Atunci cand taiem o banana, oxigenul afecteaza enzimele din aceasta, descompunand pigmentul galben al bananei si colorand-o in maro.
Iata cum poate fi impiedicata coacerea rapida a bananelor:
Bananele in coaja:
Cumparati banane cu coaja verde la capete si galbena la mijloc, lucru care arata ca sunt putin necoapte. Asigurati-va ca bananele nu au puncte maronii sau diferite semne, cum ar fi gauri sau zgarieturi, deoarece acestea expun mijlocul bananei la aer si grabesc procesul de coacere.
Nu alegeti banane galbene, deoarece acestea sunt deja coapte si se vor deteriora foarte rapid.
Pastrati bananele la temperatura camerei pana se coc. Evitati expunerea acestora la caldura, deoarece procesul de coacere va fi accelerat. Nu puteti bananele necoapte in frigider, deoarece coaja lor se va innegri, fara ca bananele sa se coaca.
Pastrati bananele separat de alte fructe sau legume, deoarece acestea elimina un hormon, care grabeste coacerea bananelor.
Nu tineti bananele in pungi de plastic, deoarece coaja lor va deveni neagra.
Puneti bananele in frigider dupa ce s-au copt. Nu va speriati daca coaja devine neagra, deoarece acest lucru nu afecteaza interiorul.
Bananele decojite:
Puneti bananele decojite intr-un recipient de plastic cu inchidere ermetica si introduceti-le la congelator. Astfel le veti conserva si se le veti putea consuma oricand doriti.
Stropiti bananele decojite cu zeama de lamaie. Aciditatea din aceasta va pastra bananele galbene si nu le va lasa sa se strice.
Introduceti bananele decojite intr-o solutie din otet si apa. Aceasta solutie va avea acelasi efect ca si zeama de lamaie.
Inmuiati bananele intr-o solutie cu vitamina C. Daca nu aveti la indemana zeama de lamaie sau otet, o tableta de vitamina C zdrobita si dizolvata in apa va avea acelasi efect.