Cum sa gatesti peste congelat

Cum sa gatesti peste congelat

Pestele congelat in mod corect isi va pastra aroma si textura de inalta calitate, fiind considerat de multi bucatari la fel de calitativ precum pestele proaspat. E important de stiut ca pestele poate fi gatit si fara sa fie dezghetat, desi sunt recomandate tehnici speciale pentru gratar sau tigaie. Incearca-l! Daca nu-ti place, deongeleaza-l mai intai! Exista diferite cai de a dezgheta pestele fara a-i afecta calitatea.

Cum sa gatesti peste congelat. Fara dezghetare:

1. Spala pestele in apa rece. Astfel vei indeparta cristalele de gheata de la suprafata. Nu folosi apa calda, deoarece aceasta poate favoriza inmultirea bacteriilor. Spala-te intotdeauna cu apa si sapun inainte de a manipula pestele crud. Daca pestele nu e eviscerat, curata-l cu un cutit bine ascutit.

2. Zvanta pestele. Pune pestele pe prosoape de hartie. Doar asa vor fi eliminate cristalele de gheata suplimentare, precum si apa care se lipeste de solzi.

3. Foloseste tehnici speciale pentru peste gros sau gatit la caldura mare. Gatirea bucatilor groase de peste congelat va dura mult timp. Poti reduce timpul de gatire, totusi, daca impachetezi pestele in folie sau in hartie de copt. Cristalele de gheata din peste se vor transforma in abur si vor ajuta la o gatire mai rapida. Cresterea vitezei de gatit este deosebit de importanta pentru metodele de gatit la caldura mare, dupa cum urmeaza:

- pestele la gratar in pachete de folie inchise ermetic, pentru a preveni arderea exterioara in timp ce interiorul se gateste;

- daca alegi prajirea, nu infasura pestele. In schimb, [une capacul tigaii imediat ce pestele incepe sa elibereze sucuri. Astfel va fi capatat aburul care ajuta la gatirea uniforma a pestelui.

4. Asezoneaza pestele la jumatatea perioadei de gatire. Gatirea pestelui pentru cateva minute va topi o parte din gheata de pe exterior. Astfel va fi mai simplu sa intinzi uleiul, untul sau marinada pe suprafata pestelui(sau in interior). Daca faci peste pane, il poti pune complet congelat intr-o tigaie si apoi sa-l acoperi cu un strat consistent de pesmet si condimente.

5. Gateste pestele congelat de doua ori mai mult decat o faci cu pestele proaspat. Vorbim despre o estimare generala. Timpul efectiv necesar variaza in functie de grosimea pestelui. Verifica pestele la fiecare doua minute, astfel:

- fa o fanta in peste cu un cutit ascutit. Cand este gata, pestele va fi complet opac aproape de suprafata si abia incepe sa devina opac in centru.

- foloseste un termometru alimentar. Temperatura interna a pestelui gatit trebuie sa fie de 62,8 grade Celsius.

Cum sa gatesti peste congelat. Metode de dezghetare:

1. Decongeleaza pestele timp de opt ore la frigider. Cu cat temperatura de dezghetare este mai mica, cu atat este mai putin probabil ca populatiile de bacterii daunatoare sa creasca pe suprafata pestelui. Dezghetarea peste noapte este metoda recomandata ori de cate ori ai suficient timp. Mentine temepratura frigiderului sub 8 grade pentru a pastra pestele in siguranta. Dupa dezghetare, pestele trebuie gatit in maximum 48 de ore. Alimentele congelate produc apa pe masura ce gheata se topeste, asa ca pastreaza pestele intr-un recipient.

2. Dezgheata pestele in apa rece. Daca nu ai timp sa decongelezi pestlee la frigider, muta-l intro- punga cu fermoar, apoi introdu punga intr-un vas cu apa rece. Aceasta metoda sigura dureaza, de obicei, intre o ora si 2 ore la jumatatea de kilogram de peste. Nu folosi niciodata apa la temperatura camerei sau mai calda, deoarece vei incuraja dezvoltarea bacteriilor.

3. Decongeleaza in cuptorul cu microunde. Aceasta metoda nu este recomandata in majoritatea circumstantelor, deoarece gatirea neuniforma va forma zone cauciucate in carne, inainte ca restul sa fie dezghetat. E drpet ca metoda e foarte rapida. Dureaza aproximativ 3-6 minute/ 500 grame. Verifica pestele la mijloc, intorcand fiecare bucata.

4. Gateste cum o faci de obicei. Odata ce pestele nu mai este rigid, inseamna ca e complet dezghetat. Acum il poti gati asa cum procedezi in cazul pestelui proaspat. Nu uita ca pestele va fi inca rece odata dezghetat.

Cum sa gatesti peste congelat. Retete:

1. Invata tehnici de gatit de baza. Daca nu obisnuiesti sa gatesti peste, e suficient sa verifici retele de baza. Avem si noi destule retete de peste. Le gasesti aici. In general , pestele se face la gratar, prajit sau copt.

2. Gateste pestele in functie de specificul sau. Diverse tipuri de peste au arome si texturi diferite, asa ca retetele trebuie ajustate. Nu uita ca gatitul pestelui congelat fara dezghetare va dura,de obicei, de doua ori mai mult decat o cere reteta.

3. Incearca noi marinate si condimente. Spre deosebire de carnea rosie, pestele capata aroma dupa doar 5-15 minute de marinare. Altfel spus, e usor de de asezonat si de aromat, chiar daca a fost congelat. Poti incerca: fileuri dulci si acrisoare, peste in sos de branza, peste in stil cajun sau peste in stil mexican.

Citeste si: Cum sa faci rechin la gratar

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...
Esti mare amator de peste? Daca da, azi avem pentru tine o reteta speciala, cu orgini evreiesti....
Peste la tigaie de zici ca-i facut ca la cuptor? Da. Se poate. Daca pui in practica...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare