Dintre toate preparatele culinare pe care le consumam la un pranz obisnuit sau la cina, creierul contine cel mai mult colesterol (2.000-2.600 mg de colesterol), fie ca este de vita, de porc sau de oaie.
Totusi, el nu trebuie exclus total din alimentatie pentru ca are in compozitie si grasimi sanatoase. De asemenea, creierul contine fier si vitamine, cum ar fi C si E.
Ingrediente necesare pentru creierul fiert cu sos de rosii:
- 2 bucati creier de vaca sau 3 bucati creier de vitel,
- 11 apa,
- 1 lingura otet,
- sare.
Sos de rosii:
- 500 g rosii,
- unt proaspat cat o nuca,
- 1 lingurita zahar,
- sare,
- o frunza de telina.
Mod de preparare:
1
Inainte de a fi curatat, creierul trebuie tinut cel putin o ora in apa rece, ca sa iasa tot sangele si cheagurile care s-ar innegri la fiert.
2
Se schimba apa o data sau de doua ori.
3
Se scoate, se curata pielita de deasupra, incet ca sa nu se sfarame, se mai spala o data si se pune la fiert in apa calduta, cu sare si foarte putin otet.
4
Se lasa sa fiarba in clocote mici 20 minute. Se scurge. Se serveste fierbinte, intreg sau taiat felii, cu unt topit si putin rumenit, lamaie sau sos de rosii.
Pentru prepararea sosului:
Se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba; se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina. Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie.
Pont: Desi multi il prefera preparat pane, creierul de vita cel mai sanatos se consuma fiert sau la cuptor.