Creier, creier alimente periculoase

Lista articolelor despre creier si creier alimente periculoase pe AflaCum.ro

Articole despre creier si creier alimente periculoase

Citeste cele mai noi articole despre creier si creier alimente periculoase publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre creier si creier alimente periculoase, pe AflaCum.ro!

Creierul este un organ esential pentru sustinerea vietii! Un creier sanatos inseamna o viata sanatoasa, cu activitati cotidiene eficiente si o viata sociala implinita. Din pacate, stresul cotidian si alimentatia nepotrivita afecteaza organul care ne ajuta sa actionam in fiecare moment. Exista anumite substante alimentare/nonalimentare care pot, pur si simplu, intoxica creierul.

Cei mai mari dusmani alimentari si nonalimentari ai creierului:

Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de aroma. Gustul bun e singurul aspect pozitiv in cazul acestui aditiv. In rest, provoaca pagube. Mai ales , pe termen lung! Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla, autism si tulburare de deficit de atentie sunt bolile pe care le poate declansa.

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) este un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si in sistemul nervos. Acesta este sintetizat in creier din acid glutamic( glutamat). Procesul este catalizat de forma activa a vitaminei B6 si de enzima glutamat decarboxilaza (GAD). Mai simplu spus, GABA este foarte important pentru buna functionare a creierului.

Acidul gamma-aminobutiric(GABA) ajuta la calmare , prin relaxarea creierului, permitand eliberarea stresului si anxietatii. Persoanele stresate si anxioase au, de obicei, un deficit de GABA. Acest acid important poate fi , insa, stimulat.

Cum sa cresti nivelul de acid gamma-aminobutiric(GABA). Activitate fizica:

Oamenii folosesc doar 10% din creier. Probabil ai auzit expresia asta, macar o data in viata. Nu-i da crezare! E doar un mit! Creierul uman, in marea lui majoritate, este aproape intotdeauna activ, chiar si in timpul somnului. Acelasi fascinant creier ne joaca feste, iar noi, de cele mai multe ori,  nici nu realizam!

Cele 7 fenomene psihologice de care nimeni nu scapa:

Efectul Barnum/efectul Forer este un fenomen psihologic obisnuit, prin care oamenii acorda evaluari de inalta precizie descrierilor personalitatii lor, presupuse a fi adaptate in mod specific pentru ei. In realitate, aceste descrieri sunt vagi si destul de generale pentru a se aplica unui grup mare de oameni. E cazul horoscopului, spre exemplu. Multe persoane cred in horoscop, deoarece descrierile zodiei par a fi atat de personale, cand , de fapt, sunt chestiuni generaliste, care se epotrivesc unui segment larg de oameni. Asadar, aest efect ofera o explicatie partiala pentru acceptarea pe scara larga a unor credinte si practici paranormale, cum ar fi astrologia, citirea aurei, prezicerea si unele tipuri de teste de personalitate.

Concentrarea este una dintre actiunile care stimuleaza creierul. Uneori, cand ne concentram , parca simtim cum celulele creierului functioneaza. Este foarte bine asa, deoarece creierul uman este un muschi, care, la fel ca orice alt muschi, are nevoie de antrenament. Este, practic, singurul mod de a-l mentine functional si in forma buna.

Pentru a-ti pune putin mintea la contributie, am ales 10 puzzle-uri dificile, pe care doar ochiul ager le poate rezolva in mod corect. Pe langa stimularea ceierului, credem ca te vor distra testele de mai jos. Sa incepem! Noteaza pe o foaie de hartie/intr-un document raspunsurile tale, apoi confrunta-le cu cele corecte, pe care le vei gasi in josul paginii.

Figura 1

Uitam de multe ori lucruri importante, dar ne amintim, chiar si dupa o perioada lunga, momente dureroase, care nu ne fac bine. Spre exemplu, poti uita unde ai pus cheile de la casa, desi le aveai in mana in urma cu 10 minute, dar iti poate ramane in minte amintirea fostei iubiri, ani buni, ravansindu-te cand ti-e lumea mai draga. Totul este despre creierul uman, singurul organ despre care oamenii de stiinta au descoperit prea putine lucruri.

Nu exista niciun medicament care sa poata stoca memoria si nicio strategie clara de uitare a momentelor nedorite din vietile noastre. Din fericire, sunt cateva tehnici care ne pot ajuta sa uitam atunci cand ne dorim asta. E nevoie de exercitiu si de vointa.

Cenzureaza amintirea negativa, in mod repetat. Daca vrei sa-ti amintesti numarul de telefon al mamei tale, probabil ca il vei repeta de cateva ori pentru a-l memora. Tehnica de a uita functioneaza fix invers: de fiecare data cand amintirea neplacuta iti vine in minte, alung-o! Te poti forta sa te gandesti la altceva, ceva luminos, pozitiv! Daca faci asta des, cel mai probabil amintirea nedorita va disparea intr-o buna zi.

Creierul ne joaca de multe ori feste, dar ne dam seama repede si putem repara situatia. Exista , insa, momente deloc putine pe parcursul unei zile, cand creierul is face de cap, iar noi nu sesizam. Chiar si cele mai obisnuite actiuni nu sunt doar obiceiuri, ci si trucuri ale mintii noastre.

Iata o lista cu cele mai interesante paradoxuri ale creierului uman in materie de perceptie:

1. Ochii pot schimba gustul mancarii. Culorile mancarurilor si ale farfuriilor pot schimba gustul si mirosul mancarii. De exemplu, ciocolata calda pare mai gustoasa intr-o cana portocalie sau crem, iar gustul cremei de capsuni este mai bogat atunci cand aceasta este servita pe o farfurie alba, nu pe una inchisa la culoare. De aceea, multe persoane au cani si farfurii preferate. Iata alte cateva elemente interesante despre perceptia gustului:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Creierul uman este unul dintre cele mai misterioase organe din corpul uman. Oamenii de stiinta il studiaza...
Creierul nostru poate face lucruri uimitoare. Multe dintre abilitatile sale raman un mister, dar oamenii de stiinta...
Cancerul de creier se manifesta sub forma unor mici tumori maligne pe creier sau in preajma acestuia. ...
Studii realizate de specialisti din mai multe tari au aratat ca efectele imbatranirii creierului pot fi amanate,...
Sucul de afine este apreciat de consumatori pentru aroma sa delicioasa si recomandat de catre nutritionisti pentru...
Bananele sunt o sursa inepuizabila fibre, proteine, glucide, vitamine si minerale de aceeatrebuie sa le consumam zilnic...