Cultura de porumb trebuie intretinuta adecvat, daca vrei o productie sporita. Indiferent de marimea terenului cultivat cu porumb, te sfatuim sa folosesti metode chimice de combatere a buruienii. Altfel, buruiana va creste necontrolat si va concura cu porumbul, micsorand productia.
Gradina
Esti gospodar si iti place sa faci singur lucrurile in gradina? Ai nevoie de sfaturi pentru a fi un gradinar perfect? Citeste articolele noastre si descopera cum poti face singur lucrurile pentru a avea o gradina perfecta. Dar inainte sa te apuci de treaba, achizitioneaza uneltele specifice unui gradinar!
Lacustele sunt insecte din ordinul ortopterelor ce pot distruge rapid o intreaga gradina. Iti recomandam, asadar, sa angajezi un serviciu profesional de dezinsectie, daca te confrunti cu o invazie de lacuste(Acridoidea). Poti desigur incerca sa combati cu propriile maini atacul acestor insecte saltarete. Exista diverse insecticide in acest sens, dar si metode naturale de combatere.
Echinacea (Echinacea augustifolia) este o planta perena medicinala originara din America de Nord, acolo unde era folosita, in trecut, pentru tratarea muscaturilor si ranilor de sarpe. Ea este utilizata, in zilele noastre, in combaterea racelilor, gripei, infectiilor tractului respirator superior, hepatitei si infectiilor genito-urinare. Nu in ultimul rand, echinacea reprezinta o bucurie pentru ochiul gospodarului de rand, oferind o imagine deosebita curtii/gradinii.
Ceapa frantuzeasca, cunoscuta si ca salota sau hasma, este folosita, in special, in nordul Frantei in retete de sos cu vin rosu! Se poate consuma , insa, si in stare cruda, avand un gust aparte: o combinatie de ceapa si usturoi. Trebuie sa mai stii ca salota este foarte scumpa in Romania. Un kilogram se invarte in jurul a 40 lei. Vestea buna e ca poti cultiva salota la tine in gradina!
Mazarea dulce este inrudita cu mazarea obisnuita, ambele facand parte din specia Pisum sativum, familia Fabaceae. Aceasta leguminoasa comestibila creste bine in sol afanat si in lumina soarelui. Este foarte sanatoasa, continand albumine, vitamina C, vitamine din grupa B, potasiu, fosfor, magneziu si calciu.
Iasomia este un mic arbust originar din India, cu ramuri lungi si verzi, cu flori albe placut mirositoare, care se poate cultiva atat in gradina, cat si in interior. Poti creste cu usurinta iasomie din butasi luati de la o planta sanatoasa.
Dudul este un copac din categoria foioaselor care creste rapid si produce fructe comestibile. Probabil cu totii ne-am infruptat din fructele agudului(albe sau negre) crescut in curtea bunicilor. Si tot atunci, la fel de probabil, ne-am mazgalit pe fete si pe haine, provocand dojenirile parintilor :) Revenind la copac, dudul are o crestere rapida, de aceea este important sa stii cand sa-l tunzi.
Plantele de interior schimba imaginea cenusie si uneori deprimanta a oricarei case/oricarui birou, fiind de asemenea un furnizor constant de oxigen. Chiar daca le tinem in casa, departe de pericolele vremii capricioase, plantele de camera au nevoie de ingrijire. Azi iti vom prezenta un truc simplu si eficient pentru cresterea imunitatii acestor plante!
Tuia (arborvitae) este un conifer care poate creste pana la 61 metri inaltime! Cunoscut si ca arborele vietii, tuia a devenit un arbore decorativ foarte popular inclusiv in Romania. Se foloseste adesea ca gard viu sau pur si simplu pe post de gard de delimitare. Exista multe soiuri de arborvitae, asa ca poti alege unul potrivit pentru curtea ta.
Tai lemne pentru foc? Daca da, indiferent prin ce modalitate o faci, nu arunca rumegusul rezultat! Acesta are o multime de utilizari in gospodarie. Despre cateva dintre acestea, in cele ce urmeaza.
Vrei o gradina, dar nu ai cine stie ce spatiu la dispozitie? In acest caz, cresterea hidroponica sau fara utilizarea solului reprezinta solutia. Un alt avantaj major? Poti creste plantele si in sezonul rece. Azi, iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre cresterea in sistem hidroponic a salatei verzi. Este planta care se descurca cel mai bine in aceste conditii.
Bolta de vie se construieste cu usurinta, daca respecti planul. Ai nevoie de un loc optim pentru bolta, de materiale specifice si de putina pricepere. Iata un tutorial simplificat despre toate acestea.
Mobilierul de gradina trebuie ingrijit in permanenta, cu predilectie in sezonul rece, cand se poate deteriora mult mai rapid. Azi ti-am pregatit o lista de solutii pentru ingrijirea optima a mobilei de gradina pe timp de iarna. Ia un pix, o foaie si noteaza!
Costreiul, oficial Sorghum halepense, reprezinta una dintre cele mai temute buruieni in intreaga lume. Se inmulteste rapid si isi imprastie eficient semintele, sufocand astfel aproape orice recolta. Odata intrat in cultura, costreiul este foarte dificil de combatut!
Inradacinarea butasilor poate parea o sarcina dificila, mai ales daca esti la inceput in domeniu. Exista mai multe metode. Azi ti-o vom prezenta pe cea mai simpla si eficienta. Nu ai nevoie decat de apa, de un vas si de ceva polistiren expandat.
Crinii de toamna sunt folositi, de obicei, de catre designerii de exterior in diverse proiecte. Superbele tufe de crini tomnatici pot fi, insa, cultivate de oricine. E necesar doar sa cunosti cateva metode clasice de ingrijire. Despre toate acestea, in materialul de mai jos.
Castravetii au nevoie de ingrijire impotriva bolilor si daunatorilor inca de cand ii plantezi in pamant. Mana si putregaiul sunt cei mai de temut dusmani ai acestei plante agatatoare pe care o crestem cu drag in propriile gradini. De aceea, e nevoie de tratamente specifice, fie ca vorbim despre fungicide din comert, fie ca vorbim despre tratamente de casa. Nu doar tratarea impotriva diverselor boli este importanta, ci si fertilizarea.
Eliminarea unei buturugi nu e tocmai simpla. Radacina adanc infipta in pamant face munca dificila. Prin metoda clasica, trebuie sa sapi in jurul buturugii , pana cand radacinile incep sa cedeze. Folosind metoda pe care ti-o prezentam, azi, efortul va fi minim. Ia un pix si o foaie si noteaza!
Gradina reprezinta oaza de verdeata si de sanatate pe care o ingrijesti cu placere si mult suflet. Din pacate, acolo unde se afla plantele bune, isi fac aparitia, intotdeauna, diversi daunatori, dar si multa buruiana. Pentru a tine lucrurile sub control poti utiliza diverse erbicide si insecticide. Tratamentele nu sunt , insa, intotdeauna, cele mai sanatoase. Pentru a reduce utilizarea de substante chimice, ai la indemana un truc simplu: cultivarea unor plante repelente.
Rosiile consuma multa energie in timpul infloririi. Pentru a compensa, se hranesc intens cu substantele din sol. Tocmai de aceea ar fi de preferat sa le hranim in aceasta perioada. Exista multe metode de fertilizare, de la cele de pe piata, la cele de casa, care contin ingrediente naturale. Din cea de-a doua categorie, am ales o metoda de hranire a rosiilor care nu da gres.
Cele mai citite
Abonare