Narcisism, persoane toxice

Lista articolelor despre narcisism si persoane toxice pe AflaCum.ro

Articole despre narcisism si persoane toxice

Citeste cele mai noi articole despre narcisism si persoane toxice publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre narcisism si persoane toxice, pe AflaCum.ro!

O relatie sanatoasa se bazeaza pe incredere. Din pacate, unii oameni nu pot trai fara sa-si insele partenerii. Pentru ei, e doar o chestiune de timp. Iata care sunt tiparele predispuse sa naruiasca orice relatie de iubire, persoanele care, in procent covarsitor, nu sunt capabile sa construiasca o relatie durabila.

1. Criticul este tipul de persoana fara siguranta de sine. Cei care fac din critica o arta incearca astfel sa se autoafirme, sa isi demonstreze ca sunt puternici, consecventi, fara fisuri in sistemul de valori. In realitate, nesiguranta ii macina. Astfel de oameni nu vor face decat sa-i raneasca sistematic pe cei dragi, fiind incapabili sa dezvolte o relatie sanatoasa.

2. Narcisistul/a nu este niciodata multumit/a cu dragostea pe care o primeste din partea unei singure persoane. El/a vrea admiratia tuturor si cauta, fara oprire, partenerul ideal. O astfel de persoana e convinsa ca relatia ei actuala nu este suficient de buna pentru a fi continuata. Narcisistul da vina pe toata lumea, dar nu isi asuma niciodata o greseala.

Narcisistii traiesc pentru a-i controla pe cei din jur. Au nevoie de validare si fac totul pentru a o obtine. E dificil, asadar, sa convietuiesti alaturi de o astfel de persoana, fie ca vorbim de familie sau de locul de munca. Din fericire, narcisismul poate fi combatut. Exista tehnici prin care sa confrunti narcisistul!

Cum sa confrunti o persoana narcisista:

1. Fii imprevizibil/a. Narcisistii se simt confortabil atunci cand stiu la ce sa se astepte de la tine. Ei invata cum sa obtina anumite reactii (mai ales laude) din partea ta, deoarece valoarea lor de sine este definita de ceea ce cred altii. Cand faci/spui ceva imprevizibil, un narcisist va fi in dificultate, deoarece mecanismul sau principal de aparare( controlul) a disparut. Dezarmeaza-l astfel:

Esti indecis/a, te invinovatesti adesea si ai o stima de sine scazuta? Daca da, ar putea fi semne ca ai fost crescut/a de parinti narcisisti. Astfel de parinti sunt dominatori, dau vina pe altii pentru greselile lor si ii fac pe copii sa se simta rau, atunci cand nu fac asa cum doresc ei.

Parintele care iubeste exagerat propria persoana creste copilul/copiii dupa reguli stricte, fara sa le pese de personalitatea si de dorintele acestuia/acestora. Din aceasta cauza, cei mici dezvolta anumite comportamente deviante de care, adesea, nu scapa toata viata. Daca si tu ai fost crescut de astfel de parinti, e timpul sa identifici problema, sa recunosti semnele si sa lupti pentru vindecare.

10 semne care arata ca ai fost crescut de parinti narcisti:

Egocentrismul si narcisismul pot fi usor confundate, dar nu inseamna chiar acelasi lucru. Primul face referire la dorinta puternica de a raporta totul la sine, prin prisma sentimentelor si intereselor personale, fara a constientiza posibilul deranj pentru mediul inconjurator. Al doilea termen reprezinta o stare patologica ce presupune iubire de sine exagerata, in conditiile constientizarii raului creat in preajma.

Egocentrismul este firesc in primele etape ale vietii, pana in perioada adolescentei tarzii. E normal sa raportezi aproape totul la tine, pana cand reusesti sa te descoperi, sa te maturizezi si sa intelegi care iti e locul in societate. Aceasta dorinta puternica si greu de controlat se domoleste odata cu trecerea anilor. Daca nu se intampla, vorbim despre un episod de tulburare de personalitate narcisista sau narcisism extrem, asa cum, mai larg, il cunoastem.

Narcisismul are forme diverse, cele mai greu de combatut fiind hipersensibilitatea si indaratnicia. Practic, cand esti egocentric, nu poti vedea punctele de vedere ale celorlalti. Cand esti narcisist , constientizezi punctele de vedere din jur, dar nu iti pasa de ele. Este , pana la urma, diferenta dintre a fi sau nu capabil de empatie.

De multe ori, intram in contact cu oameni dificili carora le place sa dea sfaturi inutile, sa critice si sa-si sustina opinia indiferent daca au sau nu dreptate. Pentru a evita conflictele cu astfel de persoane, trebuie sa inveti cateva trucuri.

Iata o lista de 7 sfaturi despre cum sa te comporti cu personalitatile toxice.

1. Vorbeste clar si cu incredere. Oamenii incapatanati, dificili au un comportament destul de rigid si de neclar, in acelasi timp; un tipar care sa le ofere, in orice moment, o scuza pentru actiunile lor. De exemplu: