Insomnie, somn

Lista articolelor despre insomnie si somn pe AflaCum.ro

Articole despre insomnie si somn

Citeste cele mai noi articole despre insomnie si somn publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre insomnie si somn, pe AflaCum.ro!

Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu varsta. Insomniile nu apar din senin. Ele sunt efecte ale stresului, ale anumitor afectiuni si nu numai. Exista chiar si mici obisnuinte cotidiene care iti pot strica somnul!

7 cauze mai putin cunoscute ale insomniei:

1. Lenjeria de pat sintetica. Lenjeria de pat din materiale naturale este mai rece si ofera o mai buna respirabilitate . De asemenea, acest tip de lenjerie absoarbe mai bine umezeala. In schimb, lenjeria de pat sintetica mentine caldura, devenind motivul transpiatiilor excesive de peste noapte. Din aceasta cauza, te vei tot foi in timpul noptii si, pe langa somnul neodihnitor, s-ar putea sa te trezesti cu ceva iritatii pe piele...

Insomnia si somnul nelinistitor reprezinta probleme reale intr-o societate in care cei mai multi dintre noi ne vaitam de stres. Peste 35% dintre adulti au astfel de probleme. Si nu ne referim doar la persoanele de varsta a treia, care, din motive firesti, isi comprima timpul de somn. Exista multe metode de a-ti imbunatati somnul de noapte. De la pilule specifice, la diverse masaje de relaxare si pana la elemente de autosugestie. Din ultima categorie, am ales o tehnica aparte. Vorbim despre metoda patentata de doctorul Luc Beaudoin de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Cum sa adormi rapid. Metoda Beaudoin. Amestecul cognitiv. Doctorul Beaudoin si-a numit metoda Cognitive Shuggle(amestecul cognitiv). Aceasta se refera la o tehnica care implica imaginarea anumitor obiecte aleatorii usor de vizualizat. Vizualizand astfel de obiecte gandurile negative/grijile vor fi alungate si vei putea sa adormi mai usor. A te gandi, insa, la obiecte de asemenea natura nu e chiar usor. Pentru a reusi, medicul Luc Beaudoin a lansat aplicatia My Sleep Button, pe care oricine o poate descarca din Google Play. Aceasta aplicatie te ajuta sa selectezi lista de cuvinte potrivite pentru tine. Apoi, tot ce trebuie sa faci este sa iti imaginezi respectivele cuvinte.

Foloseste imaginatia pentru a te relaxa. Daca esti reticent cu privire la aplicatia de mai sus, poti incerca metoda proprie. Gandeste-te la un cuvant aleatoriu, neutru, care nu implica emotie personala. Cuvantul ar trebui sa aiba minimum 5 litere, sa zicem adormit. Vei descrie acest cuvant, imaginandu-ti obiecte care incep cu fiecare litera din respectivul cuvant . De exemplu:

Supararea nu e buna niciodata, d-apai inainte de somn! Daca atunci cand esti treaz/a, ai solutii pentru a procesa emotiile negative si pentru a le atenua, inainte de a te baga in pat, nu se mai intampla asta: sentimentul de neliniste va creste, iar noaptea se poate transforma intr-un adevarat cosmar!

Cum influenteaza supararea/furia/mania somnul de noapte:

1. Furia iti strica somnul. Se stie ca stresul si sentimentele negative declanseaza o stare de alerta ca un raspuns. Astfel, procesul de adormire dar si calitatea somnului sunt afectate! In plus, s-a dovedit ca tulburarea somnului poate genera mai multa furie. Probabil, te vei trezi epuizat/a de dimineata, in loc sa te simti fresh. Se creeaza practic un ciclu nedorit: supararea duce la un somn prost, iar acesta din urma alimenteaza starea negativa!

Oamenii petrec aproximativ o treime din viata dormind. Sanatatea noastra depinde, in mare masura, de calitatea somnului din timpul noptii. Pentru a ne odihni corespunzator e necesar sa pregatim conditii prielnice pentru somnul de noapte.

Astazi, iti prezentam cateva recomandari din partea specialistilor cu privire la modul de a dormi in mod corespunzator pentru a rezolva toate problemele.

1. Dureri de umar. Daca te trezesti, in plina noapte, cu o durere de umar, nu mai dormi pe o parte, mai ales pe umarul cu probleme. De asemenea, nu este recomandat sa dormi pe burta, deoarece umerii nu vor mai fi la acelasi nivel. Cea mai buna pozitie, in acest caz, este dormitul pe spate. Pune-o perna subtire (de preferat, o perna ortopedica) sub cap. Ia o alta perna, aseaz-o in zona stomacului si tine-o in brate. Acum, umerii tai vor fi in pozitie corecta. Daca nu iti place sa dormi pe spate, alege sa dormi pe partea cu umarul sanatos. Trage picioarele usor in sus, spre piept, apoi pune o perna intre genunchi. Dormitul cu mana sub cap nu este recomandat, pentru ca produce o pozitie nenaturala a umarului.

De cate ori nu mergem la culcare, dar ajungem sa admiram peretii sau sa ne intoarcem de pe o parte pe alta zeci de minute?

Daca ati incercat sa numarati sute de oi si tot nu ati reusit sa adormiti, iar la medicamente nu doriti sa apelati, iata ce ar trebui sa faceti inainte de a intra in pat:

Inchideti toate aparatele electronice si sursele de lumina! Organismul induce somnul odata cu reducerea luminozitatii din mediul in care va aflati, asa ca e nevoie ca toate aparatele cu ecran sa fie inchise cu o ora inainte de culcare si toate sursele de lumina (inclusiv exterioare) blocate.

Daca ati incercat toate metodele de a adormi rapid si tot nu ati reusit, este posibil ca problemele pe care le aveti cu somnul sa aiba legatura cu modul dumneavoastra de viata.

Asa ca iata de ceea ce trebuie sa tineti cont cand vine vorba de obiceiurile de zi cu zi:

Faceti din dormitor un adevarat sanctuar! Aceasta presupune sa mentineti curata si proaspata camera in care dormiti si sa evitati sa depozitati aici lucruri sau aparate care ca pot distrage atentia. Schimbati asternuturile saptamanal si incercati sa aerisiti macar putin dormitorul in fiecare zi. Sa ai o camera doar pentru somn poate face diferenta intre odihna si o noapte nedormita.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...
Te simti inconfortabil sa stai dezbracat/a cand te afli acasa? Ar trebui sa elimini orice inhibitie si...
Una dintre marile probleme ale omului din societatea moderna este insomnia. Stresul cotidian, problemele sociale si o...
Somnul este un proces esential pentru buna functionare a organismului. E necesar sa dormi intre 7 si...
Somnul de slaba calitate afecteaza sanatatea. Probabil stim cu totii asta. Totusi, circa 35% dintre adulti dorm...