Gradina

Esti gospodar si iti place sa faci singur lucrurile in gradina? Ai nevoie de sfaturi pentru a fi un gradinar perfect? Citeste articolele noastre si descopera cum poti face singur lucrurile pentru a avea o gradina perfecta. Dar inainte sa te apuci de treaba, achizitioneaza uneltele  specifice unui gradinar!

Fertilizarea rasadurilor este esentiala pentru viitoarea recolta. Poti alege din multitudinea de substante speciale de pe piata, insa trebuie sa te obisnuieti cu ideea ca vei folosi si elemente chimice nu prea prietenoase cu sanatatea umana. Ca alternativa, ai...cojile de ceapa! Nu e o gluma! Probabil ca gradinarii cu experienta stiu deja despre ce vorbim.

Cartofii se cultiva in gradina. De obicei! Pentru ca, daca nu ai spatiu, exista o metoda ce iti poate parea ciudata, dar care e foarte eficienta: cultivarea in lazi! Trebuie doar sa respecti conditiile procesului de plantare si vei obtine o recolta bogata!

Bujorii sunt plante perene usor de cultivat, cu o durata lunga de viata. Daca doresti sa faci transplantarea bujorilor, asigura-te ca le oferi un loc luminos si cu un sol bine drenat. Cand imparti plantele, fiecare sectiune ar trebui sa aiba cel putin 3 muguri si radacini sanatoase pentru ca transplantarea sa fie un succes.

Cojile de ceapa se arunca! Da. Asa se procedeaza, daca locuiesti la bloc sau intr-o casa fara niciun pic de gradina. Daca, in schimb, dispui de o gradina superba, ar trebui sa pastrezi cojile de ceapa. Ele iti vor servi ca un excelent ingrasamant!

Ai pus morcovi pentru prima oara, dar recolta nu te-a satisfacut? Cel mai probabil, ai gresit ceva in cresterea acestor radacinoase minunate. Nu trebuie sa muncesti prea mult pentru a obtine un pat de morcovi mari, dulci si netezi, ci doar sa cunosti cateva trucuri care tin de semanare si apoi de rarire!

Plantele de interior sau de apartament, asa cum le mai cunoastem, au nevoie de ingrijire, chiar daca nu sunt supuse intemperiilor si daunatorilor, precum cele aflate in natura. Un element esential pentru bunastarea plantelor il reprezinta ingrasamantul. Un pamant fertil va asigura, evident, o buna dezvoltare a plantei atat de dragi tie.

Melcii si limacsii pot deveni o adevarata problema pentru gradina ta! Se reproduc rapid, hranindu-se cu frunzele si radacinile plantelor! Din fericire, poti scapa de acesti mici daunatori fara sa folosesti substante toxice! Capcana naturala despre care iti vom scrie azi are la baza berea. Poti sa te lipsesti de una, asa-i? O vei strica, totusi, cu folos :)

Rosiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Da! Sunt fructe, chiar daca, cei mai multi dintre noi, le consideram legume. Exista o multime de soiuri pe care e bine sa le incerci in sezon, adica de la inceputul lunii iunie pana pe la jumatatea lunii septembrie. In afara sezonului, rosiile sunt crescute in mediu artificial si isi pierd din caracteristici(gust, miros). Astazi vom pune accent pe 7 soiuri de rosii.

Gradina ta necesita o atentie sporita in ceea ce priveste daunatorii. Pe piata gasesti tot felul de insecticide eficiente, dar nu intotdeauna sanatoase. Daca doresti sa mananci eco, poti folosi un insecticid homemade foarte util. El are la baza ardeiul uite.

Leusteanul (Levisticum officinale ) este o planta aromatica, perena, folosita in bucatarie, dar si pentru ameliorarea unor boli. E usor de cultivat si nu necesita o ingrijire speciala. Daca vrei sa cresti leustean in gradina, citeste articolul de mai jos.

Afinul este un arbust cu fructe foarte apreciate, care creste, cu preponderenta, in zonele montane. Se dezvolta sub forma de tufa si poate atinge o inaltime de 2 metri. Intr-un material anterior, ti-am aratat cum se infiinteaza o plantatie de afini. Astazi, vom scrie despre ingrijirea afinilor, fara de care productia nu va fi deloc satisfacatoare.

Murul este o specie de arbusti din familia rozaceelor foarte cunoscut pentru fructele sale cu efecte medicinale. Murele se pot consuma in stare naturala, sub forma de gemuri sau de siropuri. Pentru a putea creste un mur viguros si productiv in propria gospodarie, trebuie sa-l ingrijesti corespunzator. Taierile sunt esentiale in cazul acestui arbust!

Afinul este un arbust cu fructe foarte apreciate, care creste, cu preponderenta, in zonele montane. Se dezvolta sub forma de tufa si poate atinge o inaltime de 2 metri. Daca ai de gand sa infiintezi o cultura de afin, trebuie sa citesti materialul de mai jos!

Plantele au nevoie de ingrijire speciala, in functie de specie, de anotimp si de conditii. Exista, insa, un element comun care poate face mult rau plantelor, indiferent de specie: daunatorii! Acestia pot afecta florile, frunzele si chiar radacina, ceea ce se va dovedi fatal pentru planta preferata! Din fericire, exista un truc simplu dar foarte eficient impotriva daunatorilor!

Vanata (patlageaua vanata sau Solanum melongena) este o leguminoasa din specia Solanum, originara din India de sud si Sri Lanka. Fructul ei alb sau violet se consuma din vechi timpuri. Mâncarea de vinete sau salata de vinete sunt retetele preferate de romani, indiferent de anotimp. Ti s a intamplat, uneori, sa simti un gust amar in mancarea pe baza de vinete? Probabil ca da... Nu e o situatie deloc placuta, mai ales daca ai musafiri...

Ideea cresterii unei mici gradini la fereastra bucatariei devine din ce in ce mai populara. Ar fi grozav sa ai la indemana ierburi organice pe care sa le folosesti cu placere si incredere in diferitele tipuri de mancare, nu-i asa? Ei, afla ca se poate! Poti creste anumite plante comestibile chiar pe un pervaz!

Pompa submersibila, asa cum o recomanda si numele, este un aparat care se scufunda si pluteste in apa, avand urmatoarele roluri: drenarea apei, pomparea apelor reziduale, irigatii, asigurare de apa curenta in zonele fara retea de apa.

Varza nu e ferita de daunatori, desi pare o planta leguminoasa rezistenta la mediul extern. Musca verzei, molia verzei, afidele, fluturele alb al verzei pot provoca destule daune in cultura de varza. Evita folosirea substantelor toxice pentru eliminarea daunatorilor! Ii poti determina pe acestia sa ocoleasca varza doar oferindu-le un miros insuportabil!

Nu toate florile ar trebui admirate pe timp de zi. Unele dintre ele pot adauga o nota speciala intregii gradini abia dupa apusul soarelui. Aceste minunatii, cum ar fi floarea de ciocolata(margareta)sau floarea-lunii, isi dezvaluie frumusetea pe timp de noapte.

Glicerina/glicerolul este un alcool trihidroxilic(contine 3 atomi de hidrogen si tot 3 de oxigen) folosit in multe domenii precum cosmetica, farmaceutica, industria alimentara etc. Putini stiu, insa, ca aceste lichid cu punct de fierbere la 290 grade Celsius se utilizeaza si in gradina.