Gradina

Esti gospodar si iti place sa faci singur lucrurile in gradina? Ai nevoie de sfaturi pentru a fi un gradinar perfect? Citeste articolele noastre si descopera cum poti face singur lucrurile pentru a avea o gradina perfecta. Dar inainte sa te apuci de treaba, achizitioneaza uneltele  specifice unui gradinar!

Buburuza, gargarita sau Coccinella septempunctata asa cum e cunoscuta in lumea stiintei, este absolut necesara in gradina ta. Rolul acestei insecte micute si dragalase este de a tine sub control daunatorii care pot decima recoltele. Iata ce trebuie sa faci si atragi gargaritele in gradina.

Carnirea rosiilor sau carnitul rosiilor reprezinta metoda naturala prin care vei grabi cresterea fructelor. Operatiunea presupune ruperea/taierea varfurilor plantelor, astfel incat aceasta sa nu mai creasca si sa se concentreze pe inflorescentele deja dezvoltate.

Altoirea unui pom necesita dexteritate, rabdare si putina atentie. Daca ai si experienta, cu atat mai bine. Astazi, iti vom prezenta procesul de altoire sub scoarta, care se face in timpul primaverii!

Cartoful dulce, denumit stiintific Ipomoea batatas, are originile in America de Sud, fiind cultivat si in alte zone ale lumii. Se practica si in Romania, chiar daca nu pe suprafete foarte mari. Comparativ cu cartoful clasic, cel dulce este bogat in fibre, caroten, minerale si diverse vitamine.

Pomii fructiferi rodesc, daca bolile nu ii napadesc. Pe langa afectiunile clasice exista, insa, o alta problema care poate afecta rodul, mai ales in cazul pomilor mai batrani. Deficitul de fier! Cum iti dai seama ca acesta s-a instalat? Frunzele capata o culoare galbena si incep sa cada.

Caderea florilor de rosii(avortarea) este un fenomen des intalnit. Se intampla din mai multe cauze si poate deveni o problema care sa afecteze serios recolta. Asadar, trebuie sa stii cand, cum si de ce are loc avortarea florilor, dar si cum sa previi acest proces nedorit.

Pamantul sarac in nutrienti nu va oferi o recolta satisfacatoare. De aceea  e necesar sa il hranesti. Iar cele mai bune si mai sanatoase ingrasaminte pentru sol sunt, evident, cele naturale. Pe loc fruntas, se afla gunoiul de pasare sau gainatul, asa cum il stim din popor.

Pseudoperonospora cubensis sau mana curcubitaceelor este boala cea mai raspandita la castraveti. Netratata, mana poate distruge recolta, asa ca trebuie sa ii acorzi atentia necesara!

Stevia seamana cu spanacul atat ca aspect cat si ca gust. Reprezinta o sursa de hrana gustoasa si sanatoasa, deoarece are un continut caloric scazut si poate ameliora afectiuni precum anemia. Multi gospodari o cresc cu succes, fara mari eforturi. Daca si tu doresti o cultura de stevie in gradina, iata ce trebuie sa faci!

Ai gutui in frumoasa ta gradina? Daca da, afla ca trebuie sa ii tratezi impotriva potentialelor boli, care pot afecta in mod serios recolta. Una dintre cele mai devastatoare afectiuni ale gutuiului este focul bacterian. De aceea stropirile sunt esentiale pentru acest pom fructifer!

Rosiile pot dezvolta o multime de boli, daca nu sunt ingrijite corespunzator. Ne gandim, in special, la mana. O multime de alte ciuperci si insecte pot face, insa, rau culturii tale de tomate. De aceea e bine sa stii cum sa gestionezi aceste situatii. Una dintre solutii e naturala si are la baza laptele. Nu. Nu glumim! Laptele poate fi un tratament excelent pentru rosii!

Florile pot schimba radical in bine aspectul oricarei locuinte, indiferent de marimea si de complexitatea acesteia din urma! Daca iti plac plantele, insa iti lipseste curajul de a creste unele, deoarece crezi ca nu ai suficient timp pentru a le ingriji, avem solutia! Exista plante superbe de interior, care necesita o ingrijire minora sau care chiar nu au nevoie de ingrijire!

Apa pluviala cunoscuta in popor ca apa de ploaie este  benefica pentru plantele si pomii din gradina ta. Principalul avantaj? Naturalul. Mai exact, apa de ploaie nu contine substantele nocive pe care le regasim in apa de la chiuveta. Despre apa de ploaie si beneficiile sale in gradina, in cele ce urmeaza.

Exista insecticide diverse pe piata de profil, insa majoritatea contin substante periculoase pentru sanatatea umana. Daca vrei o solutie naturala pentru indepartarea daunatorilor din gradina ta, trebuie sa citesti materialul urmator. Vorbim despre apa de usturoi!

Ai o gradina superba de care esti tare mandru/a? Daca da, cel mai probabil, ai pus macar cateva randuri de cartofi. La fel de probabil, ai folosit metodele clasice, adica ai plantat cartofi intregi si/sau jumatati. Exista, insa, o metoda mai simpla si mai eficienta de a creste cartofi frumosi si sanatosi!

Tuta absoluta este o specie de molie din familia Gelechiidae cunoscuta si ca molia miniera a tomatelor. Este unul dintre cei mai mari daunatori ai rosiilor, fiind raspandita in Europa, Africa, Asia de Vest si America de Sud si Centrala.

Rubarba/reventul/taco este o planta ierboasa, perena, care ajunge pana la 2 metri inaltime. Este originara din Tibet, dar se cultiva cu succes si in Europa, mai ales in Marea Britanie. Are un gust acru, fiind folosita, de obicei, in prepararea anumitor deserturi. Din aceasta cauza, rubarba este categorisita ca fruct, desi este...leguma!

Gradinaritul este un domeniu cu reguli destul de clare, in care, insa, exista mereu ceva de invatat, oricat ai fi de experimentat. O demonstreaza inclusiv erorile comise de cei mai multi gospodari in propriile gradini. Ia aminte! S-ar putea sa te regasesti pe lista erorilor de mai jos.

Arunci cojile de oua? Nu o mai face, mai ales daca locuiesti intr-o zona rurala, in care gradina are un rol important in viata ta. Vei fi uimit sa afli ca aceste resturi pot face adevarate minuni in ceea ce priveste ingrasarea solului si nu numai.

Panselutele rezista bine in interior. Problemele apar, insa, cand pamantul nu mai este hranitor. Asadar, ai grija la substrat, deoarece panseluta ta va incepe sa piarda frunze, daca nu mai are substante nutritive. De obicei, tulpina se goleste, iar floarea incepe sa semene cu un palmier.