Stereotipuri, minciuna

Lista articolelor despre stereotipuri si minciuna pe AflaCum.ro

Articole despre stereotipuri si minciuna

Citeste cele mai noi articole despre stereotipuri si minciuna publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre stereotipuri si minciuna, pe AflaCum.ro!

Omul cat traieste invata! E o vorba din popor, care se potriveste la scara larga. Din pacate, nu invatam doar lucruri pozitive. Putem stoca si informatii care nu ne ajuta cu nimic sau care sunt false. Iata o lista de stereotipuri care nu au legatura cu realitatea.

1. Nu poti baga degetul mare in nas. Inca se mai crede aceasta glumita. Probabil ca si tu ai verificat acum, zambind complice in momentul cand ai realizat ca poti face asta :) Evident ca poti introduce degetul mare in nas. Nu vedem, insa, de ce ai face-o!

2. Chupa Chups este un brand din SUA. Celebrul brand de acadele nu a fost lansat in State, ci in Sapania(Barcelona), de catre Enric Bernat. Sigla fost creata de Salvador Dali!

Crezi ca minti convingator? Daca o faci, probabil ca da. Corpul tau, insa, nu poate tine ritmul si astfel ofera semne care pot trada minciuna. Se intampla, deoarece limbajul corpului este pur si simplu ignorat de un mincinos, care, in schimb, isi concentreaza toata atentia asupra cuvintelor si expresiilor faciale.

Nu toti oamenii mint la fel! Unii o fac prin evitarea adevarului, altii fac o placere din minciunile gogonate. La un moment dat, oricine minte, chiar si cel ce uraste minciuna, deoarece se simte obligat sa o faca(protejeaza pe cineva, nu vrea sa supere pe cineva etc). Nu exista niciun semn universal care sa poata dovedi cu 100% certitudine ca o persoana minte. Totusi, exista cateva trucuri prin care poti detecta un interlocutor care minte:

1. Urmareste pauzele. Unul dintre cele mai comune indicii de comunicare ce dezvaluie minciuna este reprezentat de pauzele din vorbire. Prin aceste pauze presarate cu sunete interjectionale precum, mmmm, pfff, ah, uh etc, mincinosul nu face altceva decat sa isi ia timp pentru a crea minciuna.

Nimeni nu doreste sa aiba in preajma persoane false, mincinoase. Dar cum facem selectia? Cum ne ferim de cei care mint? In primul rand, ne bazam pe fapte. Dupa o perioada in preajma unui astfel de om, minciuna va rasufla, ca doar are picioare scurte, nu!? Sigur, putem evita contactul prelungit cu un mincinos, folosindu-ne intuitia. Cu cat intuitia are mai multa acuratete, cu atat vei elimina mai rapid mincinosii din jur.

Aproximativ 60% dintre adulti nu pot purta o conversatie de 10 minute, fara sa minta cel putin o data. In acelasi timp, nimeni nu vrea sa fie inselat. Asa ca ar fi bine sa inveti sa citesti un mincinos. El ofera anumite semnale clare in comunicarea cu tine. Iata care sunt acestea:

1. Foloseste prea mult mainile pentru a gesticula. Mintea unui mincinos lucreaza pe mai multe paliere in momentul rostirii unei minciuni: inventarea povestii, interesul pentru interlocutor(trebuie sa vada daca acesta crede sau nu) si adaugarea de informatii care sa dea un aer de credibilitate povestii. Astfel, vei observa ca gesticularile din maini se intampla, in cazul unui mincinos, chiar si dupa ce a servitr minciuna. Un om care spune adevarul gesticuleaza inainte de a rosti ceva. In plus, un studiu recent a demosntrat faptul ca mincinosii sunt mai predispusi sa gesticuleze cu ambele maini .

Stereotipurile sunt situatii care se repeta in familie, in societate, la locul de munca, pana cand devin stari de normalitate, banalitati pe care le punem in practica in mod automat. Cele mai multe stereotipuri sunt utile si chiar pot salva vieti. Exemplu: cainii vagabonzi te pot ataca, in orice moment, asa ca evita-i sau treci cu atentie pe langa ei. Sunt, insa, stereotipuri care nu ne ajuta cu nimic, ba chiar ne pun piedici in evolutie. Despre acestea, in materialul de mai jos.

Vechi stereotipuri care ne afecteaza vietile:

Batranii trebuie respectati, in orice conditii. Respectul pentru varsta provine din vremuri de demult in care generatiile mai in varsta erau singurele surse de cunoastere a lumii inconjuratoare. In zilele noastre, informatia nu mai are limite. Mai mult, experientele generatiilor anterioare sunt depasite pas cu pas. Spre exemplu, bunica are de invatat de la nepoata. Cea mica ii poate arata batranicii cum se folosesc anumite gadgeturi. In schimb, crosetatul bunicii s-a demodat. Sigur ca orice om, oricat de batran ar fi, terebuie tratat cu politete. Respectul, insa, se castiga, e bazat pe fapte. Daca un pensionar isi jigneste, sa zicem, rudele si vecinii, nu e demn de respect. Poate doar de mila! Stereotipul despre respectarea obligatorie a persoanelor in varsta poate fi, de asemenea, periculos. Un pusti care se bazeaza pe acest stereotip, nu va fi capabil sa refuze vreodata un adult, fie acesta chiar si un strain! Iar daca adultul e rau intentionat se poate ajunge chiar la o rapire!

Chiar si cand mintim convingator, corpul nostru spune totul. Acest fenomen se intampla, de obicei, deoarece limbajul corporal este ignorat de catre un mincinos. Psihologii considera ca pentru a detecta mai usor o minciuna trebuie sa urmaresti cu atentie limbajul corpului.

Unii oameni sunt mai mincinosi ca altii si nu exista niciun element universal prin intermediul caruia sa se poata dovedi cu o siguranta absoluta ca o persoana minte. Exista, din fericire, anumite semne carora trebuie sa le acorzi atentie. Iti vei da seama mai usor daca ai in preajma un mincinos. Iata ce trebuie sa faci:

1. Urmareste pauzele. Vorbim despre unul dintre cele mai frecvente indicii vocale ce deconspira un mincinos. Daca o persoana face pauze lungi sau are multe pauze in timp ce vorbeste, cel mai probabil minte. De ce foloseste aceste pauze? Pentru a se gandi cum sa prepare minciuna. De asemenea, fii atent/a la ticuri verbale de genul ah, uhh, vreau sa spun, stii ce zic? Si ele sunt folosite frecvent de mincinosi.

Nimeni nu doreste sa aiba in preajma persoane false, mincinoase. Dar cum facem selectia? Cum ne ferim de cei care mint? In primul rand, ne bazam pe fapte. Dupa o perioada in preajma unui astfel de om, minciuna va rasufla, ca doar are picioare scurte, nu!? Sigur, putem evita contactul prelungit cu un mincinos, folosindu-ne intuitia. Cu cat intuitia are mai multa acuratete, cu atat vei elimina mai rapid mincinosii din jur.

De ce mint oamenii:

1. Pentru protectie(personala sau a oamenilor importanti)

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Minciuna e blamata de toata lumea, insa e folosita de multi oameni. Acest paradox are si o...
O relatie sanatoasa este bazata pe 5 elemente esentiale: iubire, respect, sinceritate, viata sexuala activa si comunicare....