Cum sa faci MUCENICI. 2 retete de neratat!

Cum sa faci MUCENICI. 2 retete de neratat!

Mucenicii, Macinicii sau Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia reprezinta o sarbatoare ce are loc in fiecare an pe 9 martie. Practic, aceasta sarbatoare religioasa s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si astfel a aparut traditionala sarbatoare de Mucenicii sau Macinicii.

Pe 9 martie, incepe curatenia de primavara in gospodarie, se dau foc gunoaielor numai cu fo c adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara. Conform credintei populare, astazi se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. Astfel, se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

MUCENICI MUNTENESTI

De Mucenici, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi.

Ingrediente pentru aluat:

- 500 grame de faina;

- 200 mililitri de apa;

- o jumatate de lingurita sare.

Ingrediente pentru fiert:

- 3 litri de apa;

- zahar, dupa gust.

Ingrediente pentru servit:

- 300 grame de nuca macinata;

- esenta de rom;

- coaja rasa a unei portocale;

- coaja rasa a unei lamai;

-esenta de vanilie;

- un plic zahar vanilat;

- scortisoara.

Mod de preparare:

- amesteca faina, apa si sarea si framanta pentru a obine un aluat potrivit de tare.

- intinde aluatul intr-o foaie nu mai groasa de jumatate de cm si taie mucenicii cu aparatul special.

- pune mucenicii taiati pe hartie sau intr-o tava, rasfirati si lasa-i sa se usuce timp de 60 minute.

- pune la foc o oala cu 3 litri de apa, cu sare si zahar, dupa gust. Cand apa incepe sa fiarba, micsoreaza focul si pune mucenicii cu atentie.

- adauga coaja de portocala rasa, esentele si zaharul vanilat si lasa la fiert aproximativ 25 minute

- mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nuca si scortisoara alaturi.

MUCENICI MOLDOVENESTI

In Moldova, mucenicii(sfintisorii), au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane. Acestia sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.

Ingrediente pentru aluat:

- 1 kg de faina;

- 3 oua;

- 125 grame de zahar;

- 450 milliitri de lapte;

- 2 pliculete de drojdie uscata /50 grame de drojdie proaspata;

- 50 mililitri de ulei;

- o lingurita de sare;

- coaja de la o lamaie;

- o esenta de vanilie.

Ingrediente pentru sirop:

- 300 mililitri de apa;

- 150 grame de zahar;

- o esenta de lamaie;

- coaja de la o portocala;

Ingrediente pentru decor:

- miere de albine;

- nuca macinata.

Mod de preparare:

- amesteca drojdia cu doua linguri de zahar si adauga putin lapte, apoi se adauga cate putina faina, amestecand fara oprire pana cand devine ca o smantana groasa.

- acopera cu folie alimentara si lasa la crescut 15 minute. Intre timp se pune faina intr-un lighean.

- amesteca ouale cu zaharul ramas, incalzesta laptele, sa fie caldut nu fierbinte, peste faina pune maiaua (drojdia crescuta), ouale batute cu zaharul, sarea, esentele, coaja de lamaie, si incepi framantarea, adaugand cate putin lapte pana se incorporeaza tot laptele.

- la sfarsit, pune si uleiul, acopera cu folie alimentara si lasa la dospit(la caldura) pentru aproximativ 60 minute.

- dupa acest interval, ia bucati din aluat mari cam cat o minge de tenis, fa un sul lung si da-i forma de 8.

- umple tava cu opturi din aluat, acopera din nou cu folie alimentara si mai lasa la crescut inca 30 minute la loc cald.

- unge mucenicii cu ou batut cu putin lapte si apoi se baga la cuptorul preincalzit

- se coc la foc moderat.

- pune siropul pe foc cu apa, zaharul, coaja de portocala si esenta de lamaie. Fierbe-l, apoi lasa-l la racit;

- unge mucenicii cu sirop si miere, apoi presara nuca macinata peste ei.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cornuletele dulci sunt asimilate de multi romani sarbatorilor de iarna! Se prepara simple sau cu diverse umpluturi,...
Cei mai tineri dintre voi poate nu stiu, dar reteta pe care urmeaza sa o prezentam este...
Prajitura Semiluna - un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit,...