o capra, de un caine sau de un cal in miniatura. In secolul al XIX-lea, Charles Burton a conceput primul carucior usor de recunoscut, cu un design cu impingere in trei roti, denumit perambulator. Carucioarele au devenit repede articole de lux, bogate in ornamente care au fost personalizate pentru aristocrati.

4. Aspiratorul. Unul dintre primele aspiratoare, creat de Hubert Cecil Booth in 1901, a fost numit Puffing Billy. Era alimentat de un motor cu ulei si necesita o caruta trasa de cai pentru transport. In 1906, Siemens a inceput sa vanda pompe de eliminare a prafului. Acestea erau dotate cu motoare de un cal putere si cantareau 300 kilograme. Aspiratoarele din zilele noastre sunt dispozitive de curatare inteligente robotice. Ele pot fi controlate chiar si cu un smartphone.

5. Ochelarii pentru realitate virtuala. Prototipul ochelarilor moderni de realitate virtuala a fost realizat in 1963 de Hugo Gernsback. Tele-ochelarii cantareau circa 140 grame si erau construiti in jurul unor tuburi catodice mici care functionau pe baza de baterii cu putere scazuta. Ochelarii aveau un ecran separat pentru fiecare ochi si puteau afisa imagini stereoscopice. Din pacate, aceasta inventie nu a fost produsa pe scara larga.

6. Robotii. Robert Robot nu a fost prima jucarie-robot din lume, dar a fost primul care a devenit faimos. Avea o telecomanda cu cablu, putea vorbi si putea sa isi lumineze ochii. Se intampla in 1950. Astazi, colectionarii sunt gata sa plateasca intre 200 si 1200 dolari pentru un Robert Robot clasic.

7. MotocicleteleOamenii de stiinta au realizat, in secolul al XIX-lea, ca doua inventii recente, bicicletele si motoarele cu abur, ar putea fi combinate. Astfel, in 1867, inventatorul american Sylvester Howard Roper a introdus un velociped cu doi cilindri cu aburi. Mai tarziu, in 1885, motorul cu aburi a fost schimbat in cel cu gaz. Actualmente, sunt folosite peste 200 milioane de motociclete pe intreg Mapamondul.

8. Microfoanele. Microfonul din imaginea de mai jos(stanga) a fost inventat de Emile Berliner in 1876. Acesta a folosit un transmitator de voce telefonic. Microfonul era compus din doua contacte electrice separate printr-un strat subtire de carbon. Un contact a fost atasat la o diafragma care vibra cand era lovita valul de sunet. Microfoanele cu carbon ,similare cu cele folosite acum, au fost inventate in 1878 si dezvoltate mai tarziu, incepand cu 1920.

Sursa foto: brightside.me

Cum sa asezi TELEVIZORUL in CAMERA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In zilele noastre, tehnologia moderna este un instrument de informare si divertisment, atat pentru adulti, cat si...
Daca simtiti ca partenerul dumneavoastra se comporta diferit sau ca relatia de cuplu s-a racit, iata cateva...
In ultimele luni, tabletele au devenit extrem de populare si au capatat din ce in ce mai...