Top 10 alimente hranitoare

 Top 10 alimente hranitoare

O alimentatie echilibrata trebuie sa contina neaparat fibre, vitamine, minerale si alti nutrienti.

Iata 10 alimente hranitoare, ce nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica:

1. Iaurtul grecesc contine o multime de nutrienti, bacterii si proteine benefice pentru digestie si implicit pentru stomac, deci nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Totodata, acest aliment intareste sistemul imunitar, trateaza o serie de infectii, scade tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Consumati zilnic o cana de iaurt grecesc, ca atare sau cu fructe si/sau nuci.

2. Afinele contin fibre, vitaminele C si K, magneziu, potasiu, fier si zinc, avand un continut de 85% apa si fiind sarace in calorii. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, aceste fructe protejeaza organismul impotriva cancerului si incetineste procesul de imbatranire. Consumati zilnic o cana de afine, ca atare sau in shake-uri, smoothie-uri sau cu cereale.

3. Spanacul este o leguma verde cu frunze, extrem de populara, pe tot parcursul anului, bogata in vitaminele A, C si K, precum si in fibre, fier, potasiu, magneziu si antioxidanti, ce intaresc sistemul imunitar, ajuta la prevenirea diabetului, a cancerului si a bolilor cardiace. Consumati zilnic spanac proaspat in salate, in sucuri naturale sau in diferite feluri de mancare.

4. Merele sunt bogate in vitamina C si in fibre, fiind protagonistele unui vechi proverb galez, care spune: „ Un mar pe zi tine doctorul la distanta.” Aceste fructe contin, de asemenea, fitonutrienti, ce protejeaza corpul de efectele radicalilor liberi, fiind sarace in calorii. Consumul unui mar pe zi reduce riscul aparitiei cancerului, a diabetului si a bolilor de inima, imbunatateste sanatatea mentala, prevenind dementa, scade nivelul colesterolului din organism si intareste oasele. Consumati merele ca atare sau in diferite salate si deserturi.

5. Lamaile sunt foarte bogate in vitamina C, un antioxidant puternic, ce intareste sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor bacteriene si virale. Consumati zeama de lamaie cu apa calda si miere, dimineata pe stomacul gol sau in diferite feluri de mancare si deserturi.

6. Migdalele sunt nuci in forma de inima, fiind bogate in nutrienti, vitamina E, cupru, magneziu si proteine de calitate. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, migdalele protejeaza celulele impotriva oxidarii, impiedicand procesul de imbatranire si aparitia cancerului. Consumati migdale crude ca atare, sub forma de lapte, faina sau unt.

7. Semintele de rapita sunt bogate in acizi grasi omega 3, fibre alimentare, vitamina B1, cupru, magneziu, zinc si seleniu si nu contin gluten. Consumul regulat de seminte de rapita ajuta la prevenirea cancerului de san, scade colesterolul, regleaza glicemia, previne bolile cardiace si ajuta la sanatatea digestiei. Consumati seminte de rapita un sucuri naturale, cu iaurt, cereale in salate sau supe.

8. Ulei extra-virgin de cocos este extras din nucile de cocos mature, fiind cel mai sanatos tip de ulei din lume, deoarece cotine grasimi sanatoase, ce ajuta la o digestie usoara si avand calitati antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antivirale si antibacteriene. Totodata uleiul de cocos promoveaza sanatatea inimii, ajuta la scaderea in greutate, imbunatateste functionarea tiroidei, intareste sistemul imunitar si regleaza metabolismul. Consumati zilnic intre 1 si 3 linguri de ulei de cocos, ca atare in salate sau sosuri sau la gatit.

9. Ovazul face parte din familia cerealelor integrale, continand o forma de fibra solubila, concentrata in partile exterioare ale bobului. Aceasta este extrem de benefica pentru sanatate, deoarece mentine scazut nivelul colesterolului, ajuta la scaderea in greutate, tine sub control glicemia, scade tensiunea arteriala, protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer, intareste sistemul imunitar si reduce stresul. Consumati zilnic terci de ovaz la micul dejul, simplu sau cu fructe si/sau nuci.

10. Broccoli este o leguma din familia cruciferelor, extrem de indragita, datorita continutului ridicat de nutrienti, benefici pentru sanatate. Broccoli ajuta la detoxifierea organismului, promoveaza sanatatea inimii, intareste sistemul imunitar, previne cancerul, imbunateste sanatatea creierului, opreste imbatranirea prematura, intareste oasele si protejeaza vederea. Consumati broccoli de 2-3 ori pe saptamana ca atare sau in salate, tocanite de legume, supe sau ca si garnitura.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Foamea este foarte neplacuta si adesea ii face pe oameni sa consume mancare nesanatoasa, care mareste aportul...
O dieta benefica pentru sanatatea inimii este adecvata si pentru mentinerea sanatatii prostatei, aceasta constand in multe...
Cand intri intr-un magazin, dupa o lunga zi de lucru, ultimul lucru pe care il doresti este...