Cum sa faci faina de ovaz. Ai nevoie de:
- ovaz(orice tip doresti, ovaz integral, tocat marunt, scotian, fulgi etc)
- robot de bucatarie/ blender.
Cum sa faci faina de ovaz. Pasi:
1. Masoara o portie de ovaz. Fulgii de ovaz sunt folositi, in mod traditional, pentru a face faina de ovaz . Ii gasesti, de obicei, in majoritatea magazinelor alimentare si in hypermarket-uri. Daca nu ai fulgi, nu e bai. Poti obtine faina de ovaz din orice tip de ovaz. De evitat, totusi, sa folosesti ovaz aromat, deoarece aceasta aroma va schimba gustul mancarii. Ovazul simplu este cel mai potrivit;
2. Da ovazul prin robotul de bucatarie/ blender. Robotul de bucatarie e de preferat, dar vor functiona la fel de bine oricce blender standard sau dispozitiv de tip Magic Bullet. Daca nu ai asa ceva, poti obtine faina de ovaz cu rasnita de facea. Ai grija doar sa o cureti bine inainte de utilizare. Da ovazul prin oricare dintrea ceste dispozitive circa 30 secunde sau pana cand ovazul atinge o consistenta fina, devenind pudra. Produsul final ar trebui sa semene cu faina de grau simpla.
3. Obtine faina prin metode manuale. Ai putea incerca sa:
- toci fulgii. Un cutit bine ascutit poate face treaba, dar va dura mai mult decat prin metoda robotului. In plus, faina de ovaz nu va fi la fel de fina, oricat ai incerca!
- macini fulgii. Folosind un mojar si un pistil, vei obtine mult dorita faina de ovaz;
- strivesti fulgii. Ai nevoie de o punga de plastic resigilabila. Introdu fulgii in punga. Scoate pe cat posibil aerul din ea. Inchide punga si zdrobeste fulgii, cu podul palmei. Dureaza mai mult, dar vei obtine faina de ovaz.
4. Amesteca si macina, din nou. Odata ce ai dat fulgii prin robot jumatate de minut, fa o verificare. Amesteca prin faina cu o lingurita. Daca mai exista fulgi intregi, mai da amestecul o data prin robot/blender timp de 10 secunde.
5. Nu arunca faina ramasa! Faina de ovaz poate fi utilizata imediat ce ai obtinut-o sau pastrata pentru alte utilizari alimentare. Are cam aceleasi caracteristici precum faina normala. Poate deveni, asadar, inlocuitor al fainii normale, in cam orice reteta. De asemenea, se pastreaza in aceleasi conditii precum faina clasica(loc racoros, uscat si in recipient ermetic). Faina de ovaz rezista aproximativ 3 luni in dulap si 6 luni in congelator.
Citeste si: Cum sa faci BUDINCA de OVAZ la cuptor