Comportamente, psihologie

Lista articolelor despre comportamente si psihologie pe AflaCum.ro

Articole despre comportamente si psihologie

Citeste cele mai noi articole despre comportamente si psihologie publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre comportamente si psihologie, pe AflaCum.ro!

Este important sa ai relatii bune cu oamenii, deoarece conexiunile sociale sunt o parte importanta in viata unui individ. Totusi, timpul petrecut pentru construirea unei relatii nu aduce intotdeauna rezultate pozitive. Daca observi ca petreci din ce in ce mai mult timp ingrijorandu-te de parerile si de dorintele celor din jur, este momentul sa iti reconsideri comportamentul.

6 comportamente care mai devreme sau mai tarziu iti vor provoca rau:

1. Esti incapabil/a sa spui Nu. Ai pe ordinea de zi mai mult sarcini de-ale altora decat de-ale tale? Ajutor, consultanta, cumparare, ingrijire, imprumut etc? Nu e bine! Opreste-te putin si intreaba-te: ce au facut toti acesti oameni vreodata pentru mine? Probabil ca vei imbatrani gandindu-te la un raspuns. Asadar, e timpul sa schimbi macazul. Fa din sarcinile proprii o prioritate. Daca cineva incearca sa demonstreze ca esti o persoana egoista si nerecunoscatoare, intelege ca nu face altceva decat sa iti manipuleze emotiile. Inainte de a intinde orbeste o mana de ajutor cuiva, intreaba-te daca aceasta persoana merita atentia si timpul pe care i le acorzi.

Creierul uman ne face, uneori, sa ne comportam irational, sa credem in teorii neargumentate si chiar ne poate schimba amintirile. Cu toate acestea, fiecare decizie pe care o luam are in spate un motiv. Asadar, ce anume determina alegerile pe care le faci?

7 efecte psihologice care influenteaza milioane de oameni:

1. Necunoscutii pot influenta comportamentul unei persoane. In acest caz se aplica teoria suprematiei afective a lui Zajonc ( facilitarea sociala ). Poti sa te plimbi acasa cu un tricou vechi rupt, dar sa te comporti ca o doamna in public. Cu toate acestea, comportamentul unei persoane nu depinde doar de ea, ci si de numarul de martori neintentionati de care este inconjurata la un moment dat. De exemplu, este posibil ca un barbat sa renunte la locul sau in transportul public pentru a impresiona o doamna. Cum sa eviti capcana? Din cand in cand, intreaba-te: De ce fac asta? Este pentru a impresiona pe cineva si pentru a-l face sa ma placa sau pentru ca imi doresc asta?

Psihologia este foarte importanta in relatiile interumane. Gesturile, mimica, tonul vocii sunt doar cateva dintre elementele care pot dezvalui cum se simte persoana din fata ta. Azi, iti vom oferi cateva sfaturi psihologice care functioneaza la nivel subconstient. Ele te vor ajuta sa castigi increderea altei persoane, sa obtii aprobarea cuiva sau sa te relaxezi atunci cand nivelul de stres este mare.

Psihologie. 12 sfaturi de pus in practica in situatii inconfortabile:

1. Cand se rade intr-un grup, fiecare persoana se uita la cel/cea pe care il/o place cel mai mult. Dupa o gluma buna sau in mijlocul unei discutii interesante, fiecare persoana se uita instinctiv la omul pe care il place cel mai mult . Asadar, data viitoare cand se rade in cercul tau de prieteni/cunoscuti, urmareste cu atentie privirile: cel/cea care rade uitandu-se la tine cu siguranta te place. In ce mod? Vei afla pe parcurs, daca va apropiati suficient de mult.

Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i da crezare! E doar un mit! Creierul uman, in marea lui majoritate, este aproape intotdeauna activ, chiar si in timpul somnului. Acelasi fascinant creier ne joaca feste, iar noi, de cele mai multe ori,  nici nu realizam!

Cele 7 fenomene psihologice de care nimeni nu scapa:

Efectul Barnum/efectul Forer este un fenomen psihologic obisnuit, prin care oamenii acorda evaluari de inalta precizie descrierilor personalitatii lor, presupuse a fi adaptate in mod specific pentru ei. In realitate, aceste descrieri sunt vagi si destul de generale pentru a se aplica unui grup mare de oameni. E cazul horoscopului, spre exemplu. Multe persoane cred in horoscop, deoarece descrierile zodiei par a fi atat de personale, cand , de fapt, sunt chestiuni generaliste, care se epotrivesc unui segment larg de oameni. Asadar, aest efect ofera o explicatie partiala pentru acceptarea pe scara larga a unor credinte si practici paranormale, cum ar fi astrologia, citirea aurei, prezicerea si unele tipuri de teste de personalitate.

Mergi in concediu intr-o zona exotica? Sau poate esti la mare , la munte? Oriunde te-ai afla exista pericole carora nu le acorzi atentie nici dupa ce primesti avertismente. Te gandesti ca tie nu ti se poate intampla nimic rau! Totusi, trebuie sa fii pregatit/a pentru orice, sa stii cum sa supravietuiesti in situatii extreme. Iata cateva sfaturi in acest sens.

1. Cum sa supravietuiesti daca ramai cu masina suspendata pe marginea unei rape:

- nu efectua miscari rapide decat daca masina ruleaza deja de pe stanca. Este mai bine sa respiri profund si sa planifici scaparea;

Comportamentul uman se schimba in functie de prezenta celorlalti. Fenomenul nu e mereu un efect al gandirii constiente. Oamenii de stiinta au descoperit mecanisme ascunse care, practic, controleaza ceea ce facem si ceea ce spunem. Iata de ce comportamentul nostru variaza in functie de oamenii din jurul nostru si ce determina schimbarile comportamentale.

De ce te comporti mai frumos cu persoanele straine decat cu apropiatii:

- increderea ca persoanele apropiate te pot accepta asa cum esti. Daca te afli printre persoane mai putin aproapiate(la birou, sa zicem), te comporti politicos, civilizat pentru ca vrei sa pari o persoana amabila, educata, fara cusur. De multe ori, cand te intorci acasa, iti versi nervi pe cei dragi, asa cum spun romanii. De ce o faci? Pentru ca ai fost destul nenatural la job. Acum te simti confortabil si nu te sfiesti sa arati si partea ta negativa. Nu uita! Cu cat ne apropiem de cineva si cu cat avem mai multa incredere, cu atat simtim ca putem forta limitele acestei relatii. Este un comportament natural, dar deloc sanatos, mai ales pe termen lung!

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vina toxica este o problema psiho-comportamentala dobandita in perioada copilariei. Parintii sunt, adesea, responsabili de aceasta vina...