Scordolea de raci

Scordolea de raci

Scordoleaua este o mancare gatita in special in Delta Dunarii si are origini lipovene.

Aceasta mancare se prepara din peste si raci in combinatie cu o crema untoasa din care nu lipsesc nucile si usturoiul pisat.

Ingrediente:

- 18 raci mijlocii,
- 50 nuci,
- o felie de paine,
- cativa catei de usturoi,
- 100 g ulei,
- 1 lingura otet,
- sare.

Mod de preparare:

1

Se fierbe atata apa intr-o oala cat sa acopere racii, nu mai mult.

2

La patru litri de apa se pune o lingura plina de sare; in orice caz, apa se gusta deoarece ea trebuie sa fie mai sarata decat se cere la gust.

3

Se pun cativa catei de usturoi si, dupa gust, putine condimente, adica o frunza de dafin si un fir de patrunjel, iar cine doreste, zarzavat de supa si ceapa.

4

Se fierb la foc iute. Cand zeama clocoteste, se arunca inauntru racii, bine spalati in mai multe ape si scursi, si cateva boabe de piper.

5

Se tin pe foc inca cinci minute, nu mai mult, socotite din momentul cand au dat in clocot. Se lasa sa se raceasca in apa lor.

6

Se curata nucile de coaja si se piseaza bine intr-o piulita de piatra.

7

Se adauga o bucata de miez de paine alba, muiat in apa in care au fiert racii si bine stors, dupa gust, putin usturoi pisat.

8

Se freaca bine intr-un castron, punand cate putin ulei, pana se face ca o crema untoasa.

9

Se adauga sare si otet sau zeama de lamiie.

10

Se asaza pe farfurie si se pun imprejur raci fierti sau numai gaturile si labele curatate.

Etichete: scordolea, raci

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La origine, scordoleaua este o mancare a lipovenilor si ucrainienilor din Delta. De provenienta greceasca, cuvantul “scordolea”...
Midiile fac parte din categoria fructelor de mare alaturi de homari, crabi, calamari, caracatite si scoici si...
Pregatit doar din cozi sau din raci intregi, pilaful de crustacee este un preparat obisnuit in Delta...