Afla cum se topeste untul

 Afla cum se topeste untul

Pentru topit se alege unt presat din care nu se scurge zer.

Cum se procedeaza ?

1

Se pune intr-o cratita sau intr-o oala pe ochiul de la aragaz, la foc potrivit.

2

Se pazeste de aproape, deoarece untul da foarte usor in foc.

3

Dupa ce s-a topit untul, fara sa fiarba, se da la o parte la rece, iar dupa ce s-a intarit, se curata spuma de deasupra, iar untul sleit se scoate cu o lingura in alt vas, cu grija sa nu se ia din zerul depus la fund.

4

Se pune oala cu untul sleit din nou la foc moale sa se topeasca dandu-se cu totul la o parte dupa cateva clocote.

5

Se strecoara si se pune fierbinte in sticle sau in borcane de sticla, care se infasoara intr-o carpa uda ca sa nu plesneasca.

6

Untul topit si pus in borcane sau in sticle trebuie sa fie limpede ca uleiul, fara urma de zer, care ar provoca cu timpul rancezirea.

7

Spuma luata si zerul ramas se pun din nou la foc sa dea cateva clocote, apoi se scurge cat se poate untul din ele.

Mod de pastrare:

Untul se pastreaza bine in sticle sau in borcane de sticla. Borcanele se leaga cu hartie pergament si se pastreaza la loc uscat.

Pont: Zerul ramas poate fi intrebuintat, in loc de smantana, la pregatirea unor feluri de legume ca: praz cu smantana, cartofi cu smantana etc.

Etichete: unt, zer, unt topit

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai pofta de un desert rafinat, dar nu stii pe ce sa pui mana? Iti recomandam niste...
Prajitura Semiluna - un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit,...
Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata...