Gradina

Esti gospodar si iti place sa faci singur lucrurile in gradina? Ai nevoie de sfaturi pentru a fi un gradinar perfect? Citeste articolele noastre si descopera cum poti face singur lucrurile pentru a avea o gradina perfecta. Dar inainte sa te apuci de treaba, achizitioneaza uneltele  specifice unui gradinar!

Gradina e locul care te reprezinta, locul in care investesti timp, pasiune si multa munca? Atunci , probabil, stii ca, nici toamna, aceasta nu trebuie neglijata. Curatenia facuta in aceasta perioada a anului are rolul de a mentine gradina sanatoasa pentru sezonul urmator.

Copacii, ca orice existenta, trec printr-un ciclu de viata. Se dezvolta, evolueaza, apoi ajung la finalul vietii. Pe parcurs, ei pot fi afectati de diverse boli, unele mai putin periculoase, altele ce pot declansa adevarate ravagii. Iata lista celor mai comune afectiuni ale copacilor si cum sa le recunosti:

Trandafirii nu sunt greu de transplantat. Trebuie doar sa respecti cateva reguli simple, cum ar fi mutarea intr-un loc curat, fara buruieni sau alte plante. Trandafirul se dezvolta cel mai bine cand creste singur sau in preajma altor trandafiri.

Albinele nu ataca neprovocate. La fel si viespile, desi pot parea putin mai nervoase. Pe timp de seceta, insa, aceste insecte devin agresive si pot ataca. Daca stai intr-o zona rurala unde viespile si albinele sunt peste tot, ar fi bine sa stii cum sa te protejezi. In acest sens, iti prezentam o capcana ecologica impotriva acestor insecte.

Gradina are nevoia de atentia ta speciala in luna august! Iata lista de activitati pe care trebuie sa le faci in aceasta perioada, daca doresti sa ai roade din belsug.

Vrei sa culegi rosii frumoase si sanatoase? Daca nu ai suficienta experienta in gradinarit, trebuie sa stii ca exista dusmani ascunsi in gradina sau in solarul tau! Unul dintre cei mai mari inamici ai tomatelor este mana! Aceasta boala, odata instalata, poate distruge culturi intregi. Asadar, trebuie sa stii cum sa previi aparitia manei.

Plantele din gradina sunt inconjurate de diversi daunatori. Unul dintre cei mai comuni este furnica. Desi nu pare periculoasa, aceasta insecta poate infesta planta si ii poate influenta negativ dezvoltarea. Iata cateva metode de a tine furnicile departe de plantele din gradina ta.

Ai o gradina superba pe care o ingrijesti cu mare drag? Usureaza-ti munca, folosind o motocoasa de umar. Aceasta rezolva sarcinile din gradina si nici nu implica cine stie ce costuri. Spre exemplu e mult mai utila decat o masina de tuns iarba, care se manvreaza mai dificil.

Trandafirii sunt printre cele mai populare si iubite flori pe intreaga planeta. Daca iti place foarte mult aceasta planta si ai hotarat sa o ai in casa, trebuie sa stii cum sa o ingrijesti in mod corect. Astazi, iti vom prezenta, in cativa pasi, cea mai buna metoda de ingrijire a trandafirului japonez.

Luna noiembrie este denumita in popor Brumar, adica luna in care bruma isi face simtita prezenta. Odata cu acest fenomen meteorologic se instaleaza usor si sigur si frigul. Un motiv suficient pentru a da o atentie sporita gradinii tale. Ingrijirea sa e aparte in aceasta perioada.

Mararul este o planta aromatica anuala, folosita la aromatizatea muraturilor, supelor, sosurilor, salatelor si tocanitelor. Iata cum se cultiva acesta:

Daca nu aveti prea multa rabdare in gradina sau doriti sa dati o ocupatie copiilor fara a-i plictisi este bine sa stiti ce legume cresc repede, pentru a va bucura de roade muncii in doar cateva saptamani.

Ideea de a folosi plante acompaniante pentru rosii nu este un concept de data recenta. Anumite plante pot tine daunatorii si bolile la distanta, ajutand la o mai buna crestere a rosiilor.

Atunci cand dorim sa replantam un copac este foarte important sa stim in ce anotimp putem face acest lucru. Deoarece cea mai mare cantitate de apa sta in frunze este important sa replantam un copac cand acesta nu are frunze. Apoi, trebuie sa mai tinem cont de varsta copacului, deoarece cu cat este mai batran, cu atat sistemul de radacini este mai complex si va fi mai greu de scos din pamant. Iata care este anotimpul indicat pentru replantarea unui copac:

Gradina nu trebuie neglijata nici in timpul sezonului rece! Sunt destul activitati pe care trebuie sa le pui in aplicare chiar si cand frigul domneste peste gospodaria ta. Februarie este, spre exemplu, luna curateniei in gradina!

Plantele de interior(apartament) nu scapa de vizita daunatorilor, chiar daca sunt tinute in conditii prielnice. Cu siguranta, ai vazut musculitele care misuna in zona plantei tale preferate sau micii gandacei care se plimba nestingheriti prin pamantul din ghiveci. E cazul sa indepartezi aceste insecte, deoarece pe termen lung fac rau plantelor.

Plantele de apartament au nevoie de o ingrijire speciala in lunile de iarna. Spre exemplu, in aceasta perioada e foarte important modul de aerisire, pentru ca plantele sa nu fie expuse curentilor de aer rece.

Craciunita este asociata de majoritatea romanilor sarbatorii de Craciun. E firesc. Aceasta planta superba isi schimba culoarea frunzelor chiar in perioada marii sarbatorii a Nasterii Domnului. Ce poate unii nu stiu e faptul ca Euphorbia pulcherrima, asa cum este denumita stiintific Craciunita, poate fi pastrata, fara mari eforturi, nu doar de Craciun, ci pe tot parcursul anului.

Vrei sa ai rasaduri mari si frumoase chiar la inceput de primavara? E bine sa te ocupi inca de acum de plantarea in rasadnite. Dupa 15 ianuarie, e bine sa incepi plantarea rasadurilor pentru castraveti, ardei si vinete.