Job, munca

Lista articolelor despre job si munca pe AflaCum.ro

Articole despre job si munca

Citeste cele mai noi articole despre job si munca publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre job si munca, pe AflaCum.ro!

Prietenia la locul de munca este periculoasa, deoarece poate fi folosita ca arma. De cate ori nu ai auzit expresia asta in trecut?! Poate ca asa era acum 20-30 ani. In prezent, insa, in tendinte, ne aflam la polul opus. Specialistii considera ca un coleg care-ti este si prieten e mai mult decat binevenit. Si diversele sondajele arata ca prosperitatea in munca are la baza si prietenia!

Cum te ajuta un coleg care-ti este si prieten:

Te motiveaza. A avea un prieten la serviciu iti sporeste nivelul de satisfactie si scade nivelul de stres. Daca lucrezi intr-un mediu pozitiv si prietenos, unde te intelegem cu oamenii, te vei simti mai implicat, mai concentrat si mai motivat.

Oamenii petrec o mare parte din timp la locul de munca. De aceea ar fi indicat sa muncim intr-un cadru adecvat, fara prea mult stres si fara conflicte care sa ne ingreuneze situatia si sa ne afecteze eficacitatea. Totusi, tensiunile nu pot fi mereu evitate. Si asta, in principal, din cauza persoanelor agresive, cele care vor sa impuna cu orice pret propriile idei.

De ce sunt oamenii agresivi! Psihologii asociaza agresivitatea cu nesiguranta, cu frica de esec, cu dorinta de a controla pe orice cale situatia.

Foarte multe persoane cred ca doar prin agresivitate pot creste calitatea muncii. Asa apar sefii satrapi, cei care impun anumite comportamente pe baza regulilor stricte, a fricii, intr-un final.
Acest sentiment pregnant are radacini adanci in societate. Agresivitatea era absolut necesara in vechime pentru barbat, care era obligat sa protejeze grupul din care facea parte si sa asigure hrana. Mai mult, educatia baietilor era facuta pe principiul agresivitatii. Chiar si astazi auzim expresia “Trebuie sa fii un dur, daca vrei sa devii barbat!”

Fiecare dintre noi doreste sa aiba succes la locul de munca si sa-si impuna cat mai mult autoritatea, insa nu intotdeauna reusim sa facem acest lucru. Iata cum puteti castiga autoritate la locul de munca:

In primul rand trebuie sa aveti mai multa incredere in fortele proprii, deoarece in caz contrar cei din jur nu va vor recunoaste autoritatea si nu va vor respecta.

Purtati haine adecvate pentru meseria pe care o practicati, deoarece cu cat va simtiti mai bine in propria piele, cu atat veti castiga mai multa autoritate.

Activitatile de ingrijire a propriei persoane va pot ajuta sa reduceti stresul si sa va imbunatati starea generala de sanatate. Iata cateva sfaturi in acest sens:

Tineti sub control stresul, identificand sursele acestuia (problemele de la locul de munca, de la scoala sau ingrijirea unei alte persoane) si urmarind modul in care reactionati in situatii stresante. Cele mai bune metode de reducere a stresului sunt tehnicile de relaxare si de respiratie.

Inconjurati-va de persoane care va sustin, cum ar fi membri ai familiei si prieteni, ce va pot face sa va simtiti bine in pielea voastra si care sa va respecte limitele si nevoile.

Munca nu e usoara, dar e necesara si, in cantitati echilibrate, sanatoasa. Oamenii muncesc , cu mici exceptii. Acest motor social le asigura traiul si, poate cel mai important, le creeaza o rutina, mecanismul prin care se simt utili in societate.

Munca nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni. Este activitatea principala intr-o societate evolutiva. Cand devin oamenii nemultumiti de munca? Simplu. Atunci cand muncesc ineficient, mult si/sau in domenii nepotrivite. Evident, sunt la fel de frustrati, daca remuneratia nu satisface nevoile unei vieti decente.

Asadar pentru a te simti bine la locul de munca, e necesar:

Criticile primite la locul de munca nu sunt pe placul nimanui. Indiferent de domeniul in care activezi, nu iti va conveni sa ai un sef nemultumit toata ziua, buna ziua de activitatea ta. Totusi, pentru a evolua in cariera e necesar sa inveti ca orice critica poate fi constructiva.

Ai terminat un proiect, dar seful tau vorbeste despre imbunatatiri? E firesc sa te enervezi, insa nu izbucni. Foarte probabil, superiorul tau are dreptate. Asta daca nu cumva are ceva personal cu tine... Sfatul nostru? Nu te descuraja! Invata sa accepti critica si astfel vei evolua! Daca simti ca faci totul din ce in ce mai bine, iar seful continua la acelasi nivel de nemultumire, ai putea lua in calcul schimbarea locului de munca.

Asadar nu e usor sa accepti criticile. Exista, insa, niste criterii care te vor ajuta sa treci mai usor peste nemultumirile celorlalti colegi de birou:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Potentialul angajator va face, de cele mai multe ori, totul pentru a semna contracte cu cei mai...
Alegerea carierei poate fi dificila. E nevoie de inspiratie, autoreflectie, sprijin din partea celor dragi si evident...
Societatea moderna e in permanenta schimbare. Asa se face ca trebuie sa ne adaptam din mers tuturor...
Muncesti in mediul exterior? Atunci, cu siguranta, ti-ai dat seama ca iarna este cel mai mare dusman,...
Omul modern nu se poate disocia de ideea de munca, unul dintre conceptele care ne diferentiaza de...
Majoritatea managerilor considera veniturile mai importante decat angajatii. Cel mai probabil, nu cunosc sau ignora, in mod...