Gradina

Esti gospodar si iti place sa faci singur lucrurile in gradina? Ai nevoie de sfaturi pentru a fi un gradinar perfect? Citeste articolele noastre si descopera cum poti face singur lucrurile pentru a avea o gradina perfecta. Dar inainte sa te apuci de treaba, achizitioneaza uneltele  specifice unui gradinar!

Frunzele de rosii tind sa se curbeze(onduleze) atunci cand temperatura creste peste 30 grade. Fenomenul afecteaza planta a carei productivitate poate scadea vertiginos. Iata de ce se curbeaza frunzele de rosii si ce poti face sa impiedici acest proces.

Daca vrei sa mananci placinte de dovleac gustoase si sanatoase, cel mai bine ar fi sa cresti placintarul in propria gradina. Cucurbita maxima, pe numele sau stiintific, nu e deloc dificil de ingrijit.

Ai o gradina frumoasa cu sol fertil? Daca da, te sfatuim sa cultivi, pe langa legumele si florile preferate, vinete. Aceste legume din genul Solanum, inrudite cu tomata si ardeiul, sunt gustoase si hranitoare. Cine nu a mancat , macar o data in viata, celebra salata de vinete?!

Ai o gradina superba de care esti tare mandru/a? Probabil nu ai uitat sa insamantezi rosiile, cele care iti vor transforma mancarurile intr-un deliciu, zemoase si gustoase, asa cum doar din gradina pot fi. Pentru asta, insa, ar trebui sa renunti la ingrasamantul chimic. Ai la dispozitie cateva solutii de ingrasamant natural. Iata care sunt acestea:

Gradina este locul in care depui mult efort, dar unde te simti cel mai bine, deoarece se vad roadele muncii tale. De multe ori, insa, oricat de implicat ai fi, observi ca nu iese totul asa cum ti-ai dorit. Se intampla, in general, din cauza anumitor tipare gresite si mai putin din cauza intemperiilor.

Ardeiul gras se cultiva din rasaduri. Le poti cumpara din piata/magazine de specialitate sau le poti obtine acasa. Optiunea a doua iti ofera garantia ca vei obtine ardei gras ecologic in gradina ta.

Sparanghelul este o planta perena, aparuta in Romania in perioada dintre cele doua Razboaie Mondiale. Din pacate, traditia cultivarii la nivel national s-a pierdut. Sparanghelul mai este cultivat doar individual. Daca cunosti beneficiile consumului de sparanghel si vrei sa-l cultivi, trebuie sa citesti articolul urmator.

Ciresul este un pom fructifer foarte popular in Romania si nu numai. El face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Ciresul poate atinge 15 metri inaltime si se dezvolta cam in orice zona geografica a Romaniei, cu predilectie in zonele deluroase.

Lavanda/levantica este o planta perena, originara din zona Mediteraneana. Este considerata arbust de talie mica, pentru ca are crengi care se lemnifica. Frunzele sale traiesc tot timpul. Lavanda ajunge la maturitate in 2-5 ani. Poate trai intre 40 si 100 ani!

Fertilizarea cu cenusa de lemn este benefica pentru multe dintre plante! Cenusa obtinuta din lemn contine in jur de 30 minerale benefice pentru plante. In plus, acest ingrasamant nu contine clor!

Gazonul din curtea ta are nevoie in permanenta de atentie si ingrijire. Printre activitatile esentiale pentru o iarba sanatoasa se afla si aerisirea. Daca nu aerisesti sistematic iarba din gazon, aceasta se va distruge incet si sigur.

Primavara este momentul sa plantezi si sa insamantezi. Daca, de obicei, alegi plante si flori in mod intuitiv sau dupa culoare, forma si dimensiune, poate anul acesta vei incerca sa schimbi putin abordarea. Gandeste-te si la plantele ce reusesc sa atraga insectele ce polenizeaza in gradina ta! Am intocmit o mica lista in acest sens.

Parul este un pom fructifer foarte raspandit in Romania, desi este la origine din Asia. Nu multor romani le lipseste acest pom din gospodarie. Daca inca nu ai par in gradina, te invatam cand si cum sa-l plantezi.

Gradinaritul a fost, este si va fi un mod de viata in zonele rurale ale Romaniei. Fie ca ai o gospodarie mica, in care cresti strictul necesar, fie ca ai dezvoltat o afacere in domeniul agricol, e bine sa stii cum sa combini culturile , astfel incat acestea sa dea randamentul maxim. Exista perechi de legume care fac treaba excelenta impreuna si perechi care nu ar trebui sa fie... perechi.

Gradinaritul a fost, este si va fi un mod de viata in zonele rurale ale Romaniei. Fie ca ai o gospodarie mica, in care cresti strictul necesar, fie ca ai dezvoltat o afacere in domeniul agricol, e bine sa stii cum sa combini culturile , astfel incat acestea sa dea randamentul maxim. Exista perechi de legume care fac treaba excelenta impreuna si perechi care nu ar trebui sa fie... perechi.

Gutuiul(Cydonia oblonga )este un pom fructifer special, deoarece aroma minunata a fructului sau nu seamana cu nimic. De asemenea, duritatea si galbenul aprins al fructului ii dau specificitate. Fructul copt al acestui pom se poate manca in stare naturala,  dar multi romani il prefera sub forma de dulceata sau de compot.

Focul bacterian este o boala care afecteaza , preponderent, parul, marul si gutuiul. Este provocata de Erwinia amylovora, un agent patogen ce poate fi raspandit de insecte si de pasari. Din pacate, boala poate afecta pomii in mod ireversibil, daca nu se aplica un tratament adecvat.

Vrei sa dezvolti o afacere in domeniul agricol, dar nu ai prea mult teren la dispozitie? Exista culturi profitabile si pe astfel de suprafete. Inainte de toate, insa, fa-ti planul de afaceri, raportandu-te si la valorificarea recoltei respective. Degeaba produci, daca nu ai unde sa vinzi!

Marul este un fruct foarte apreciat si consumat din plin in tara noastra. Daca esti dintr-o zona rurala, probabil ai macar un mar in gradina. Daca nu ai, ar fi cazul sa plantezi , deoarece e pacat sa nu te bucuri de fructele sale minunate.

Daca esti dintr-o zona rurala sau daca ai fost in vizita la bunici, imposibil sa nu fi vazut macar o data in viata un prun. Este firesc sa fie asa, deoarece acest pom fructifer este cel mai raspandit din tara noastra. Anumite soiuri se dezvolta bine in toate zonele geografice. Altele sunt specifice unei anumite zone, cum ar fi pruna grasa, careia ii prieste in zonele de deal si subcarpatice, dar nu se simte la fel de bine in zonele de campie.