Cum sa prepari ciorba cu oase de porc si conopida

Cum sa prepari ciorba cu oase de porc si conopida

Ciorba cu oase de porc si conopida este ideala pentru sezonul rece. Carnea de porc este asociata cu alimentatia din aceasta perioada, la fel si conopida, asa ca nu sta pe ganduri: gateste o ciorba delicioasa, rapid si ieftin!

Ingrediente:

- un kilogram de oase de porc invelite in putina carne (os garf sau os de la pulpa);

- 500  grame de conopida;

- 2 morcovi mari;

- un ardei gras;

- 100 grame de ceapa;

- o tija de apio sau o bucata de telina(100 grame);

- o radacina de patrunjel;

- 250 grame de rosii in bulion(sau bulion de casa, daca aveti).

-verdeata(patrunjel, marar, leustean, dupa gust);

- sare si piper, dupa gust;

- 250 mililitri de bors sau zeama de lamaie(daca va place mai acrisoara).

Mod de preparare:

- pune oasele intr-o oala incapatoare(5 litri)si acoper-o cu apa rece. Adauga de la inceput o lingurita de sare, pentru a ajuta la coagularea spumei, apoi pune oala pe foc potrivit.

- redu focul, cand zeama incepe sa fiarba, aduna spuma si indeparteaz-o de la suprafata de oricate ori e nevoie (cam de 3-4 ori). Degreseaza zeama, pentru ca oasele de porc oricum vor elibera destula grasime si risti sa mananci prea gras.

- dupa ce nu se mai formeaza spuma, lasa oasele sa fiarba bine, pana ce carnea se desprinde cu usurinta de pe ele. Completeaza cu apa fierbinte, daca e nevoie, apoi scoate-le deoparte, lasa-le la racit putin, dezoseaza carnea si tai-o in bucatele cat sa incapa in lingura.

- curata, spala si taie in cuburi radacinoasele, ceapa si ardeiul, cat fierb oasele. Tot in perioada asta, rupe conopida  in buchetele, apoi  tai-o cubulete, cat sa incapa in lingura.

- adauga ceapa, radacinoasele, telina si ardeiul in zeama care fierbe pe foc potrivit.

- dupa 5 minute, adauga  conopida si fierbe-o pana ce incepe sa se inmoaie, pastrandu-si, insa, textura.

-  cand conopida e aproape fiarta, adauga rosiile din conserva taiate in cuburi mici cat si bulionul concentrat care le acopera.  Mai fierbe amestecul inca 4-5 minute.

- la final, adauga carnea dezosata inapoi in zeama,  presara verdeata tocata, potriveste de gust cu sare si piper si opreste focul.

Varianta - daca iti place ciorba mai acra, clocoteste separat 250 mililitri de bors, apoi adauga-l in ciorba, dupa ce ai pus rosiile si bulionul si mai da totul intr-un clocot impreuna. Abia apoi adauga carnea si verdeata si asezoneaza.

Ciorba se serveste fierbinte, cu smantana si/sau ardei iute proaspat sau murat.

Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ciorba radauteana este gustoasa, sanatoasa, mai usoara decat ciorba de burta si foarte usor de preparat. Ingrediente: ...
Ciorba de linte si naut cu afumatura - o minunatie culinara, pe care daca n-ai incercat-o, pana...
Conopida si afumatura, in aceeasi mancare - o combinatie pe care, probabil, unii dintre voi n-o credeau...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare